En ung skribent uttrykker skuffelse over at Kjersti Grini brukte N-ordet i TV2-programmet «Torpet Kjendis», til tross for tidligere beklagelse for lignende bruk.
Kritikken rettes mot TV2 og produksjonsselskapet, som anklages for å tillate og dermed normalisere rasistisk språkbruk.
Skribenten argumenterer for at TV2 har et redaksjonelt ansvar for å forhindre spredning av skadelige holdninger, og mener kanalen prioriterer underholdning over ansvarlighet, noe som er skadelig for samfunnsutviklingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Kjersti Grini, kjent fra «Farmen kjendis», har igjen havnet i medias søkelys etter å ha brukt n-ordet om en ku i 2022. Hun angrer nå på at hun beklaget ordvalget, da hun mener hun ikke hadde noen rasistiske hensikter. TV 2 publiserte en sak der hun ble kalt rasist, noe Grini reagerer sterkt på. Hun mener fokuset på ordvalg har gått for langt, og at handlinger og holdninger er viktigere. Grini understreker at hun er sterkt imot rasisme, og at hun ser på alle mennesker som likeverdige uavhengig av hudfarge. Hun har fått støtte for sine uttalelser i etterkant av «Torpet kjendis».
3 måneder siden
Kjersti Grini, kjent fra «Farmen kjendis» og nå «Torpet kjendis», angrer på at hun beklaget bruken av n-ordet i 2022. Hun mener folk er for redde for å bruke feil ord og bli hengt ut, og at fokus bør være på å behandle folk ordentlig. I «Torpet kjendis» diskuterer hun ordvalget med Simon Negash, som selv har afrikansk bakgrunn. Negash mener alle som vil skal få si n-ordet, men at det bør brukes positivt. TV 2 valgte å ta med Grinis bruk av n-ordet i programmet, da de mener konteksten er annerledes enn i «Farmen kjendis», og at ingen på «Torpet kjendis» ble støtt av språkbruken.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer norske mediers forsøk på å nå unge lesere ved å forenkle nyhetsstoff og fokusere på overfladiske temaer som influensere og trender. Forfatteren argumenterer for at denne tilnærmingen undergraver viktig journalistikk og fremstiller ungdom som mindre intelligente enn de er. Medier som VG, NRK og Aftenposten trekkes frem for å prioritere underholdning over informasjon. Forfatteren etterlyser mer tillit til journalister og en satsing på saker som engasjerer ungdommen intellektuelt, fremfor å servere dem 'nyheter med barneskje', og mener dette fremmedgjør den reflekterte ungdommen.
3 måneder siden
En ung klimaaktivist uttrykker sterk skuffelse over en NRK-sendt debatt om olje mellom Støre og Listhaug. Kritikken går på at debatten ikke fokuserte på klimakrisen, og at politikerne fikk snakke om oljeboring uten å bli konfrontert med klimamålene. Det påpekes at ingen av politikerne nevnte klimakrisen eksplisitt, og at debatten fremstilte videre oljeleting som en selvfølge. Kritikeren mener at NRK og programleder ikke gjorde jobben sin med å utfordre politikerne på dette. Det uttrykkes bekymring for fremtiden og skuffelse over at unge må passe på at klimakrisen blir nevnt.
1 måned siden
Artikkelforfatteren uttrykker skuffelse over Siri Kristiansens kommentarer om "Team Pølsa" i sin podkast. Kristiansen antydet at barn ville mobbe etter å ha sett programmet, noe forfatteren sterkt imøtegår. Hun argumenterer for at synlighet av mennesker med spesielle behov, slik som i "Team Pølsa", er viktig for å skape aksept og redusere mobbing. Forfatteren, som selv deler livet sitt med sin søster med Downs syndrom, mener slike programmer bidrar til økt forståelse og toleranse i samfunnet, og kritiserer Kristiansen for å ha fordommer.
2 måneder siden
Aurora Gude kritiserer Kjersti Grini for å ha uttalt at hun angrer på at hun beklaget bruken av n-ordet. Gude mener Grini ikke forstår den større sammenhengen og at slik bruk hindrer samfunnsutviklingen. Til tross for uenigheten, har Gude blitt positivt overrasket over hyggelige meldinger fra Grini. Gude forteller også at hun følte seg feilklippet i «Torpet kjendis», hvor hun mener hun ble fremstilt som latere enn hun faktisk var.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer NRK for en skuffende MGP-finale og et «pinlig» forsvar mot kritikken. Finalen beskrives som uferdig og preget av manglende konkurranse, noe som får artikkelforfatteren til å spekulere i om NRK bevisst saboterte for å unngå å arrangere Eurovision. MGP-sjefens forsvar, med henvisning til god stemning i salen, avfeies som irrelevant. Artikkelen etterlyser en mer seriøs satsing på MGP fra NRKs side, med Sverige som et forbilde, og inviterer til en MGP-debatt i Oslo med deltakelse fra NRK og andre MGP-eksperter.
3 måneder siden
En ung skribent uttrykker sin frustrasjon over T-banekulturen, der passasjerer er oppslukt av mobiltelefonene sine og unngår kontakt med hverandre. Skribenten mener at denne avstanden symboliserer en frykt for fremmede og en manglende vilje til å dele seg selv med andre. I stedet for å være opptatt av skjermen, oppfordrer skribenten til å se opp, engasjere seg med omgivelsene og utføre små, vennlige handlinger. Skribenten ønsker å bryte med den konforme adferden og oppfordrer andre til å gjøre det samme, og inviterer til å sette seg ved siden av seg på T-banen.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har konkludert med at TV 2 ikke brøt god presseskikk i sin omtale av Ingvild Kjerkols masteroppgave. Kjerkol klaget inn to artikler som omhandlet hennes masteroppgave fra 2021, som ble underkjent for fusk ved Nord universitet. Kjerkol mente at artiklene inneholdt uriktige opplysninger og manglet tilstrekkelig dekning. TV 2 på sin side, mente at opplysningene var korrekte og at Kjerkol hadde fått muligheten til å kommentere saken før publisering. TV 2 gjorde endringer i artiklene seks dager etter publisering, noe Kjerkol mente var for sent. PFU fant ingen brudd på Vær Varsom-plakaten.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en økning av rasistiske holdninger blant unge, som kommer til uttrykk gjennom bruk av kodeord på TikTok. Uskyldige fraser som «Stem Frp» og «boller og brus» benyttes for å skjule rasistiske budskap. Forfatterne understreker at rasisme er tillært, og foreslår tiltak som kunnskapsløft i skolen, økt tilstedeværelse på sosiale medier og tilrettelegging for åpne diskusjoner. Målet er å endre holdninger, fremme respekt og gi ungdom verktøy for å håndtere diskriminering, samt sikre at de som opplever rasisme ikke føler skyld.