SV-leder Kirsti Bergstø ber statsminister Støre om å prioritere det rødgrønne samarbeidet fremfor lojalitet til EU i forbindelse med EUs fjerde energimarkedspakke. Hun støtter Senterpartiets motstand mot direktivene og advarer om at en innføring kan føre til at Sp forlater regjeringen.
Bergstø inviterer Støre og Vedum til et tettere samarbeid om kraftpolitikken for å sikre mer demokratisk styring og kontroll over kraftressursene.
Hun mener det er på tide at Norge vurderer hvilke EU-direktiver som er i landets interesse, og ikke automatisk innfører alle.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø foreslår at Norge melder seg ut av EUs energibyrå Acer for å løse den fastlåste striden i regjeringen om EUs energipakke. Hun mener en utmelding vil imøtekomme Senterpartiets bekymringer om suverenitetstap, samtidig som Arbeiderpartiets mål om å innføre direktivene kan oppnås. Bergstø argumenterer for at Norge kan implementere direktivene selv utenfor Acer og tilpasse dem til norske forhold. Hun understreker viktigheten av samarbeid med Europa, men mener det er mulig å beholde kontroll over egen energipolitikk. SV mener forslaget er en løsning hvis Arbeiderpartiet prioriterer praktiske grep for næringsliv og fornybar energi fremfor å avgi suverenitet.
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø signaliserer at partiet kan være villig til å gå inn i regjering dersom Senterpartiet trekker seg fra det nåværende regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet. Hun understreker at SV er opptatt av å få gjennomslag for sin politikk, spesielt knyttet til å redusere forskjeller, trygge velferden og fremme en grønn omstilling. Bergstø er åpen for samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre, men understreker at politikken må være i fokus. Hun avviser ikke et regjeringssamarbeid selv om Arbeiderpartiet går videre med EU-direktiver som SV er skeptiske til. Bergstø mener det er for tidlig å diskutere posisjoner, og håper at de nåværende regjeringspartiene finner en løsning for å fortsette samarbeidet.
3 måneder siden
Venstre, Høyre og MDG oppfordrer statsminister Støre til å innføre EUs fjerde energimarkedspakke, og advarer mot at et nei vil svekke Norges forhold til EU, spesielt i en tid med økt internasjonal usikkerhet og potensiell handelskrig. Senterpartiet motsetter seg pakken og mener Norge ikke bør akseptere koblinger mellom ulike EU-direktiver. Støttespillerne argumenterer for at pakken vil føre til mer fornybar energi og bedre forbrukerrettigheter, mens motstanderne mener EU ikke kan straffe Norge om direktivet ikke vedtas.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug støtter Senterpartiets motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke og mener Norge bør droppe direktivet. Hun argumenterer for at norsk energipolitikk må bestemmes i Norge, ikke i Brussel, for å unngå høyere strømpriser og beskytte norske interesser. Listhaug frykter at EUs direktiver vil påføre norske boligeiere store kostnader og svekke kommunenes vetorett i vindkraftsaker. Selv om Frp er imot energipakken, vil ikke Listhaug stille ultimatum i regjeringsforhandlinger, men lover at det blir en viktig sak. Hun kritiserer også tidligere regjeringer for å ha startet prosessen med utenlandskablene, som Frp nå anser som en tabbe.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer Senterpartiets krav om å avvise EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet har varslet et mulig grasrotoppgjør og truet med regjeringskrise dersom Arbeiderpartiet ikke sier nei til pakken. Støre understreker at regjeringen jobber sammen og tar ansvar, også i saker der de er uenige. Han mener det er viktig å analysere energipakken grundig og avviser at det er en krise. Støre fremhever at Arbeiderpartiet er for samarbeid med Europa på energi, men at Norge skal beholde kontroll over egne ressurser og at norske interesser skal ivaretas. Han mener det er mye feilinformasjon om energipakken i media.
3 måneder siden
MDG-leder Arild Hermstad oppfordrer Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet til å forlate regjeringen på grunn av deres motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke. Hermstad støtter Sandra Borchs forslag om å stille ultimatum, og mener Senterpartiets argumenter om suverenitetstap er feilaktige. Han hevder at energipakken vil være fordelaktig for Norge, og føre til økt bruk av fornybar energi og redusert strømforbruk. Hermstad mener Stortinget bør vedta pakken med det flertallet som støtter den, og at Senterpartiet hindrer dette ved å sitte i regjering.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at regjeringen jobber med å finne en løsning i den vanskelige energisaken. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, noe Senterpartiet er sterkt imot. Støre avviser at dette handler om hans lederposisjon i Ap og understreker at det er viktig for Norge å bevare EØS-avtalen. Han mener det er best om Sp fortsetter i regjeringen. Senterpartiet mener at hele energipakken må sees samlet og er mot alle direktivene. Flere Sp-politikere har uttalt at de ikke vil sitte i en regjering som innfører direktivene, noe som kan føre til at Sp forlater regjeringen.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre forklarer at den pågående energistriden i regjeringen handler om å sikre norsk næringsliv konkurransedyktige rammevilkår, og ikke om strømpriser. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet er sterkt imot. Senterpartiet frykter at direktivene vil knytte Norge tettere til det europeiske kraftmarkedet og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Det mest omstridte direktivet er fornybardirektivet, som skal kutte saksbehandlingstiden for fornybar energi. Bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet er mindre omstridt.
3 måneder siden
Det er uenighet mellom statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum om EUs energidirektiver. Støre hevder at direktivene ikke påvirker Norges kontroll over strømpriser, mens Vedum mener de fører til tettere integrering med EU. Flere sentrale Sp-politikere har signalisert at de kan trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom de tre aktuelle direktivene. Vedum ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og utenlandskablene, og mener Norge må utfordre EU på styringen av disse. Støre på sin side understreker at direktivene må innføres for å følge EØS-avtalen. Vedum er enig i at regjeringen er bedre med Sp, men poengterer at politisk gjennomslag er viktig.
3 måneder siden
Flere ordførere i Senterpartiet krever at partiet trekker seg fra regjeringen, da de mener Arbeiderpartiet prioriterer EU-samarbeid over sine egne regjeringspartnere. Bakgrunnen er uenighet om implementering av nye EU-direktiver, som Sp frykter vil føre til en gradvis innføring av hele EUs energimarkedspakke. Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, har advart mot å skape konflikt med EU, mens Sp-topper understreker viktigheten av nasjonal kontroll over strømmarkedet og frykter for konsekvensene av å gi fra seg mer suverenitet. Det er også stilt spørsmål om det er verdt å risikere regjeringskrise for å innføre direktivene før stortingsvalget.