En sjeføkonom tror Europas økonomi kan overraske positivt i 2025, med fallende inflasjon, rentekutt og reallønnsvekst som lyspunkter. Han mener situasjonen ikke er så dårlig som mange spår, selv om utfordringer som høye energipriser og tap av konkurranseevne fortsatt er til stede.
Rapporter peker på at Europa risikerer å tape konkurransen mot Kina og USA, og at teknologiske endringer skjer raskt. Sjeføkonomen trekker også frem at USA fører en ekstrem finanspolitikk, mens Europa har holdt bedre orden på statsfinansene.
Han påpeker at sysselsettingen i Europa er høyere enn i USA.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En forvalter i Danske Bank tror ikke på en omfattende tollkrig mellom USA og Europa, da han mener de kan komme til enighet om en avtale der Europa kjøper mer olje, gass og våpen fra USA. En analytiker i Sparebank 1 Markets tror Trump bruker tollsatsene som et pressmiddel for å tvinge Europa til forhandlingsbordet. Forvalteren i Danske Bank mener også at Europa kan oppleve et økonomisk comeback i 2025, med potensielt bedre vekst og høyere avkastning på europeiske aksjer sammenlignet med amerikanske.
24 dager siden
Sjeføkonomer mener Norge vil unngå en økonomisk knekk til tross for voldsomme tolløkninger, kraftig oljeprisfall og børsras. Selv om USAs toll mot EU og globalt bekymrer, er den direkte effekten på Norge begrenset. Det som bekymrer mest er den potensielle dempingen av global økonomisk aktivitet og økning i prisveksten. Økonomer venter på avklaringer om EUs motsvar, men peker på at EU har dårligere forhandlingskort. Høy oljepengebruk kan bidra til å holde den norske økonomien i gang.
1 måned siden
Eksperter uttrykker bekymring for Europas økonomi, preget av Trumps handelspolitikk, geopolitisk usikkerhet og svakere økonomisk vekst sammenlignet med USA og Kina. Usikkerheten rundt handelskriger og situasjonen i Ukraina bidrar til uro. Selv om eurosonens økonomi vokste noe i 2024, er den fortsatt sårbar for eksterne sjokk. ESB har kuttet renten, men advarer om fortsatt usikkerhet og behov for ytterligere justeringer for å nå inflasjonsmålet.
4 måneder siden
En kjendisøkonom spår lysere økonomiske tider for 2025, etter to år med økende renter og høy inflasjon. Norges Bank planlegger rentekutt, og det forventes reallønnsvekst, noe som kan gi nordmenn bedre råd. Likevel sliter mange fortsatt med økonomiske ettervirkninger, og det tar tid å rette opp i en slik situasjon. Boligprisene forventes å stige betydelig, og det er usikkerhet rundt aksjemarkedet. Økt sparing anbefales. Det advares også mot uforutsette hendelser som kan påvirke økonomien.
4 måneder siden
Artikkelen hevder at 2025 ser lovende ut for norsk økonomi, til tross for pessimisme i befolkningen. Reallønnsveksten er den største siden 2015, og eksperter forventer lavere prisvekst og høyere lønninger. Norges Bank signaliserer rentekutt, og det samlede skattetrykket er det laveste siden 2014. Strømprisene har vært moderate, og det forventes lignende nivåer neste år. Til tross for dette, er mange nordmenn pessimistiske, muligens på grunn av tidligere skuffelser. Artikkelen antyder at en positiv økonomisk utvikling kan overraske mange.
4 måneder siden
SSB forventer at nordmenn vil få bedre råd i 2025, med en forventet lønnsvekst på 5,3 prosent i år og videre økning i kjøpekraft. De ser for seg fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Bank. Boligbyggingen har hatt en kraftig nedgang, men det er tegn til at fallet stopper opp. Den norske økonomien er i oppgang, hovedsakelig på grunn av økt kjøpekraft, lavere prisvekst og rentekutt. Internasjonal usikkerhet skaper likevel utfordringer for norsk eksport. Statsminister Støre bekrefter også at folk vil få mer å rutte med i 2025.
1 måned siden
Den europeiske sentralbanken (ESB) har redusert eurorenten til 2,5 prosent, i tråd med forventningene. Beslutningen kommer etter at tall viste en prisvekst i eurosonen på 2,4 prosent i februar, mens kjerneinflasjonen var 2,6 prosent. ESB forventer en gjennomsnittlig inflasjon på 2,3 prosent i 2025 og 1,9 prosent neste år. Samtidig preges den europeiske økonomien av uro, med en potensiell handelskrig med USA og planer om økte forsvarsutgifter. Tyskland har varslet endringer i sin finanspolitikk og opprettelse av et spesialfond på 500 milliarder euro. EU-kommisjonen har også presentert en plan for å styrke Europas forsvarsevne.
3 måneder siden
Norges Bank forventer en markant bedring i folks personlige økonomi i 2025, med lønnsvekst over 4 prosent og avtagende prisvekst. Sentralbanksjefen bekrefter at kjøpekraften vil øke i årene fremover, og at rentekutt er sannsynlig i 2025, noe som vil gagne de med boliglån. Det er likevel usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen, spesielt med tanke på USAs handelspolitikk og svingninger i kronekursen. Norges Bank understreker at de vil sette renten for å nå målet om en prisvekst nær to prosent og høy sysselsetting. Selv om det ikke gis garantier for renteutviklingen, er det forventninger om en positiv økonomisk utvikling for folk flest.
2 måneder siden
Nye inflasjonstall fra SSB viser en prisvekst på 2,3 prosent fra januar 2024 til januar 2025. Sjeføkonom Kyrre Knudsen mener dette er positivt og at Norges Bank trolig vil kutte renten i mars. Dyrere matvarer kompenseres av lavere priser på importerte varer og strøm. Knudsen understreker at lavere lønnsvekst er nødvendig for å nå inflasjonsmålet. Usikkerhet rundt økonomisk politikk i USA kan påvirke situasjonen. DNB Markets forventer tre rentekutt i år, men ser en økende risiko for at det kun blir to.
1 måned siden
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum presenterer en kvartalsrapport som beskriver stor usikkerhet i verdensøkonomien, grunnet Trumps tollpolitikk og geopolitiske spenninger. Dørum ser et regimeskifte i global økonomi. Han forventer færre rentekutt fra Norges Bank, totalt fire kutt frem til 2027. Rapporten spår også boligprisvekst. Selv om de direkte effektene av USAs tollpolitikk er små for Norge, kan indirekte effekter via EU ramme norsk næringsliv. Vekst i eksport, oljeinvesteringer og offentlig pengebruk vil bidra positivt til norsk økonomi.