Artikkelen argumenterer mot regjeringens forslag om fastpris på strøm, og hevder at det vil føre til økt sløsing og være urettferdig. I stedet foreslås det en direkte utbetaling på 10.
000 kroner til hver husstand. Fastprisordningen kritiseres for å belønne høyt forbruk, redusere insentivet til energieffektivisering og inkludere fritidsboliger.
En direkte utbetaling vil gi husholdningene større fleksibilitet til å bruke pengene på det de trenger, enten det er strøm, energieffektivisering eller andre utgifter. Artikkelen konkluderer med at fastpris på strøm er en dårlig løsning som ikke er rettferdig, klimavennlig eller økonomisk fornuftig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot å kutte strømkabler til utlandet, og hevder at dette vil føre til mer ustabile priser og økt sårbarhet. Den kritiserer regjeringen for manglende tiltak for å redusere strømforbruket og for en strømstøtteordning som favoriserer de med høyest forbruk. Artikkelen fremhever behovet for å bygge ut mer fornybar energi og redusere strømforbruket. Den nevner også at regjeringen prioriterer oljeindustrien fremfor fornybar energi. MDG foreslår en mer rettferdig strømstøtte der alle får lik sum, som vil gi insentiv til å redusere forbruket.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer regjeringens forslag om Norgespris på strøm, og hevder det er et dårlig forslag som vil koste staten dyrt. Det blir hevdet at forslaget ikke er tilstrekkelig utredet, og at det vil føre til overforbruk og dyrere strøm for næringslivet. Forfatteren understreker at strøm er en livsnødvendighet i Norge, og at regjeringen bør reforhandle kraftavtalene med EU for å sikre stabilitet og lave kostnader. Som et alternativ til Norgespris, foreslås det å betale tilbake kraftprofitten til det norske folk i form av skattelettelser.
1 måned siden
Regjeringens nye strømordning «Norgespris» møter kritikk fra forskere og analytikere. Ordningen, som tilbyr fastpris på strøm frem til 2027, anklages for å svekke insentivene til strømsparing og energieffektivisering, samt å favorisere visse grupper på bekostning av andre. Kritikere mener at ordningen vil føre til økt strømforbruk, en betydelig statlig kostnad, og dyrere strøm for små og mellomstore bedrifter. Det argumenteres for at «Norgespris» tukler med prismekanismen og hindrer nødvendige investeringer i fornybar energi. Som løsning foreslås blant annet et kraftsamarbeid med Sverige og etablering av et kraftfond for å sikre langsiktig og bærekraftig forvaltning av kraftressursene.
2 måneder siden
Artikkelen tar et kraftig oppgjør med det den beskriver som hysteri fra kraftanalytikere og eksperter mot Arbeiderparti-regjeringens forslag om Norgespris på strøm. Forslaget, som er ment å gi husholdningene mer stabile og forutsigbare strømpriser, har møtt motstand fra ulike hold, som uttrykker bekymring for sløsing og negative konsekvenser for næringslivet. Artikkelen argumenterer for at kritikken er overdrevet og ubegrunnet, og påpeker at fastprisavtaler er vanlige i andre europeiske land uten at det har ført til økt sløsing. Den understreker at forutsigbarhet er avgjørende for både husholdninger og kraftprodusenter, og at svingende priser historisk sett ikke har stimulert til økt kraftproduksjon.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer regjeringens økonomiske politikk, og hevder at den fører til økt fattigdom og offentlig sløsing. Til tross for et voksende oljefond, øker utgiftene til sosialhjelp, og mange nordmenn opplever økonomisk vanskelige tider. Regjeringen anklages for å prioritere likhet fremfor økonomisk vekst, og for å bruke skattebetalernes penger på bistand og klimamål. Den svake kronekursen og høye renter bidrar til dyrtid, og mange husholdninger er forgjeldet. Antall sosialhjelpsmottakere har økt, og artikkelen konkluderer med at de fleste er fattigere nå enn før regjeringen tiltrådte.
1 måned siden
Artikkelen omhandler «norgespris», regjeringens strømprisavtale som tilbyr en fastpris på 40 øre per kWh før avgifter. Det påpekes at den faktiske prisen kan bli betydelig høyere på grunn av avgifter og nettleie. Energiministeren foreslår en maksgrense på strømforbruket på 5000 kWh per måned. Forslaget møter kritikk fra analytikere og Høyre, som mener ordningen er dyrere enn lovet, og at grensen for maksforbruk er satt for høyt. Energidepartementet avviser kritikken og understreker at nettleie aldri var inkludert i den oppgitte prisen.
16 dager siden
Artikkelen kritiserer forslaget om naturavgift på vindkraft, da den kan stanse lønnsomme utbygginger og føre til at mindre effektive prosjekter prioriteres. Dette kan resultere i større arealbehov og høyere kostnader. I stedet for avgifter argumenteres det for en energipolitikk som belønner løsninger som fungerer, prioriterer oppgradering fremfor nybygging, og inkluderer alle utslippsfrie alternativer, inkludert kjernekraft. En teknologinøytral tilnærming og tydeligere vektlegging av naturhensyn etterlyses for å sikre en mer bærekraftig energipolitikk.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer de høye lederlønningene i statseide selskaper som DNB og Equinor, samt i NRK og NAV, og argumenterer for at dette undergraver statens troverdighet i kampen mot ulikhet. Den peker på at lønningene står i kontrast til økende matpriser og økonomisk press for folk flest. Forfatteren fremhever lønnsveksten blant ledere i offentlig sektor og stiller spørsmål ved behovet for så mange høytlønnede ledere i NAV. Kritikken rettes også mot forslaget om å heve lønnstaket for embetsmenn, da dette signaliserer feil prioriteringer.
20 dager siden
Regjeringen foreslår en klausul som gir dem rett til å endre eller oppheve Norgespris og dagens strømstøtteordning ved anstrengt kraftsituasjon og høye strømpriser. Begrunnelsen er at høye priser skal motivere til redusert strømforbruk. Høyres Bård Ludvig Thorheim kritiserer forslaget og mener det fjerner tryggheten Norgespris skulle gi. Regjeringen gir uklare svar på hva som konkret skal til for at ordningene kan stoppes, og viser til ulike nivåer av energiknapphet. Forslaget er nå sendt ut på høring.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot innføring av makspris på strøm, slik Rødt foreslår. En makspris vil fjerne insentiver for strømsparing og kan føre til strømbrudd. Det hevdes at Rødts forslag er basert på feilberegninger av historiske strømpriser. Artikkelen påpeker at strømprisene er på vei ned etter de høye nivåene i 2022, og at dagens markedsbaserte system er viktig for å sikre forsyningssikkerhet. Begrensning av krafteksport kan føre til redusert kraftutveksling og behov for mer kraftproduksjon. Det konkluderes med at en politisk fastsettelse av strømprisen ikke er riktig vei å gå.