Ifølge Frontex har antallet migranter som ankommer EU falt med 30 prosent i år, mest markant på Vest-Balkan-ruta.
Menneskerettighetsgrupper advarer om at EUs avskrekkingspolitikk tvinger migranter til å ta farligere ruter, og kritiserer avtaler med land som Libya og Tunisia, hvor migranter utsettes for vold og overgrep.
Data viser at over 555 mennesker har mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet og Atlanterhavet hittil i år.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ifølge FN-byrået IOM var 2024 det dødeligste året for migranter noensinne, med nesten 9000 dødsfall på verdens migrasjonsruter. Dødstallene har økt de siste fem årene, spesielt i Asia, Afrika og Europa. Over 2400 mennesker omkom i forsøk på å krysse Middelhavet. Redd Barna rapporterer om vold mot migrantbarn ved Europas grenser. I Nord- og Sør-Amerika er over 1200 migranter døde, mange i Karibia og Darien-jungelen. IOM understreker at det er store mørketall og at identiteten til mange av de omkomne er ukjent.
1 måned siden
En FN-rapport fra IOM viser at 2024 var det dødeligste året for migranter, med nesten 9000 døde på verdens migrasjonsruter. Dødstallene har økt årlig de siste fem årene, særlig i Asia, Afrika og Europa. Over 2400 mennesker omkom i forsøk på å krysse Middelhavet. Redd Barna melder om vold mot migrantbarn ved Europas grenser og at de nektes asyl. Mørketallene antas å være store, og identiteten til mange omkomne er ukjent.
3 måneder siden
Mariam (30) flyktet fra Sierra Leone etter at tvillingdøtrene døde som følge av omskjæring. Hun ble lurt til Iran og holdt som sexslave, men klarte å rømme. Mariam reiste gjennom flere land i Europa før hun endte i Frankrike, hvor hun fødte datteren Blessing. Familien fikk avslag på asyl i Frankrike og planlegger å krysse den engelske kanal. Antall dødsfall på grensen mellom Frankrike og Storbritannia har økt, med 78 døde eller savnede i 2024. Organisasjoner mener at mangel på trygge reiseruter gjør situasjonen farligere for flyktninger.
20 dager siden
Lemma Desta kritiserer norsk asylpolitikk for å sende etiopiere tilbake til et liv i frykt, og hevder rettssikkerhet og menneskelige hensyn blir tilsidesatt. Politiets utlendingsenhet har returnert seks etiopiere hittil i år, og flere sitter internert på Trandum. Desta foreslår en grense på ti år for behandling av asylsaker, samt en kontrakt for de som ikke kan returneres umiddelbart, slik at de kan jobbe og spare penger før retur. Han mener de som returneres lever i frykt og er utenfor det etiopiske samfunnet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler frykten blant migranter i USA etter at Trump-administrasjonen deporterte venezuelanere til et beryktet fengsel i El Salvador. Migrantene frykter å bli behandlet som dyr og deportert uten rettssak. Trump bruker en gammel krigslov for å gjennomføre deportasjonene, noe som kritiseres av organisasjoner som mener det er et brudd på internasjonal lov. Migrantene er usikre på fremtiden, spesielt med tanke på Trumps planer om å fjerne midlertidig beskyttelse og endre statsborgerskapsregler.
1 måned siden
NOAS advarer Frp, Høyre og Ap mot å etablere asylsentre i tredjeland som Rwanda, og mener dette vil stride mot menneskerettighetene og er verken bærekraftig eller kostnadseffektivt. Frp har foreslått å overta Storbritannias avtale med Rwanda, mens Høyre vil utrede muligheten for asylsentre i tredjeland. NOAS påpeker at lignende avtaler har blitt oppgitt av både Storbritannia og Israel, og mener at EU sin asylpakt er et bedre alternativ som bør styrkes. De oppfordrer norske politikere til å fokusere på FNs kvoteordning. Frp mener derimot at retursentre i Rwanda vil være billigere og redusere antall asylsøkere.
6 dager siden
Antallet saker der unge ber om hjelp på grunn av frykt for å bli etterlatt i utlandet har økt med 77 prosent fra 2023 til 2024, ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi). I 2024 ble det registrert 106 slike saker, mot 60 året før. Frykten knyttes ofte til tvangsekteskap, æresrelatert vold, konverteringsterapi eller disiplinering. Samtidig har antallet saker der unge faktisk har blitt etterlatt i utlandet gått ned fra 37 til 26. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier regjeringen vurderer å innføre utreiseforbud i enkeltsaker for å forhindre at barn og unge blir sendt ut av landet mot sin vilje. Imdi-direktør Libe Rieber-Mohn oppfordrer til tidlig kontakt for å få hjelp, da det er vanskeligere å hjelpe unge som allerede befinner seg i utlandet.
16 dager siden
Artikkelen belyser innskrenkninger i transpersoners rettigheter i USA og Norge. I USA har Trump-administrasjonen innført lovendringer som begrenser disse rettighetene, noe som har fått flere land til å advare transpersoner mot å reise dit. I Norge har helsedirektørene strammet inn på tilgangen til kjønnsbekreftende behandling for transpersoner under 18 år. Artikkelen fremhever forskning som viser en potensiell økning i selvmordsraten blant unge transpersoner i områder med slike restriksjoner. Forfatteren argumenterer for at transrettigheter er grunnleggende menneskerettigheter og oppfordrer politikere til å ta ansvar og motarbeide feilinformasjon.
1 måned siden
Norge tilpasser seg EUs innstramminger på asylfeltet for å effektivisere returarbeidet. Regjeringen vil forbedre sammenligningen av norske returtall med EU og vurderer migrasjonspartnerskap for bedre samarbeid med andre land. En ny returstrategi for 2025–2030 er utarbeidet, med fokus på effektivitet, samarbeid og bærekraftig reintegrering. Statssekretær Even Eriksen (Ap) understreker at effektiv retur er viktig for å sikre tilliten til asylordningen, og at de som ikke har rett til opphold, skal forlate landet. I 2023 ble 2458 personer tvangsreturnert fra Norge.
6 dager siden
Antallet unge som ber om hjelp i frykt for å bli etterlatt i utlandet har økt med 77 prosent i 2024 sammenlignet med året før. Ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) handler disse sakene ofte om tvangsekteskap, æresrelatert vold, konverteringsterapi eller disiplinering. Selv om færre unge faktisk har blitt etterlatt i utlandet, er det mer krevende å hjelpe dem når de først er utenlands. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier at regjeringen vurderer å innføre utreiseforbud i enkeltsaker for å forhindre ufrivillig utenlandsopphold. Målet er å avdekke og avverge slike situasjoner før reisen skjer, og sikre at ingen unge utsettes for negativ sosial kontroll eller tvang til å reise ut av landet.