Artikkelen belyser det tette forholdet mellom LO og Arbeiderpartiet, der LO gir betydelig økonomisk støtte til partiet. Samtidig har regjeringen økt fagforeningsfradraget, noe som gir LOs medlemmer store skattelettelser.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik er foreslått som leder for Arbeiderpartiets valgkomité, noe som gir LO direkte innflytelse over partiets ledelse. Det påpekes at LO har jevnlige, lukkede møter med regjeringen, noe som gir organisasjonen betydelig innflytelse.
Artikkelen stiller spørsmål ved denne tette koblingen og sammenligner det med andre organisasjoners støtte til politiske partier, og konkluderer med at LO har en unik innflytelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer LOs økonomiske støtte til Arbeiderpartiet (Ap). LO gir betydelige summer til Ap, hovedsakelig fra medlemskontingenter. Disse midlene er i stor grad ubeskattede, da kontingenten er skattefri. Ap har sørget for skattefritak for LO-kontingenter, og mottar deretter midler fra LO. Dette skaper en situasjon der fellesskapet indirekte finansierer deler av Aps valgkamp. Artikkelen hevder at LO og Ap unngår kritikk for et samrøre med fellesskapets penger, mens private donasjoner til borgerlige partier blir møtt med korrupsjonsanklager. Det argumenteres for at LO-medlemmer som støtter Ap, burde bruke egne beskattede midler.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer mulige kandidater til ledervervet i LO, Norges største arbeidstakerorganisasjon. Sittende leder Peggy Hessen Følsvik vurderer å fortsette, men hennes beslutning er usikker. Jørn Eggum, leder for Fellesforbundet, er en annen aktuell kandidat, selv om han ikke har full støtte internt. Sissel Skoghaug nevnes som en potensiell kandidat fra offentlig sektor. Valgkomiteens leder, Mette Nord, vil spille en avgjørende rolle i valget av ny leder, og prosessen forventes å foregå bak lukkede dører.
2 måneder siden
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, har signalisert at han stiller som kandidat til å overta som LO-leder. Selv om LO har opplevd interne spenninger, har organisasjonen også stått samlet i viktige saker som lønnsoppgjør og forsvar av sykelønnen. Eggum, med sin erfaring og brede støtte, vil likevel møte utfordringer knyttet til interne stridigheter, uenighet rundt EØS-avtalen og AFP-ordningen. LO er en svært innflytelsesrik organisasjon i Norge, spesielt gjennom sin rolle i lønnsforhandlinger og sitt tette samarbeid med Arbeiderpartiet.
2 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik har uttrykt bekymring over at velstående nordmenn investerer betydelige summer i valgkampen for å avskaffe formuesskatten, og hun trekker paralleller til Elon Musk. Roger Hofseth fra Aksjon for Norsk Eierskap svarer ved å stemple Følsvik som Norges mest innflytelsesrike lobbyist, og anklager henne for å favorisere Arbeiderpartiet gjennom LO. Følsvik understreker at de som genererer inntekt i Norge også må bidra til fellesskapet gjennom skatter, mens Hofseth hevder at formuesskatten skader norsk eierskap. Konflikten omfatter også spørsmål om åpenhet knyttet til finansiering av politiske kampanjer.
26 dager siden
Artikkelen analyserer Arbeiderpartiets oppgang på meningsmålingene frem mot valget, etter en periode med intern uro og lav oppslutning. Senterpartiets uttreden av regjeringen ga Arbeiderpartiet større kontroll over politikken og mulighet til å rigge valgkampapparatet. Ansettelsen av Jens Stoltenberg som finansminister har begeistret velgerne. Den urolige verdenssituasjonen bidrar til at velgerne søker trygghet hos etablerte partier som Ap og Høyre. Sylvi Listhaug er utpekt som Støres hovedmotstander, men Ap ser en mulighet til å danne regjering alene, da et samarbeid med Sp anses som vanskelig.
3 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik har takket ja til å lede Arbeiderpartiets valgkomité, som skal innstille ny partiledelse frem mot valget. Komiteen utvides med representanter fra alle fylkeslag. En sentral oppgave blir å vurdere om Jonas Gahr Støre skal fortsette som partileder og statsminister, et spørsmål som deler partiet. Samtidig trer partisekretær Kjersti Stenseng av, noe som åpner for endringer i toppledelsen. Støtte fra LO er avgjørende for enhver Ap-leder. Valgkomiteens innstilling blir avgjørende for valget av ny ledelse på landsmøtet i april.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Arbeiderpartiets fremgang på meningsmålingene etter Jens Stoltenbergs retur til norsk politikk som finansminister, og Høyres utfordringer med å opprettholde sin posisjon. Torbjørn Røe Isaksen påpeker at Høyre må stille seg vanskelige spørsmål om hvordan de skal gjenvinne politisk momentum, mens Frp vinner velgere med sin kritikk av statlig overformynderi. Julie Brodtkorb understreker at politikk er avgjørende for velgernes valg, og at Høyre må utvikle en politikk som appellerer til folk. Støres strategiske håndtering av Stoltenbergs inntreden i regjeringen fremheves som en faktor som kan ha styrket Arbeiderpartiet.
3 måneder siden
Denne artikkelen oppsummerer de viktigste politiske sakene i norske aviser mandag 13. januar. Venstre kritiserer Arbeiderpartiets forslag om å kutte strømkabler til utlandet, og mener det vil svekke kraftberedskapen. Høyre, Frp og Venstre lover å fjerne regjeringens forslag om turistskatt. Regjeringen foreslår å oppheve byggestopp av tilfluktsrom, noe som kan føre til høyere boligpriser. En ny partimåling viser at Høyre er størst, med Frp like bak og Ap som tredje største parti. Det spekuleres i at LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil gå av i mai. Artikkelen dekker også temaer som NHOs syn på formuesskatt, landbrukets beredskapslager, private barnehagers fremtid, Norges oljepengebruk og EUs digitale tjenesteforordning.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) leder an i mottatte valgkampbidrag med over åtte millioner kroner, noe som er dobbelt så mye som i tidligere valgkamper. Blant giverne finner man Sundt-familien og Wilh. Wilhelmsen Holding, samt Aksjon for Borgerlig Valgseier. Arbeiderpartiet følger etter, hovedsakelig støttet av Fagforbundet. En forskningsleder påpeker at politiske donasjoner ikke nødvendigvis er problematiske, og at Frps økning kan sees i sammenheng med partiets fremgang på meningsmålingene som et alternativ til regjeringen. Partiene mottar også støtte fra staten basert på tidligere valgresultater.
3 måneder siden
Jonas Gahr Støre kritiserer anonyme pengegaver til borgerlige partier, og mener det er problematisk. Han forsvarer samtidig LOs millionstøtte til Arbeiderpartiet, og hevder at dette er demokratisk forankret gjennom LO-kongressen. Sylvi Listhaug (Frp) mener derimot at LO kjøper politisk makt og innflytelse i Arbeiderpartiet. Hun inviterer LO-medlemmer til Frp, og understreker at de ikke driver med kjøp og salg av politikk. Høyre ønsker også bidrag til valgkampen, men avviser at man kan kjøpe seg innflytelse i partiet. LO på sin side avviser å gi støtte til borgerlige partier, og ønsker heller ikke plass i deres sentralstyre. En meningsmåling viser at en betydelig andel av LOs medlemmer ville stemt på Frp, ikke Ap.