Flere statsråder fra Senterpartiet, inkludert Emilie Enger Mehl, er i fare for å miste sine stortingsplasser grunnet fallende oppslutning i deres respektive valgkretser. I tillegg er flere profilerte Ap-politikere enten usikre eller har valgt å ikke stille til gjenvalg.
Blant annet er flere av statsrådene i Arbeiderpartiet sikret plass på Stortinget, mens andre har valgt å ikke stille til gjenvalg. Fem statsråder stiller ikke til valg i 2025, og tre tidligere statsråder tapte kampvoteringer om plass på stortingslistene.
Det er også flere profilerte politikere fra både Ap og Sp som gir seg på Stortinget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Fire statsråder fra Senterpartiet, inkludert justisminister Emilie Enger Mehl, kan miste sine plasser på Stortinget på grunn av sviktende oppslutning i deres respektive valgkretser. Partiet risikerer å miste mandater i flere distrikter, noe som gjør at flere statsråder er avhengige av utjevningsmandater. I Arbeiderpartiet er situasjonen mer stabil, der de fleste statsrådene er sikret plass, men flere stiller ikke til gjenvalg. Flere tidligere statsråder fra begge partier har enten trukket seg fra politikken, er usikre på gjenvalg, eller har tapt kampvoteringer om plass på stortingslistene.
4 måneder siden
Senterpartiet opplever en dramatisk nedgang på meningsmålingene, med oppslutning under sperregrensen. Dette skjer etter en periode med medgang under Trygve Slagsvold Vedums ledelse. Partiet har hatt flere gjennomslag i regjering, men sliter med å overbevise velgerne. Det er usikkert hvor lenge Vedum vil fortsette som partileder, og flere profilerte politikere er usikre på sin stortingsplass. Sandra Borch nevnes som en potensiell arvtaker, men det er uklart om hun ønsker å ta over ledelsen.
3 måneder siden
Tre profilerte Arbeiderparti-politikere, Raymond Johansen, Ingvild Kjerkol og Terje Aasland, har meddelt at de ikke stiller til gjenvalg til partiets sentralstyre. Dette skjer samtidig som partisekretær Kjersti Stenseng går av. Det er knyttet stor spenning til det kommende sentralstyremøtet, der en ny valgkomité skal foreslås. Det er også usikkerhet rundt partileder Jonas Gahr Støres posisjon, med flere sentrale Ap-folk som ønsker utskifting. Samtidig er det sterke krefter som mener det er feil å bytte partileder så kort tid før valget. Flere andre profilerte politikere, som Marte Mjøs Persen og Mette Nord, er også ferdige i sine verv.
21 dager siden
En fersk partimåling fra Norstat, utført for Dagbladet, NRK og Vårt Land, viser tilbakegang for Arbeiderpartiet, men partiet sikrer fortsatt et knapt flertall sammen med Rødt og MDG. Fremskrittspartiet går også tilbake, mens Høyre ligger på tredjeplass. Flere partier sliter med sperregrensen, noe som gjør situasjonen usikker. Rødts ene mandat kan vise seg å bli avgjørende for et rødgrønt flertall. Arbeiderpartiets nestleder understreker at de vil styre landet trygt, mens Frp advarer mot å la Støre styre videre med Rødt og MDG.
1 måned siden
En ny måling viser at Arbeiderpartiet går tilbake, og at det nå er dødt løp mellom blokkene i norsk politikk. Ap stjeler velgere fra flere partier, men mister det solide flertallet de hadde i februar. Frp gjør det bra, spesielt blant menn og yngre velgere, mens Sp sliter etter regjerings-exiten. Listhaug (Frp) mener målingen viser at mange ønsker en ny politisk kurs, mens Brenna (Ap) sier partiet skal styre Norge trygt i usikre tider. Valgforsker peker på at sperregrensen kan avgjøre valget.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiet forlater regjeringen på grunn av uenighet om EUs energipakke, må åtte statsråder erstattes. Arbeiderpartiet har hatt et ekstraordinært møte og planlegger å utnevne nye statsråder tirsdag. Flere kandidater fra Arbeiderpartiet er nevnt, deriblant Lene Vågslid, Nils Kristen Sandtrøen og Tore O. Sandvik. Det spekuleres i om det vil bli omrokkeringer blant de sittende statsrådene fra Arbeiderpartiet. Politisk kommentator Aslak Eriksrud påpeker at statsminister Jonas Gahr Støre trolig vil velge trygge kandidater med erfaring. Geografisk spredning og representasjon fra ulike fylker vil også være viktig i utvelgelsen.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiet forlater regjeringen, må statsminister Jonas Gahr Støre fylle åtte ministerposter med representanter fra Arbeiderpartiet. Flere kandidater er nevnt for de ulike postene. Jan Christian Vestre og Tuva Moflag er aktuelle for finansministerposten, mens Kari Nessa Nordtun og Hadia Tajik kan bli justisminister. Stian Jenssen, Nils-Ole Foshaug og Sissel Kruse Larsen er mulige kandidater til forsvarsministerposten. Lene Vågslid, Nils Sandtrøen, Kamzy Gunaratnam, Tore O. Sandvik og Åsmund Aukrust er også blant de som nevnes til andre ministerposter. Det er også usikkert hva som skjer med Tonje Brenna og Trond Giske i den nye regjeringen.
1 måned siden
Flere profiler i Senterpartiet (Sp) reagerer på at Emilie Enger Mehl ikke er foreslått inn i partiets ledelse. Fylkesleder Odd Helge Gangstad mener partiet må forberede seg på tiden etter Trygve Slagsvold Vedum, og ser i den sammenheng på Mehl som en potensiell arvtaker. Han advarer partiet mot å miste et stort talent. Erik Lillebakken fra Senterungdommen stusser også over at Mehl ikke er foreslått, og frykter at partiet kan miste henne som profil. Valgkjenner Svein Tore Marthinsen mener Sp burde hatt yngre krefter i ledelsen og trekker frem Mehls profil. Sp-ordfører Einar Toverud åpner for kampvotering på landsmøtet i mars.
21 dager siden
En fersk måling fra NRK viser et dødt løp mellom de rødgrønne og de borgerlige partiene, med MDG i vippeposisjon. Både Arbeiderpartiet og Høyre satser på å fremstå som trygge og erfarne styringspartier i valgkampen. Målingen indikerer endringer i styrkeforholdet innad i blokkene, der Ap vinner velgere fra partier som ikke ønsker Solberg som statsminister, mens Høyre mister velgere til Frp. Flere partier kjemper for å passere sperregrensen, noe som gjør situasjonen kompleks og kan føre til vanskeligheter med å danne en stabil flertallsregjering.
2 måneder siden
Høyre opplever en dramatisk nedgang på meningsmålingene, og mister velgere til både Fremskrittspartiet og et revitalisert Arbeiderparti under Jonas Gahr Støre. Støres nylige regjeringsendringer har gitt Arbeiderpartiet et markant oppsving, mens Erna Solbergs tillit som statsminister er svekket. Det borgerlige flertallet er borte, og flere partier sliter med å holde seg over sperregrensen. Høyre står overfor store utfordringer med å finne tilbake til en tydelig profil og gjenvinne velgernes tillit før valget.