Forskere advarer om at Elon Musks Starlink-satellitter kan utgjøre en trussel mot ozonlaget. Når satellittene brenner opp i atmosfæren, frigjøres aluminiumsstøv som potensielt kan svekke ozonlaget.
Antallet satellitter i bane rundt jorden har økt kraftig de siste årene, hovedsakelig på grunn av Starlink. Selskapet har planer om å sende opp titusenvis flere satellitter, noe som vil øke mengden aluminium i atmosfæren betydelig.
Forskere uttrykker bekymring for de langsiktige konsekvensene og oppfordrer myndighetene til å ta hensyn til dette ved godkjenning av fremtidige satellittoppskytinger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende mengden romsøppel som truer satellitter og menneskelig aktivitet i verdensrommet. Kollisjoner skaper mer skrot og kan føre til kjedekollisjoner. Det finnes få systemer for opprydning, og forskere ønsker å overvåke romskrot bedre. Manglende tiltak kan begrense tilgangen til verdensrommet. En forsker sammenligner søppel i verdensrommet med plast i havet, og sier at vi må ta grep om dette problemet.
2 måneder siden
Brannvernforeningen slår alarm om brannfaren knyttet til elsparkesykler på kollektivtransport i Oslo, og påpeker at flere storbyer har innført forbud. Bekymringen skyldes at skadde elsparkesykler kan selvantenne. Oslo Sporveier har foreløpig ikke innført forbud, men vurderer situasjonen på nytt etter økningen av elsparkesykler i bybildet og ny kunnskap om brannrisiko. Passasjerer uttrykker støtte til et eventuelt forbud, begrunnet med både sikkerhet og plassmangel.
15 dager siden
Valgdirektoratet og forskere uttrykker bekymring for at unge velgere i økende grad bruker sosiale medier som sin primære informasjonskilde, noe som øker risikoen for valgpåvirkning. Algoritmer på sosiale medier skreddersyr innhold og kan skape ekkokammer, som igjen kan føre til en fordreid virkelighetsoppfatning. Selv om det ikke er konkrete bevis for at fremmede makter vil påvirke norske valg, understrekes viktigheten av kildekritikk og bevissthet rundt trusselen. Store medieaktører som NRK tar grep for å beskytte seg mot potensielle påvirkningsaksjoner. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) påpeker at valgpåvirkning er en økende internasjonal trussel, og at dette kan utgjøre et demokratisk problem.
16 dager siden
Forskere advarer om at økende temperaturer på Svalbard fører til økte metanutslipp fra smeltende permafrost og isbreer. Isbreene trekker seg tilbake i raskt tempo, og smeltevannet bidrar til naturlig «fracking» som frigjør metan. Utslippene kan overstige de norske utslippene fra olje- og energisektoren innen slutten av århundret. Klima- og miljøministeren sier regjeringen tar situasjonen alvorlig og jobber internasjonalt for å redusere menneskeskapte metanutslipp. Forskere mener det er behov for et taktskifte og at man må ta høyde for de naturlige utslippene i klimaregnskapet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler faren for solstormer og Norges beredskap. Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium overvåker solaktivitet, men gjør dette på dugnadsbasis. En kraftig solstorm kan forårsake omfattende skader på kritisk infrastruktur som strømnett og GPS. Sannsynligheten for en stor solstorm er høy, og Johnsen etterlyser en nasjonal romværvarslingstjeneste for å sikre bedre beredskap. Forskning på ionosfæren gjennom prosjektet Eiscat_3D kan bidra til bedre forståelse og varsling av solstormeffekter. Et satsingsforslag er oversendt regjeringen, men Johnsen er bekymret for manglende systematisk overvåkning.
9 dager siden
En global undersøkelse fra Global Risk Advisory Council viser at Elon Musk og kunstig intelligens utgjør betydelige trusler mot merkevarers omdømme. Undersøkelsen advarer mot å assosiere seg med Musk, spesielt hans politiske engasjement og kontroversielle handlinger. Feilbruk av kunstig intelligens, som desinformasjon og uetisk bruk, fremheves også som en stor risiko. I tillegg pekes det på at svekkede initiativer for mangfold, rettferdighet og inkludering kan skade merkevarers omdømme.
6 dager siden
Et lager med rundt 1800 brannfarlige elbilbatterier står utendørs uten brannsikring i Spydeberg, Østfold, og politiet advarer om stor fare for alvorlig personskade. Bransjen mener dette er en varslet katastrofe, delvis på grunn av høye kostnader ved å ta ut og gjenvinne batteriene. Antallet vrakede elbiler øker kraftig, og det finnes allerede minst 2000 lagrede batterier rundt om i Norge. Norske Bilressurser og miljøstiftelsen Zero etterlyser raskere tiltak for å unngå miljø- og sikkerhetsrisiko. Hydrovolt, et stort gjenvinningsanlegg, har kapasitet, men får ikke nok batterier til behandling. Myndighetene jobber med nye krav og samarbeid for bedre batterihåndtering, mens politiet har siktet to bedrifter for forsøpling knyttet til batterilageret. Bransjen håper på en midlertidig panteløsning for å gjøre gjenvinning økonomisk mulig og unngå flere farlige batterilagre.
3 måneder siden
Unge reagerer på det høye energiforbruket og klimaavtrykket til kunstig intelligens (KI), som for eksempel ChatGPT. Et KI-søk genererer ti ganger mer klimautslipp enn et Google-søk, og datakraften som trengs for KI dobles omtrent hver 100. dag. Datasentre for KI krever mye energi og kjøling, noe som fører til økte klimagassutslipp. Microsoft og Google har rapportert betydelige økninger i sine klimautslipp på grunn av KI. Studenter er bekymret for utviklingen og mener det bør være restriksjoner på bruken. En ekspert mener vi bør begrense bruken av KI, men ikke stoppe den helt, og oppfordrer til bevisst bruk.
2 måneder siden
En dansk sikkerhetsekspert advarer mot økende amerikansk teknologisk dominans og potensielle sikkerhetsrisikoer ved å bruke selskaper som Google og Microsoft. Eksperten mener at danske myndigheter og virksomheter bør være oppmerksomme på at en Trump-regjering kan bruke amerikanske teknologiselskaper til å spionere på allierte. En professor i cybersikkerhet anbefaler å vurdere europeiske alternativer for å redusere avhengigheten. USA har også truet Ukraina med å stenge ned Starlink for å få tilgang til landets mineraler, noe som skaper bekymring i Europa. Situasjonen er spesielt alvorlig for Danmark, da Trump tidligere har antydet muligheten for å bruke pressmidler for å kontrollere Grønland.
1 måned siden
En dansk etterretningsekspert advarer om økt risiko ved å dele norsk etterretning med USA, etter at sensitive amerikanske militære planer ble lekket via den usikre meldingsappen Signal. Denne saken har skapt bekymring for datasikkerheten og gradert informasjon. Canada har også uttrykt bekymring, mens en norsk ekspert mener at risikoen ved å ikke dele etterretning er enda større. Andre eksperter peker på at Trump-administrasjonens manglende erfaring med sikkerhetsprotokoller, samt et endret syn på Russland som en potensiell trussel, undergraver sikkerheten og tilliten i det transatlantiske etterretningssamarbeidet.