Forsvarssjef Eirik Kristoffersen avvikler den mangeårige praksisen med en selvpålagt begrensning for alliert militær aktivitet øst for 24. lengdegrad.
Denne ordningen, kjent som «24-graderen», har begrenset Natos øvelser nær grensen mot Russland. Kristoffersen begrunner beslutningen med at den ikke lenger er hensiktsmessig, da viktige militære installasjoner som Porsangermoen og Banak allerede ligger øst for denne grensen.
Han legger også vekt på at Finlands Nato-medlemskap krever en ny vurdering av forsvarsstrategien og behovet for å sikre viktige veiakser gjennom Finland. Forsvarssjefen understreker at Norge fortsatt vil ha nasjonale retningslinjer for alliert aktivitet i nord.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide åpner for å endre Norges selvpålagte begrensninger for Nato-aktivitet i Øst-Finnmark. Bakgrunnen er den nye sikkerhetssituasjonen med Finland og Sverige som Nato-medlemmer. Norge har tidligere hatt restriksjoner på militær aktivitet i grenseområdene mot Russland for å unngå provokasjon. Nå mener Eide det er naturlig å vurdere justeringer, spesielt med tanke på at Nato ønsker å forsvare hele medlemslandenes territorium. Fylkestinget i Finnmark har også bedt om at forbudet mot allierte øvelser i Øst-Finnmark oppheves. Samtidig ser Eide muligheter for næringsutvikling i Finnmark gjennom økt forsvarssatsing og tettere samarbeid med Sverige og Finland.
1 måned siden
Forsvaret ønsker å flytte den selvpålagte grensen for Nato-øvelser i Finnmark lenger øst, nærmere Russland. Denne grensen, som stammer fra den kalde krigen, hindrer Nato-allierte i å øve på å forsvare hele Finnmark. Oberst Jørn Qviller understreker at de politiske myndighetene må endre disse restriksjonene. Samtidig har kommunene i Øst-Finnmark signalisert et ønske om økt militær tilstedeværelse, også fra Nato. Forsvaret mener at en slik endring vil styrke forsvaret av Finnmark.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide åpner for å endre Norges Russland-politikk i Øst-Finnmark, spesielt med tanke på begrensninger for Nato-aktivitet. Disse restriksjonene har vært på plass siden 50-tallet for å unngå å provosere Russland, men den nye sikkerhetssituasjonen med Finland og Sverige som Nato-medlemmer gjør at Norge vurderer justeringer. Eide understreker at endringer vil skje innenfor prinsippene om avskrekking og beroligelse. Fylkestinget i Finnmark har også vedtatt en uttalelse om å oppheve forbudet mot allierte militærøvelser i området.
2 måneder siden
Nato oppretter en fremskutt landstyrke (FLF) i Nord-Finland, med Sverige som rammenasjon. Norge vurderer å bidra til styrken, som skal stasjoneres i Rovaniemi og Sodankylä, og er i samtaler med Finland og Sverige om dette. Målet er å styrke alliansens avskrekking og forsvar i nord. Flere land, inkludert Norge, er anmodet om å bidra med styrker. Samtidig arbeider Norge med å tilpasse regelverket for å imøtekomme Natos behov for rask militær forflytning over grensene til Finland og Sverige. Eksperter forventer at Norge vil innta en tydeligere avskrekkende rolle i nordområdene.
26 dager siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen anbefaler Reitan utenfor Bodø som ny Nato-base, ifølge et gradert dokument. Dette er i motstrid med Luftforsvarets anbefaling om Rygge ved Moss. En ny Nato-base, CAOC, skal etableres i Norge for å lede Nato-operasjoner i Europa etter at Finland og Sverige ble med i Nato. Kristoffersen mener Reitan vil styrke ledelsen av operasjoner i nord og samle forsvarsressurser rundt Bodø, selv om det er dyrere. Etableringen på Reitan er estimert til 4,080 milliarder, inkludert oppgradering av FOH sine lokaler, mens Rygge er estimert til 3,685 milliarder. Det anbefales også å etablere et midlertidig CAOC i et fjellanlegg ved Bodø flystasjon.
1 måned siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har fortsatt full tillit til USA som alliert, selv etter at Donald Trump tok over som president. Kristoffersen deltar i samtaler i Paris om fredsbevaring i Ukraina etter en eventuell våpenhvile eller fredsavtale. Han beskriver situasjonen i de norske grenseområdene mot Russland som normal, men med redusert russisk militær aktivitet sammenlignet med før krigen i Ukraina. Kristoffersen mener Forsvarets langtidsplan er god, men ser et potensiale for å fremskynde implementeringen.
1 måned siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har fortsatt full tillit til USA som alliert, uavhengig av endringer i amerikansk sikkerhetspolitikk. Kristoffersen deltar på et møte i Paris for å diskutere fredsbevaring i Ukraina etter en potensiell våpenhvile. Han beskriver situasjonen ved grensen til Russland som normal, men med redusert russisk militær aktivitet sammenlignet med før krigen i Ukraina. Kristoffersen understreker at Forsvarets langtidsplan er god, men at den kan gjennomføres raskere.
28 dager siden
Finland trekker seg fra den internasjonale landminekonvensjonen på grunn av Russlands trussel mot Europa. Statsminister Petteri Orpo sier dette gir Finland bedre mulighet til å forberede seg på endringer i sikkerhetslandskapet, og at forsvarsutgiftene skal økes. Avgjørelsen tas sammen med de baltiske landene. Landmineavtalen fra 1997 forbyr antipersonellminer, men både Russland og Ukraina har brukt dem i krigen. Røde Kors advarer mot økende aksept for å bruke forbudte våpen, og fremhever de store konsekvensene for sivile.
1 måned siden
En fransk militæranalytiker hevder at Norge er spesielt utsatt på grunn av sin strategiske beliggenhet i Arktis og sin grense mot Russland. Dette skjer samtidig som det er økende usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor NATO. Artikkelen diskuterer også muligheten for at Frankrike kan erstatte USAs atomvåpenbeskyttelse i Europa, og den økende betydningen av dronekrig. Norges forsvarssjef, Eirik Kristoffersen, understreker at Norge opprettholder et profesjonelt forhold til Russland i nord, selv om militært samarbeid er begrenset.
3 måneder siden
Norge har valgt å ikke delta i Natos nye operasjon «Baltic Sentry» i Østersjøen, som har som mål å styrke sikkerheten og beskytte kritisk infrastruktur etter sabotasjehendelser. Samtidig sender Norge en fregatt til Indo-Stillehavet for å delta i en britiskledet hangarskipsgruppe. Orlogskaptein Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen reagerer på denne prioriteringen, og stiller spørsmål ved hvorfor et bidrag til Østersjøen nedprioriteres til fordel for operasjoner i Asia. Forsvarsdepartementet begrunner valget med at deltakelse i den britiske hangarskipsgruppen er et viktig bidrag til en viktig alliert, og gir verdifull erfaring. Nato øker overvåkingen i Østersjøen, men havretten begrenser muligheten til å gripe inn i internasjonalt farvann.