En lege advarer mot bruk av vippeserum med prostaglandiner etter å ha opplevd alvorlige bivirkninger, inkludert betennelse i øynene og synsforstyrrelser. Flere brukere deler sine erfaringer om bivirkninger på sosiale medier.
Kjemiker Alexander Sandtorv kritiserer produsentene for manglende informasjon om potensielle skader. Mattilsynet advarer mot disse stoffene, da de kan forårsake irreversible endringer i øyenfargen, og oppfordrer forbrukere til å sjekke ingredienslisten.
EU vurderer nå å regulere bruken av prostaglandinanaloger i kosmetikkprodukter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En 16 år gammel jente opplevde en kraftig reaksjon etter bruk av vippeserum som inneholdt prostaglandiner. Hudleger advarer om at slike serum kan føre til kosmetiske komplikasjoner og pigmentforandringer rundt øynene. Mattilsynet har tidligere advart mot bruk av vippeserum med prostaglandiner og anbefaler å oppsøke lege ved bivirkninger. Produsenten iGlow understreker at produktet er godkjent i EU og trygt ved korrekt bruk, men oppfordrer kunder til å ta kontakt ved uventede reaksjoner. Jenta som opplevde reaksjonen, advarer nå andre unge jenter mot potensielt skadelige stoffer i vippeserum via TikTok.
1 måned siden
Artikkelen advarer mot bruk av leppepomader som inneholder mineralske oljer som MOSH og MOAH, da disse kan være skadelige og potensielt kreftfremkallende. Legen Cecilie Johansen anbefaler å sjekke ingredienslisten og unngå produkter med stoffer som paraffinum liquidum og paraffin. Artikkelen fremhever også at en stor andel kosmetikk inneholder parabener, som er mistenkt for å være hormonforstyrrende. Forbrukerrådet har tidligere påpekt at mange leppepomader kan inneholde skadelige stoffer, og oppfordrer forbrukere til å være oppmerksomme på innholdet i kosmetikk.
1 måned siden
Camilla Ulvestad (21) opplevde nesten å miste brynene etter å ha brukt et brynslamineringssett fra Normal. Hun tror forutgående farging av brynene kan ha forårsaket en farlig kjemisk reaksjon. Kjemiker Alexander Sandtorv kritiserer Normal for å selge produkter med sterke ingredienser uten tilstrekkelig informasjon, spesielt til et ungt publikum. Han mener Normal burde ta mer ansvar. Normal beklager hendelsen og forsikrer at produktene overholder alle krav, men Sandtorv mener de ikke tar kritikken alvorlig nok og utfordrer dem til å forbedre merkingen og informasjonen rundt produktet.
4 dager siden
En TikTok-video med over fire millioner visninger advarer mot bruk av vannfast maskara, spesielt for sensitive øyne. Videoen er laget av øyelege Jacqueline Beltz, som også driver sminkemerket OKKIYO. Eksperter påpeker at budskapet er forenklet, og at mange vannfaste maskaraer er utviklet for sensitive øyne uten irriterende stoffer som alkohol. Produkter brukt rundt øynene kan påvirke tårefilmen, som beskytter og nærer øyet, og feil bruk kan føre til irritasjon. Ved symptomer som tørre eller irriterte øyne anbefales det å bytte til maskara som ikke er vannfast eller er merket for sensitive øyne. Det understrekes også at man ikke bør låne bort maskara for å unngå smitte av øyekatarr, og at man bør kaste maskara etter øyebetennelse for å unngå ny smitte.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler mesoterapi, en kosmetisk behandling der en blanding av vitaminer og antioksidanter injiseres i huden. Medisinske eksperter advarer om potensielle alvorlige bivirkninger som øyeskader og hudproblemer, spesielt ved feil utførelse. En norsk hudlege mener behandlingen er trygg ved korrekt utførelse, men understreker risikoen for blodpropp ved feil injeksjon. Utenlandske eksperter er mer kritiske og peker på manglende regulering av ingredienser og risiko for falske produkter. De advarer også om mulige komplikasjoner som klumper, infeksjoner og varige skader.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende bekymring rundt linsebytteoperasjoner utført i det private helsevesenet, der leger ved offentlige sykehus advarer mot inngrepet, spesielt for yngre pasienter, på grunn av risiko for komplikasjoner som netthinneløsning og varig synstap. Markedsføringen av slike operasjoner kritiseres for å normalisere unødvendige inngrep. Komplikasjoner fører ofte til kostbar etterbehandling i det offentlige helsevesenet. Helse- og omsorgsdepartementet planlegger strengere godkjenningsordninger for private klinikker. Frps helsepolitiske talsperson forstår at folk velger private alternativer, men understreker viktigheten av god informasjon om risiko og kvalitet.
1 måned siden
Ragnhild Misvær Mofoss betalte 62.000 kroner for linsebytte hos Memira, men opplevde komplikasjoner og fikk varig synsskade. Hun advarer nå andre mot inngrepet. Overlege Kristian Fossen ved UNN bekrefter at de behandler mange pasienter med komplikasjoner etter slike operasjoner, og kritiserer aggressiv markedsføring. Han understreker at inngrepet innebærer risiko, inkludert potensiell blindhet, og at mange komplikasjoner må behandles i det offentlige helsevesenet. Memira svarer at de vurderer pasienter nøye og avviser mange, og at de fleste pasienter er fornøyde med resultatet.
1 måned siden
EU innfører nye reguleringer som forbyr salg av hudpleieprodukter med over 0,3 prosent retinol fra 1. november 2025. Bakgrunnen er bekymring for høyt A-vitamininntak, da de fleste får nok gjennom mat og kosttilskudd. Hudlege Daniel Habashi støtter reguleringen, og advarer om at feil bruk av retinol kan føre til hudirritasjon og brannskader. Mattilsynet vil følge opp at butikkene overholder loven. Flere butikkjeder opplyser at de veileder yngre kunder til mildere produkter. Sverige har innført 15-års aldersgrense på retinol, men norske apotek har ikke fulgt etter.
1 måned siden
Artikkelen belyser hudpleietrender som spres via sosiale medier, spesielt TikTok, og advarer mot potensielt skadelige råd. Hudleger er bekymret for økt interesse for avansert hudpleie blant barn og unge, og understreker at mange trender er basert på raske løsninger uten vitenskapelig grunnlag. Et eksempel er bruken av smeltet oksefett i ansiktet. Forskere påpeker at sosiale medier gjør det vanskelig å være kritisk til innholdet, og oppfordrer til å vurdere kilden og kommersielle interesser bak trendene. Hudleger anbefaler å fokusere på å forstå egen hudtype og være tålmodig med hudpleierutiner for å oppnå varige resultater.
3 måneder siden
Hjertespesialist Wasim Zahid er opprørt over at hans navn og bilde blir misbrukt i falske reklamer for testosteronøkende kosttilskudd på Facebook. Pasienter har kontaktet ham etter å ha kjøpt produkter de trodde han anbefalte. Zahid advarer sterkt mot å kjøpe legemidler og kosttilskudd på nett, og understreker at leger ikke reklamerer for helseprodukter på denne måten. Forbrukerrådet påpeker at misbruk av medisinsk personell i falsk reklame er ekstra alvorlig på grunn av høy troverdighet. Slike falske reklamer kan være brudd på flere lover, inkludert straffeloven, markedsføringsloven og åndsverkloven.