Chris, som ble dømt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne i 2012, har fått 80. 000 kroner i oppreisning for en tidligere voldsdom.
I 2006 ble han dømt for grov vold mot en nabo, men dommen ble senere omgjort da han ble ansett som utilregnelig i gjerningsøyeblikket. Sivilrettsforvaltningen beklager lang saksbehandlingstid, men mener at staten må bære risikoen for feilaktig fengsling.
Chris' advokater krevde både oppreisning og erstatning for utbetalt erstatning til voldsofferet, men kun oppreisningskravet ble innvilget. Chris er fornøyd med oppreisningen, men skuffet over at han ikke får tilbakebetalt erstatningen han måtte betale til naboen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 timer siden
Frikjente Viggo Kristiansen må vitne igjen i Baneheia-saken. Advokat Brynjar Meling mener dette styrker kravet om høyere erstatning fra staten.
22 timer siden
Viggo Kristiansen vitner i ankesaken mot Jan Helge Andersen etter Baneheia-drapene. Kristiansen beskriver det som en stor belastning å være til stede i retten.
4 måneder siden
Baneheia-utvalget har lagt frem første del av sin rapport etter justismordet på Viggo Kristiansen. Utvalget foreslår en reorganisering av gjenopptakelseskommisjonen og ønsker flere muntlige høringer. Kristiansen ble feilaktig dømt for drapene på Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen i 2000 og sonet 21 år i fengsel. Han ble senere frifunnet og har mottatt 55 millioner i erstatning. Utvalget skal granske alle sider av saken, inkludert politi, påtalemyndighet, domstoler og gjenopptakelseskommisjonen for å finne årsakene til feilaktig domfellelse og den lange behandlingstiden.
1 måned siden
Christian Nordahl (38) ble tilkjent 70 000 kroner i erstatning etter en episode på Evje barneskole på midten av 90-tallet, der han fikk munnen vasket med grønnsåpe for å ha bannet i timen. Nordahl trodde lenge at dette var en legitim straff, men søkte senere rettferdsvederlag gjennom Statens sivilrettsforvaltning. Utdanningsdirektoratet behandlet saken og foreslo erstatningssummen. Etter å ha lest om en lignende hendelse i Tana, ønsker Nordahl å informere andre som har opplevd lignende om muligheten for å søke erstatning for urettmessig behandling.
4 måneder siden
Oslo tingrett har dømt staten til å betale 100.000 kroner i oppreisning til to brødre fra Tolga som ble feilaktig registrert som psykisk utviklingshemmet. Retten konkluderte med at vedtakene krenket brødrenes rett til privatliv etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), og under tvil også forbudet mot nedverdigende behandling. Staten argumenterte med at feilen var rettet opp gjennom en offentlig beklagelse fra daværende statsminister Erna Solberg i 2018, men retten la vekt på at beklagelsen ikke var personlig rettet mot brødrene. I tillegg til oppreisningen, ble staten dømt til å betale 620.000 kroner i sakskostnader. Brødrenes advokat uttrykte tilfredshet med dommen, mens statens advokat vurderer anke.
3 måneder siden
En 38 år gammel mann er frikjent for grov kroppsskade etter et knivangrep mot Christian utenfor hans hjem i Fredrikstad i november 2023. Christian ble alvorlig skadet, med blant annet punktert lunge og brudd i skulderblad og ribbein. Han mener det var et drapsforsøk. Retten fant det ikke bevist at det var et drapsforsøk, da politiet aldri fant kniven og det ikke kunne utelukkes at skadene oppsto i et basketak. Den tiltalte ble likevel dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til Christian. Den tiltalte er også dømt for et annet voldsangrep med jernstang, samt andre forhold. Christian er sjokkert over frifinnelsen og skuffet over politiets etterforskning.
2 måneder siden
Den tidligere styrelederen i Kleven Verft, Tomislav Debeljak, er i Gulating lagmannsrett dømt til å betale 120 millioner kroner til konkursboet etter verftskonkursen i 2020. Dommen er en helomvending fra tingrettens frifinnelse i 2023. Debeljak ble beskyldt for å ha svartmalt situasjonen overfor bankene og overført midler til egen konto i Kroatia. Forsikringsselskapet Tryg Forsikring er også dømt til å betale 30 millioner kroner. Bostyrer Bjørn Åge Hamre omtaler erstatningskravet som trolig norgesrekord i styreansvar, og uttrykker glede over at kreditorene nå har utsikter til å få dekket en stor del av kravene.
2 måneder siden
Staten har inngått forlik med familien til Jonatan Krister Andersen, som døde i Mandal fengsel i 2021 etter å ha sonet en dom for dobbeltdrap begått som 15-åring. Familien saksøkte staten og mente hans menneskerettigheter ble krenket under soningen. Forliket innebærer at Helsedepartementet og Justisdepartementet skal identifisere læringspunkter fra saken, og at familien inviteres til å gi innspill til kriminalomsorgens retningslinjer for forebygging av selvmord. Familien mottar også 600.000 kroner i oppreisning. Riksadvokaten mente selvmordet burde vært etterforsket. Andersens familie takker medinnsatte for deres støtte og varsler om hans psykiske helse.
2 måneder siden
Nav innrømmer å ha gjort feil i beregningen av uføretrygd for Elisabeth Neset Olsen, og etterbetalte henne 95.911 kroner. Nav rapporterte imidlertid hele beløpet som inntekt for 2022, i stedet for å fordele det over de tre årene det gjaldt. Dette førte til at Olsen overskred inntektsgrensen og fikk et tilbakebetalingskrav på 67.516 kroner. Selv om Nav har endret forskriften for å unngå lignende situasjoner, får ikke Olsen tilbakebetalt pengene. Saken er nå henvist til Trygderetten, og Nav vil ikke kommentere saken ytterligere. Olsen har måttet selge eiendeler og låne penger for å dekke utgiftene.
5 dager siden
Stig Millehaugen, som soner en forvaringsdom på 21 år for drap, ble pågrepet og siktet for drapet på Nokas-raner Metkel Betew under en permisjon fra Berg fengsel, et lavsikkerhetsfengsel. Til tross for sin lange kriminelle historie, inkludert drap på en fengselsbetjent og flere brudd på soningsvilkår, fikk han innvilget permisjon. Kriminalomsorgen understreker at permisjoner vurderes konkret i hvert tilfelle, og gis ikke dersom sikkerhetsrisikoen er for stor. Permisjoner er viktige for rehabilitering og for å opprettholde kontakt med pårørende. Juridiske eksperter påpeker at forvaringsdømte ikke skal sone strengere enn nødvendig, og at permisjoner kan gis selv om det finnes en risiko for ny kriminalitet, for å fremme tilbakeføring til samfunnet. Millehaugen hadde etablert gode rutiner under permisjonen, ifølge hans forsvarer, men nekter for å ha noe med drapet å gjøre.