EUs utenriksministre har mandag ettermiddag blitt enige om et veikart for å trappe ned sanksjonene mot Syria.
EUs utenrikssjef, Kaja Kallas, understreker at selv om målet er å handle raskt, kan nedtrappingen av sanksjonene reverseres dersom situasjonen i Syria utvikler seg negativt.
Dette ble kommunisert i en melding på X.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
EUs utenriksministre har stilt betingelser for å oppheve sanksjonene mot Syria, inkludert krav om at Russland gir opp sine militærbaser. EUs utenrikssjef understreker at Syria må vise handling, ikke bare gi løfter. EU krever garantier for en fredelig politisk fremtid, inkludering av alle minoriteter og respekt for menneskerettigheter. EU er bekymret for Russlands og Irans innflytelse og følger nøye med på den nye ledelsens behandling av kvinner. Den midlertidige regjeringen ledes av opprørsgruppen HTS, som tidligere har vært knyttet til al-Qaida, og EU vil i første omgang ha kontakt på et lavere nivå.
4 måneder siden
Etter at Assad-regimet i Syria falt, pågår det en diplomatisk kamp om russisk tilstedeværelse i landet. EU vurderer å inngå en byttehandel med opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), der HTS fjernes fra EUs terrorliste i bytte mot at russiske styrker trekker seg ut. EUs toppdiplomat Kaja Kallas bekrefter at de følger nøye med på HTS. Satellittbilder viser at Russland flytter militært utstyr ut av Khmeimim-basen, og amerikanske kilder bekrefter at en tilbaketrekning er i gang. Kreml sier at ingen endelige beslutninger er tatt om basene, men bekrefter kontakt med de nye makthaverne.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon har møtt representanter for den nye syriske ledelsen, Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Norge signaliserer økt bistand, heving av sanksjoner og gjenoppretting av diplomatiske relasjoner dersom de nye syriske myndighetene følger opp positive signaler i praksis. Norge gir 55 millioner ekstra til humanitær hjelp, totalt 530 millioner i år, og understreker viktigheten av tidlig gjenoppbygging av infrastruktur. Utenriksministeren beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og fremhever behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess i Syria.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria, som første offisielle representant etter at Assad-regimet falt. Han møtte lederen for overgangsregjeringen, Ahmed al-Sharaa, og uttrykte forsiktig optimisme for landets fremtid. Eide åpner for å revurdere sanksjonene mot Syria for å bidra til økonomisk utvikling, og understreker at Norge er villig til å bistå med hjelp for å gjenoppbygge landet. Han påpeker at det nye styret ønsker en inkluderende prosess mot ny grunnlov og valg. Samtidig kritiserer Eide Israels bombing i Syria, og mener det hindrer den nye statsdannelsen.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria og møtt landets nye leder, Ahmed al-Sharaa. Eide vurderer nå å fjerne eller suspendere sanksjonene mot landet for å legge til rette for økonomisk utvikling. Han uttrykker forsiktig optimisme, men understreker at utviklingen kan gå begge veier. Dette er det første offisielle besøket av en norsk regjeringsrepresentant siden Assad-regimets fall. Under besøket diskuterte Eide utfordringene Syria står overfor etter regimets fall, og han møtte også representanter for sivilsamfunnet og kvinneorganisasjoner, samt besøkte en flyktningleir. Eide mener det internasjonale samfunnet må bidra til en positiv utvikling i Syria.
4 måneder siden
Frp og Høyre åpner for å gi syrere tilskudd for frivillig retur dersom situasjonen i Syria blir trygg nok etter Assad-regimets fall. Frps Erlend Wiborg mener oppholdstillatelser for syrere med midlertidig opphold bør trekkes tilbake, og at de har en plikt til å reise hjem for å bidra til gjenoppbygging. Høyres Mari Holm Lønseth støtter forslaget, men understreker at situasjonen fortsatt er uavklart. SV og Venstre advarer mot forhastede beslutninger og peker på at mange syrere har etablert seg i Norge. UDI har midlertidig stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria, og Justisdepartementet har ikke kommentert saken.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon, Hilde Haraldstad, har møtt representanter for den syriske islamistgruppen Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Utenriksminister Espen Barth Eide understreker viktigheten av at positive signaler fra de nye myndighetene følges opp i praksis for å øke bistand og gjenopprette diplomatiske relasjoner. Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim sier Norge vil bidra med 55 millioner kroner ekstra til Syria, og totalt 530 millioner i år. Pengene skal gå til humanitær hjelp og tidlig gjenoppbygging via Røde Kors og FN. Eide beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og understreker behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess.
2 måneder siden
SVs Kari Elisabeth Kaski krever at regjeringen raskt sikrer Norge en særskilt avtale med EU for å unngå negative konsekvenser av USAs varslede tolløkninger, som kan utløse en handelskrig mellom USA og EU. Kaski mener Norge må sikre seg unntak fra EUs mottiltak, slik Solberg-regjeringen gjorde i 2018. Statsminister Støre og finansminister Stoltenberg reiser til München for å diskutere situasjonen. Næringsminister Myrseth (Ap) forsikrer at regjeringen jobber med saken i tett kontakt med næringslivet og internasjonale aktører. Kaski krever likevel en redegjørelse i Stortinget før regjeringen legger frem en stortingsmelding om handel i mars.
1 måned siden
EUs utenriksministre diskuterer en ny våpenpakke til Ukraina, med en potensiell verdi på mellom 230 og 460 milliarder kroner. Estlands utenriksminister Kaja Kallas' plan om en støttepakke på 20 til 40 milliarder euro er sentral, men krever enighet blant medlemslandene. Ungarn har tidligere blokkert støtte, og det vurderes nå en løsning med frivillig deltakelse for å sikre at planen kan gjennomføres. Pakken kommer i tillegg til Natos eksisterende støttepakke og ventes diskutert videre på et kommende EU-toppmøte. Tyskland er positivt innstilt og har allerede gitt betydelig støtte til Ukraina.
4 måneder siden
Etter at HTS tok makten i Syria, er det usikkert hvordan Norge skal forholde seg til gruppen. HTS, tidligere kjent som Nusrafronten, er ansett som en terrororganisasjon av FN, EU og USA, men har nå overtatt styret i Syria. Norske myndigheter, inkludert Nast og PST, sier det er for tidlig å avgjøre om de vil straffeforfølge personer som har kjempet for HTS. Det er også uklart hvor mange fremmedkrigere som fortsatt er tilknyttet gruppen, da mange skal ha forlatt HTS på grunn av en mer moderat linje. En forsker mener det kan være riktig å fjerne HTS fra terrorlistene for å fremme en mer moderat utvikling, men understreker viktigheten av å følge nøye med på deres handlinger.