Fylkesordføreren i Innlandet er under press etter at det ble kjent at han mottok en omstridt medierapport om nedleggelsen av seks videregående skoler på julaften, men hevder å ikke ha lest den. Opposisjonen krever nå en forvaltningsrapport og stiller spørsmål ved hvem som initierte bestillingen av rapporten, og mistenker at den politiske ledelsen var involvert.
Kommunikasjonssjefen i fylkeskommunen sendte rapporten til fylkesordføreren med beskjed om «litt lesestoff mellom pepperkake og ribbe i jula.
» Saken har også nådd Stortinget, hvor kulturministeren må svare på spørsmål om fylkesordførerens uttalelser om media.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En rapport bestilt av kommunikasjonsavdelingen i Innlandet fylkeskommune for å vurdere mediedekningen av skolestriden har utløst kraftige reaksjoner. Opposisjonen i fylkeskommunen kritiserer rapporten for å mistenkeliggjøre mediene, mens redaktører reagerer på at den rangerer journalister basert på antall negative oppslag. Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) var ikke informert om bestillingen, og rapporten ble aldri politisk behandlet. Redaktører mener det ville vært mer hensiktsmessig å kontakte redaksjonene direkte i stedet for å utarbeide en rapport i etterkant.
1 måned siden
Et upublisert NRK-opptak avslører at fylkesordfører Thomas Breen (Ap) ønsket en ekstern medierapport to uker før den omstridte rapporten om mediedekningen av skolenedleggelser ble bestilt av Innlandet fylkeskommune. Breen avviser at det er noen sammenheng mellom hans ønske og den bestilte rapporten, og forklarer at hans initiativ ble avbrutt av andre hendelser. Opposisjonen reagerer på de nye opplysningene og krever en forvaltningsrapport for å komme til bunns i saken. Redaktørforeningen har invitert Breen til et møte for å diskutere saken.
2 måneder siden
Innlandet fylkeskommune engasjerte et byrå for 95.000 kroner for å kartlegge journalister som dekket skolestruktur-saken. Rapporten rangerte journalister og medier etter antall positive, nøytrale og negative oppslag. Kommunikasjonssjef Halvor Løkken mener mediedekningen har vært ensidig og favorisert motstandere av skolestrukturforslaget, men vil ikke klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Norsk Redaktørforening kritiserer kartleggingen og mener den vitner om manglende kunnskap om medienes rolle og undergraver pressens viktige samfunnsrolle. Mindretallspartiene i fylkestinget tar også avstand fra rapporten og stiller spørsmål ved hvorfor den ble bestilt og hva den skal brukes til.
1 måned siden
Nedleggelsen av seks videregående skoler i Innlandet har skapt usikkerhet og bekymring blant elever og foreldre før søknadsfristen. Elever presses til å søke seg til andre skoler, og det er frykt for lange reiseveier, mangel på hybler og kapasitetsproblemer. Samtidig kritiseres fylkeskommunen for manglende forberedelser og en omstridt mediekartlegging av negative medieoppslag. Foreldre melder om manglende informasjon, mens fylkeskommunen forsikrer at de jobber med å løse situasjonen.
2 måneder siden
Innlandet fylkeskommunes analyse av mediedekningen rundt nedleggelsen av Dokka videregående skole har skapt reaksjoner. Analysen, som kostet fylkeskommunen nesten 100.000 kroner, konkluderte med at 57 prosent av oppslagene var negative. Norsk Redaktørforening kritiserer fylkeskommunen for å undergrave tilliten til redaktørstyrte medier, og reagerer spesielt på kartleggingen av enkeltjournalisters arbeid. Kommunikasjonssjefen i Innlandet forsvarer analysen og sier den er ment for intern bruk for å evaluere kommunikasjonsplanen. Redaktører i berørte aviser mener rapporten vitner om manglende kunnskap om medienes rolle og redaksjonelle prosesser, og at den kan skape et inntrykk av at fylkeskommunen ønsker å kritisere media.
3 måneder siden
Fylkespolitikere fra flere fylker, inkludert fire fra Arbeiderpartiet, har sendt et brev til Statsministerens kontor der de kritiserer regjeringen for å blande seg inn i lokalpolitikken på en «utidig måte». Kritikken retter seg spesielt mot finansminister Trygve Slagsvold Vedum og justisminister Emilie Enger Mehl (begge Sp) for deres uttalelser om skolenedleggelser i Innlandet. Fylkesordførerne mener regjeringen mangler respekt for lokale beslutninger og at dette skaper problemer for samarbeidet mellom stat og fylker. Justisminister Mehl avviser kritikken og mener Arbeiderpartiet misbruker sin makt i Innlandet. Også Oslo-byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) kritiserer regjeringen for å spre usannheter om lokale budsjetter.
4 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har gitt Innlandet fylkeskommune tillatelse til å legge ned seks videregående skoler fra 1. august 2025. Flere partier hadde bedt om en lovlighetskontroll med oppsettende virkning, men dette ble avvist av departementet. Avgjørelsen har skapt stor skuffelse blant elever og lokale politikere, som mener barnas beste ikke er tilstrekkelig utredet. Nedleggelsene omfatter skolene på Dokka, Skarnes, Lom, Flisa, Sønsterud og Dombås. Som et svar på nedleggelsen jobber lokale krefter i Lom med å etablere en privat videregående skole. Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) begrunner nedleggelsene med en forventet nedgang i antall elever og en økning i antall eldre.
4 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har gitt Innlandet fylkeskommune tillatelse til å fortsette planlagte skolenedleggelser, til tross for en begjæring om lovlighetskontroll fra flere partier. Disse partiene mente at barnas beste ikke var tilstrekkelig utredet. Departementet begrunner sin avgjørelse med at terskelen for å utsette vedtak er høy. Sps gruppeleder i fylkestinget uttrykker skuffelse over avgjørelsen. Fylkestinget vedtok i oktober å legge ned seks videregående skoler, noe som har ført til sterk motstand og opphetet debatt i de berørte kommunene.
1 dag siden
En mangeårig stortingsrepresentant for Høyre har meldt seg ut av partiet. Utmeldelsen skjer i protest mot partiets skolepolitikk.
2 måneder siden
Innlandet fylkeskommune legger ned seks videregående skoler, noe som berører 700 elever og 200 lærere. Dette fører til byggeprosjekter for 340 millioner kroner, inkludert nye internater og ombygging av eksisterende skoler. Elever vil oppleve undervisning i brakker og midlertidige lokaler i byggeperioden, og noen vil fortsette i de nedlagte skolene. Vedtaket kritiseres av opposisjonen for dårlig planlegging og unødvendige kostnader, mens fylkesordføreren forsikrer at opplæringsloven vil bli fulgt.