Konflikten mellom Forfatterforbundet og Forfatterforeningen har eskalert etter at Forfatterforbundet saksøkte Forfatterforeningen over fordelingen av det statlige bibliotekvederlaget. Forfatterforbundet krever en lik fordeling av midlene, mens Forfatterforeningen mener deres større medlemsmasse berettiger en større andel.
Søksmålet har ført til sterk kritikk fra flere forfattere, som mener det er unødvendig bruk av ressurser. Flere forfattere har meldt seg ut av Forfatterforbundet i protest.
Forfatterforbundet får juridisk støtte fra LO, noe som også har skapt reaksjoner. Forfatterforeningen avviser at de ikke anerkjenner Forfatterforbundet som en seriøs organisasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
To tekstforfattere har saksøkt Zahid Ali og Gyldendal forlag for brudd på opphavsretten til krimboken «Svaber». De hevder å ha skrevet store deler av boken, som ble utgitt under Alis navn i 2023, og krever medopphavsrett, erstatning for tapte inntekter, andel av fremtidige inntekter, samt oppreisning. Deres advokat beskriver saken som etisk forkastelig og viser til dokumentasjon som korrespondanse, plagiatkontroll og oversikt over bidrag til manuset. Gyldendal har bekreftet at de har mottatt søksmålet og vil vurdere det. Tekstforfatterne beskriver saken som en stor belastning og kritiserer Gyldendals ansvarsfraskrivelse.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den potensielle konflikten rundt sykelønnsordningen i Norge. LO reagerte sterkt på at NHO forsøkte å forhandle med andre arbeidstakerorganisasjoner om en ny IA-avtale, da LO ønsker å beholde full lønn under sykdom. Et eventuelt sykelønnskutt vil ramme lavtlønte LO-medlemmer hardest, da høytlønte ofte har tariffavtaler som sikrer full lønn. Dette skaper en urettferdig situasjon der de som trenger sykelønnen mest, risikerer lønnskutt. Forfatteren mener at en endring i sykelønnsordningen kan føre til streik fra LO og at en slik endring vil øke ulikhetene i samfunnet. Han foreslår en differensiert ordning som tar hensyn til inntekt.
24 dager siden
Det har oppstått en konflikt blant Bodø/Glimt-supportere angående en planlagt stilleaksjon under lørdagens hjemmekamp mot HamKam. Facebook-gruppen «Glimt i hjertet» kritiserer supporterklubben J-Feltets plan om å være stille i 15 minutter, og hevder at mange supportere frykter å si sin mening i frykt for å bli hengt ut. De mener aksjonen skaper splittelse og rammer spillerne negativt. J-Feltet forsvarer seg med at protesten handler om medlemsdemokratiet i norsk fotball, og ikke er rettet mot laget. Lignende aksjoner har tidligere blitt gjennomført på andre stadioner i Norge. Over 5000 billetter er solgt til kampen.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt avisa Ságat for brudd på god presseskikk etter en klage fra advokat Vetle Langedahl. Konflikten mellom Langedahl og Ságats redaktør, Geir Wulff, oppstod etter et rettsmøte om fiskerettigheter i Lakselva, der Langedahl representerte Finnmarkseiendommen (FeFo). Langedahl opplevde seg urettferdig behandlet av avisa gjennom flere publiserte artikler og kommentarer, og ble blant annet omtalt som «drittunge» av redaktøren. Han klaget saken inn for PFU, som konkluderte med at han ikke hadde fått tilstrekkelig mulighet til å svare på beskyldningene. Redaktør Wulff er uenig i PFUs avgjørelse og mener avisa kun har gjengitt Langedahls egne uttalelser fra retten. Langedahl har mistet tilliten til avisa og forventer en beklagelse, noe redaktøren avviser.
1 dag siden
SV reagerer kraftig etter at Kulturrådet avslo å kjøpe inn Dag Solstads siste bok til bibliotekene. Partiet krever nå endringer i innkjøpsordningen for sakprosa.
3 måneder siden
Det er stor uenighet i norsk fotball om videodømming (VAR). Mange klubbstyrer ønsker å beholde VAR, mens et økende antall medlemmer stemmer imot. Flere klubber, som Glimt, Brann og Molde, opplever splid mellom styret og medlemmene. Ingen klubbstyrer har innstilt på å fjerne VAR, til tross for press fra medlemmene. Noen klubber argumenterer for VAR med henvisning til sportslig suksess og frykt for økonomiske konsekvenser. En professor mener motstanden mot VAR er velbegrunnet og at NFF kjemper for VAR av omdømmemessige årsaker. Det er en maktkamp mellom forbundet og medlemmene.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt Nettavisen for brudd på god presseskikk i en kommentarartikkel om varslere. Nettavisen hevdet at varslerne hadde fabrikkert eller justert ordlyden i sine varsler, noe PFU mener er en sterk anklage uten tilstrekkelig dokumentasjon. PFU påpeker at varslerne ikke fikk mulighet til å imøtegå anklagene før publisering. Nettavisen avviste at de hadde rettet sterke beskyldninger mot varslerne, og mente at kommentaren var innenfor presseetiske grenser. PFU konkluderte med at avisen hadde brutt god presseskikk, men et mindretall i utvalget var uenig i denne konklusjonen.
3 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt Nettavisen for en kommentar som tolket varslene mot Trond Giske som delvis fabrikkert. Nettavisen mener dette er en tolkning av hendelsesforløpet som er beskrevet i en bok, og ikke en påstand som krever samtidig imøtegåelse. Flertallet i PFU mente derimot at kommentaren var en påstand av alvorlig karakter. Redaktøren i Nettavisen er uenig i avgjørelsen og mener PFU svikter sin oppgave med å forsvare den frie meningsjournalistikken. Et mindretall i PFU tok dissens og mente at den frie kommentaren må vernes. Det er ingen ankemulighet i PFU, og fellelsen blir derfor stående.
4 måneder siden
Akademikerne, Unio og YS retter sterk kritikk mot LO etter bruddet i IA-forhandlingene og LOs beslutning om å stanse samarbeidet med arbeidsgiverorganisasjonene. Akademikerne-leder Lise Lyngsnes Randeberg hevder at LO har satt sykelønnsordningen i spill. Unio-leder Ragnhild Lied foreslo et kompromiss om tre års freding av sykelønnsordningen, som fikk støtte fra Akademikerne og YS, men LO og NHO sto fast på sine ultimatum om henholdsvis fire og to års freding. Etter bruddet advarte de tre andre arbeidstakerorganisasjonene om at partene risikerer å miste innflytelse uten en avtale. LO hevder de ble ekskludert fra forhandlingene før bruddet.
22 dager siden
EL og IT forbundet har saksøkt Storm Elektro for angivelig ulovlig bruk av innleid arbeidskraft på et byggeprosjekt ved Universitetet i Oslo. Forbundet mener Storm Elektro, i samarbeid med North Personnel, omgår forbudet mot innleie ved å midlertidig ansette elektrikere. Statsbygg, som er byggherre, håper på en løsning gjennom forhandlinger. OneCo, som er hovedentreprenør, forsvarer Storm Elektro og hevder de kun leier inn HR-tjenester, noe som er lovlig. Storm Elektro avviser anklagene og sier de følger loven ved å ansette midlertidig personell med de samme vilkårene som fast ansatte, grunnet store og tidsavgrensede prosjekter.