Venstre lanserer et forslag om skattekutt for personer med arbeidsinntekt under 750 000 kroner, med mål om å gjøre det mer lønnsomt å jobbe. Partiet vil sikre at ingen i denne gruppen betaler mer enn 25 prosent i inntektsskatt, og lover minst 7500 kroner i skattelette over fire år.
Frp mener forslaget treffer for få og vil heller øke personfradraget.
Professor Ragnar Torvik støtter Venstres grep og mener det er en riktig vridning av skattesystemet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Senterpartiet signaliserer en endring i skattepolitikken etter tre år ved makten, og ønsker nå å kutte i formuesskatten og øke bunnfradraget. De tar til orde for et bredt forlik på Stortinget for å sikre forutsigbarhet i skatte- og avgiftspolitikken. Dette kommer etter at regjeringen har blitt kritisert for å øke skattene for næringslivet. Høyre er skeptisk til Senterpartiets troverdighet, men åpner likevel for et forlik, og mener skattene må senkes betydelig mer. Høyre vil fjerne hele formuesskatten på aksjer og verdier i bedrifter.
3 måneder siden
Senterpartiet signaliserer en ny linje i skattepolitikken etter tre år i regjering, og ønsker nå å kutte i formueskatten. Partiet vil heve bunnfradraget og gi skattekutt til eiere av små og mellomstore bedrifter. Senterpartiet ønsker et forlik om skattepolitikken på Stortinget, men vil ikke tallfeste hvor store kuttene skal være. NRK spekulerer i en dobling av bunnfradraget til 3,4 millioner. Høyres Nikolai Astrup mener Senterpartiets utspill er en innrømmelse av at skattepolitikken de siste tre årene har vært feil, og at de må bevege seg ytterligere for å få til et forlik.
3 måneder siden
Høyre lover betydelige skattelettelser for alle, og vil gjeninnføre et skattefradrag for unge. Partiet vil også øke bunnfradraget for formuesskatten. De mener at dagens regjering er politisk lat som ikke finner rom for skattelettelser, og at det er betydelig rom for å kutte i statsbudsjettet for å finansiere skattelettene. Høyre anser årets valg som et skattevalg, der de står mot regjeringens ønske om å opprettholde dagens skattenivå. De kritiserer regjeringen for å bruke for mye penger på varige offentlige utgifter, mens Høyre vil prioritere skattelette, infrastruktur, forskning og kunnskap.
1 måned siden
Senterpartiet (Sp) lanserer skatteløfter på over 10 milliarder kroner for å øke sysselsettingen før valget. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil prioritere skattelettelser for arbeidsfolk med lave og midlere lønninger, samt avgiftslettelser som påvirker folks hverdag. Han avviser å fjerne formuesskatten, men åpner for å se på verdsettingen av driftsmidler. Vedum begrunner skattelettelsene med et økt økonomisk handlingsrom grunnet økte oljeinntekter, og mener at økt sysselsetting vil kompensere for reduserte skatteinntekter på sikt. Han understreker at det viktigste er å få flere folk i arbeid for å sikre verdiskapningen.
3 måneder siden
Samfunnsøkonom Martin Bech Holte mener det «knaker i landet» og foreslår minusskatt for lavtlønte for å få flere i arbeid. Han argumenterer for at dagens system ikke fungerer og at et nytt belønningssystem er nødvendig. Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet er enig i målet om å få flere i arbeid, men er uenig i Holtes forslag om kutt i offentlig sektor. Høyre-leder Erna Solberg støtter skattelettelser for lavtlønte og peker på mangel på kompetanse som en viktig årsak til at mange står utenfor arbeidslivet. Både Arbeiderpartiet og Høyre ønsker å øke kompetansen, spesielt innen realfag, for å møte arbeidslivets behov.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har presentert nye forslag for å redusere strømregningen, inkludert å garantere strømstøtte, fjerne moms på nettleien, gjøre fastprisavtaler tilgjengelig og innføre strengere regulering av strømsalgselskapene. Disse løftene skal inn i partiprogrammet for neste periode. Høyre mener Arbeiderpartiet har levert store ord uten handling, men åpner for å støtte momsfritak som et av flere grep for å sikre at folk får beholde mer av sine egne penger. Arbeiderpartiet anslår at kuttet i nettleien vil koste cirka tre milliarder i året, mens strømstøtten utgjør rundt fem milliarder kroner. Høyre vil prioritere skattelettelser, men vurderer også momsfritak på strøm.
1 måned siden
Høyre vil redusere skattene og kutte offentlig sløsing. Under landsmøtet ble det vedtatt å senke skatten på inntekt og formue, samt opprette en kuttkommisjon som skal gi årlige råd om hvor det er rom for å kutte offentlige kostnader. Partiet ønsker å gi skattelette slik at folk kan beholde mer av egne penger, spesielt i en tid hvor levekostnadene øker. De borgerlige partiene er enige om å redusere formueskatten, både på arbeidende kapital og ved å heve bunnfradraget. Landsmøtet vedtok også å fjerne subsidier til ulønnsomme næringer.
28 dager siden
Trond Giske presenterer en plan for å øke Arbeiderpartiets oppslutning ved stortingsvalget, med fokus på å trygge privatøkonomien for folk med vanlige lønninger gjennom skatteletter og bedre velferdsordninger. Giske foreslår skattelette for lav- og mellominntektsgrupper, finansiert ved økt skatt for de med høyest inntekt og en vurdering av formuesskatten. Han understreker viktigheten av økt kjøpekraft for pensjonister og bedre vilkår for uføre. Giske kritiserer sløsing i statlige prosjekter og høye lederlønninger i statlige selskaper. Han vil appellere til unge velgere ved å støtte deres ambisjoner og gi dem muligheter til å lykkes.
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum ønsker flere skattekutt for lav- og middelinntektsgrupper for å øke sysselsettingen. Han mener statsfinansene er gode og at det er rom for ytterligere skattelettelser. Regjeringen har som mål å øke andelen sysselsatte mellom 20 og 64 år til 82 prosent innen 2030. Vedum påpeker at reallønnsveksten er den høyeste på tolv år, men erkjenner at mange ikke opplever den positive utviklingen i makrotallene. Han mener nyhetsbildet har forsterket folks økonomiske uro, men understreker at de viktigste økonomiske indikatorene er på rett vei. Vedum anser at vendepunktet i økonomien kom høsten 2023, da lønningene begynte å stige mer enn prisene.
1 måned siden
Kristelig Folkeparti (KrF) foreslår skattefradrag for å stimulere nordmenn til å få flere barn. Partileder Dag Inge Ulstein presenterer et forslag om et årlig skattefradrag på 50.000 kroner per barn for de to første, og 100.000 kroner for det tredje, noe som totalt kan gi inntil 200.000 kroner i fradrag for trebarnsforeldre. Ulstein understreker at økonomi ikke bør være en hindring for å få barn, og avviser at forslaget gjør barn til investeringsobjekter. Han mener politikken kan bidra til å gjøre det økonomisk enklere å stifte familie, og at mange unge par ønsker seg en mer forutsigbar økonomi før de får barn.