To tekstforfattere har saksøkt Zahid Ali og Gyldendal forlag for brudd på opphavsretten til krimboken «Svaber». De hevder å ha skrevet store deler av boken, som ble utgitt under Alis navn i 2023, og krever medopphavsrett, erstatning for tapte inntekter, andel av fremtidige inntekter, samt oppreisning.
Deres advokat beskriver saken som etisk forkastelig og viser til dokumentasjon som korrespondanse, plagiatkontroll og oversikt over bidrag til manuset. Gyldendal har bekreftet at de har mottatt søksmålet og vil vurdere det.
Tekstforfatterne beskriver saken som en stor belastning og kritiserer Gyldendals ansvarsfraskrivelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Gyldendal og Zahid Ali bestrider søksmålet fra tekstforfatterne Rune Alexandersen og Elene Martinsen, som hevder de har skrevet store deler av krimboken «Svaber». Forlaget og komikeren hevder at Ali er verkets skaper, og at tekstforfatterne kun skrev ned hans muntlige fremføring. Tekstforfatternes advokat stiller seg uforstående til Gyldendals versjon og mener de kan bevise at deres klienter har bidratt betydelig til boken. Partene skal forsøke rettsmekling, men saken kan ende i retten. En oppfølgerbok er planlagt utgitt i september.
25 dager siden
Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, forfatterne bak den omdiskuterte boken «Partiet», har klaget Bergens Tidende inn til PFU for brudd på god presseskikk. Klagen retter seg mot en kommentar av kulturredaktør Jens Kihl, som forfatterne mener inneholder flere faktafeil og gir et feilaktig inntrykk av boken. De hevder de skulle hatt rett til samtidig imøtegåelse. Bergens Tidende avviser klagen og mener kommentaren ikke overskrider grensene for hva en kommentar kan inneholde. Gilbrant og Suvatne, som nylig gikk over til Nettavisen, har tidligere varslet flere PFU-klager mot medier for deres omtale av «Partiet», en bok om interne forhold i Arbeiderpartiet.
3 måneder siden
Konflikten mellom Forfatterforbundet og Forfatterforeningen har eskalert etter at Forfatterforbundet saksøkte Forfatterforeningen over fordelingen av det statlige bibliotekvederlaget. Forfatterforbundet krever en lik fordeling av midlene, mens Forfatterforeningen mener deres større medlemsmasse berettiger en større andel. Søksmålet har ført til sterk kritikk fra flere forfattere, som mener det er unødvendig bruk av ressurser. Flere forfattere har meldt seg ut av Forfatterforbundet i protest. Forfatterforbundet får juridisk støtte fra LO, noe som også har skapt reaksjoner. Forfatterforeningen avviser at de ikke anerkjenner Forfatterforbundet som en seriøs organisasjon.
3 måneder siden
Advokatfirmaet Advokatconsult og dets ledere, Sverre Skimmeland og Gisken Elisabeth Brungot, er fratatt sine advokatbevillinger etter omfattende kritikk. Tilsynsrådet for advokatvirksomhet mener firmaet bevisst har overfakturert klienter, og Advokatbevillingsnemnden fant en rekke alvorlige feil i driften, inkludert feilaktig utbetaling av salær, bruk av en tidligere fratatt advokat, og manglende lønnsutbetalinger. En forvalter er oppnevnt for å bistå klientene, og det er ikke kjent at noen har lidt rettstap som følge av saken. Skimmeland og Brungot har ikke ønsket å kommentere saken.
2 måneder siden
Kommunikasjonsbyrået Apriil er saksøkt av to tidligere ansatte. Susanne Yndestad Svendsen, som i offentlige registre står oppført som daglig leder, mener hun kun var kunstnerisk leder og saksøker selskapet for usaklig oppsigelse. Hun avviser at hun var daglig leder og dermed ansvarlig for selskapets underskudd. Apriil på sin side mener hun var daglig leder fra februar 2024. En annen tidligere ansatt har også saksøkt selskapet angående permittering. Styrelederen i Apriil avviser Svendsens fremstilling og ser frem til at saken behandles i retten.
2 dager siden
Flere boligkjøpere i Oslo krever prisavslag etter at stuen i deres nye leiligheter er betydelig mindre enn oppgitt. Utbyggeren avviser kravet og hevder det kun er snakk om en skrivefeil.
1 måned siden
Store norske leksikon (SNL) anklager OpenAI for omfattende nedlasting av deres artikler, angivelig for å trene ChatGPT. SNL mener dette er et brudd på opphavsretten, spesielt etter at de blokkerte OpenAI sine roboter. OpenAI hevder at de respekterer SNLs ønske om ikke å bruke innholdet til trening, men at deres søkeroboter fortsatt lenker til SNL-artikler. Jurister påpeker at OpenAI kan ha brutt loven hvis de bruker SNL-tekster uten kildehenvisning. Redaktøren i SNL uttrykker bekymring for at bruken av KI-tjenester går på bekostning av leksikonets popularitet blant elever og studenter, og at dette undergraver arbeidet til de 5000 fagfolkene som har bidratt til SNL.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt avisa Ságat for brudd på god presseskikk etter en klage fra advokat Vetle Langedahl. Konflikten mellom Langedahl og Ságats redaktør, Geir Wulff, oppstod etter et rettsmøte om fiskerettigheter i Lakselva, der Langedahl representerte Finnmarkseiendommen (FeFo). Langedahl opplevde seg urettferdig behandlet av avisa gjennom flere publiserte artikler og kommentarer, og ble blant annet omtalt som «drittunge» av redaktøren. Han klaget saken inn for PFU, som konkluderte med at han ikke hadde fått tilstrekkelig mulighet til å svare på beskyldningene. Redaktør Wulff er uenig i PFUs avgjørelse og mener avisa kun har gjengitt Langedahls egne uttalelser fra retten. Langedahl har mistet tilliten til avisa og forventer en beklagelse, noe redaktøren avviser.
3 måneder siden
To privatpersoner har anmeldt to kraftselskaper for å ha tatt ulovlig høye strømpriser. Anmeldelsen gjelder spesifikt 12. desember 2024, da strømprisen steg til 13 kroner per kilowatt i Sør- og Sørvest-Norge. De mener kraftselskapene utnyttet en situasjon med fulle vannmagasiner og lite import for å ta urimelig høye priser. Kraftselskapene ønsker ikke å kommentere saken, men understreker at de vil svare politiet på spørsmål. Forbrukerrådet mener det skal mye til for at pristiltaksloven er brutt, og en strømanalytiker forklarer den høye prisen med spesielle værforhold og vedlikeholdsarbeid på kraftverk.
1 måned siden
Advokat Jon Wessel-Aas mener Marius Lindvik og Johann André Forfang kan ha krav på erstatning fra Norges Skiforbund eller enkeltpersoner i støtteapparatet, dersom de ble ført bak lyset i draktsaken. En forutsetning er at noen i støtteapparatet med overlegg modifiserte dressene i strid med reglene, uten at utøverne var klar over det. Lindvik og Forfang har begge uttalt at de var uvitende om manipuleringen og er knust over situasjonen. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu har innrømmet at det ble jukset med dressene ved å sy inn en forsterket tråd. Saken startet med en video som førte til protest fra andre nasjoner under VM i Trondheim. Lindvik og Forfang tapte betydelige premiepenger og kan også miste fremtidige sponsorinntekter.