Gyldendal og Zahid Ali bestrider søksmålet fra tekstforfatterne Rune Alexandersen og Elene Martinsen, som hevder de har skrevet store deler av krimboken «Svaber». Forlaget og komikeren hevder at Ali er verkets skaper, og at tekstforfatterne kun skrev ned hans muntlige fremføring.
Tekstforfatternes advokat stiller seg uforstående til Gyldendals versjon og mener de kan bevise at deres klienter har bidratt betydelig til boken. Partene skal forsøke rettsmekling, men saken kan ende i retten.
En oppfølgerbok er planlagt utgitt i september.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
To tekstforfattere har saksøkt Zahid Ali og Gyldendal forlag for brudd på opphavsretten til krimboken «Svaber». De hevder å ha skrevet store deler av boken, som ble utgitt under Alis navn i 2023, og krever medopphavsrett, erstatning for tapte inntekter, andel av fremtidige inntekter, samt oppreisning. Deres advokat beskriver saken som etisk forkastelig og viser til dokumentasjon som korrespondanse, plagiatkontroll og oversikt over bidrag til manuset. Gyldendal har bekreftet at de har mottatt søksmålet og vil vurdere det. Tekstforfatterne beskriver saken som en stor belastning og kritiserer Gyldendals ansvarsfraskrivelse.
25 dager siden
Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, forfatterne bak den omdiskuterte boken «Partiet», har klaget Bergens Tidende inn til PFU for brudd på god presseskikk. Klagen retter seg mot en kommentar av kulturredaktør Jens Kihl, som forfatterne mener inneholder flere faktafeil og gir et feilaktig inntrykk av boken. De hevder de skulle hatt rett til samtidig imøtegåelse. Bergens Tidende avviser klagen og mener kommentaren ikke overskrider grensene for hva en kommentar kan inneholde. Gilbrant og Suvatne, som nylig gikk over til Nettavisen, har tidligere varslet flere PFU-klager mot medier for deres omtale av «Partiet», en bok om interne forhold i Arbeiderpartiet.
2 måneder siden
I Jonas-saken hevder «bestilleren» at han er utsatt for en svertekampanje, og SMS-er mellom en frilansjournalist og en av de tiltalte har blitt lagt frem i retten. Meldingene viser diskusjoner om å sverte «bestilleren» på nettforumet Flashback. Redaktøren i avisen der frilansjournalisten har jobbet, mener han har vært ryddig, til tross for vennskap med både offer og tiltalt. Programlederen for podkasten Avhørt bekrefter at en tiltalt fikk et utkast av boken om drapet før publisering. Forsvareren til «bestilleren» frykter at medieomtalen påvirker rettssikkerheten, noe programlederen bestrider.
1 måned siden
Forsvarer Jon Anders Hasle kritiserer aktoratet etter påstanden om 19 års forvaring for hans klient i Jonas-saken. Hasle mener det ikke finnes bevis for at drapet var planlagt, og at det er stor uenighet om faktum i saken. Bistandsadvokat Marijana Lozic er derimot fornøyd med aktoratets fremstilling. Forsvarer Marius Dietrichson mener også at det ikke er grunnlag for å karakterisere drapet som planlagt. Retten tar en pause på Jonas sin bursdag, og rettssaken avsluttes onsdag.
3 måneder siden
Konflikten mellom Forfatterforbundet og Forfatterforeningen har eskalert etter at Forfatterforbundet saksøkte Forfatterforeningen over fordelingen av det statlige bibliotekvederlaget. Forfatterforbundet krever en lik fordeling av midlene, mens Forfatterforeningen mener deres større medlemsmasse berettiger en større andel. Søksmålet har ført til sterk kritikk fra flere forfattere, som mener det er unødvendig bruk av ressurser. Flere forfattere har meldt seg ut av Forfatterforbundet i protest. Forfatterforbundet får juridisk støtte fra LO, noe som også har skapt reaksjoner. Forfatterforeningen avviser at de ikke anerkjenner Forfatterforbundet som en seriøs organisasjon.
2 måneder siden
Kommunikasjonsbyrået Apriil er saksøkt av to tidligere ansatte. Susanne Yndestad Svendsen, som i offentlige registre står oppført som daglig leder, mener hun kun var kunstnerisk leder og saksøker selskapet for usaklig oppsigelse. Hun avviser at hun var daglig leder og dermed ansvarlig for selskapets underskudd. Apriil på sin side mener hun var daglig leder fra februar 2024. En annen tidligere ansatt har også saksøkt selskapet angående permittering. Styrelederen i Apriil avviser Svendsens fremstilling og ser frem til at saken behandles i retten.
26 dager siden
Narve Gilje Nordås slår tilbake mot påstander fra Jakob Ingebrigtsen og stevnedirektør Steinar Hoen angående en hendelse under Bislett Games i 2023. Gjert Ingebrigtsen har forklart i retten at Steinar Hoen forsøkte å tilby Narve Gilje Nordås penger for å trekke seg fra løpet, noe Hoen avviser. Narve Gilje Nordås stiller seg kritisk til fremstillingen av Gjert Ingebrigtsen og varsler at han vil gi sin versjon av saken i retten neste uke. Rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen pågår, og Narve Gilje Nordås' vitnemål ventes å belyse saken ytterligere.
3 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt Nettavisen for en kommentar som tolket varslene mot Trond Giske som delvis fabrikkert. Nettavisen mener dette er en tolkning av hendelsesforløpet som er beskrevet i en bok, og ikke en påstand som krever samtidig imøtegåelse. Flertallet i PFU mente derimot at kommentaren var en påstand av alvorlig karakter. Redaktøren i Nettavisen er uenig i avgjørelsen og mener PFU svikter sin oppgave med å forsvare den frie meningsjournalistikken. Et mindretall i PFU tok dissens og mente at den frie kommentaren må vernes. Det er ingen ankemulighet i PFU, og fellelsen blir derfor stående.
22 dager siden
Narve Gilje Nordås' vitnemål i rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen er ventet å kaste lys over påstander om at han ble tilbudt penger for å trekke seg fra Bislett Games. Denne påstanden, som benektes av Jakob Ingebrigtsen og Steinar Hoen, har skapt konflikt. Nordås' versjon av hendelsen kan svekke Jakob Ingebrigtsens troverdighet. Forholdet mellom Nordås og Ingebrigtsen-brødrene ble anstrengt da Nordås fortsatte å samarbeide med Gjert etter bruddet. Nordås beskrives som en ærlig og åpen person, noe som gjør hans vitnemål potensielt avslørende i den pågående rettssaken.
27 dager siden
I rettssaken om drapet på Jonas Aarseth Henriksen har forsvarerne til «Sjåføren» lagt ned påstand om frifinnelse for drap, til tross for at han har erkjent delvis skyld for hærverk og personforfølgelse. Forsvareren sammenlignet «Sjåføren» med Ludvig fra Flåklypa, og beskrev han som godtroende og engstelig. Aktoratet mener «Sjåføren» hadde en perifer rolle, men at han hadde mulighet til å hindre drapet. De har lagt ned påstand om 10 års fengsel. Påtalemyndigheten mener drapet var planlagt og har lagt ned påstand om 19 års forvaring for «Bestilleren». Dom i saken ventes om flere uker.