I «Alt skal bort» vender tre søsken tilbake til barndomshjemmet for å rydde etter farens død. Ellen, Amund og Carl Ove konfronteres med tapet og gamle familiekonflikter.
Moren, som forlot dem for 30 år siden, dukker opp og skaper komplikasjoner rundt et verdifullt flygel. Gjennom oppryddingen dukker minner og følelser opp, og tvinger dem til å konfrontere fortiden og egne livsvalg.
Filmen skildrer midtlivets melankoli og kompleksiteten i familieforhold, men kan virke noe overlesset i sin iver etter å løse opp i alle tråder.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
26 dager siden
Ingebrigtsen-rettssaken har utviklet seg til et komplekst familiedrama, der eldstesønnen Kristoffer Ingebrigtsens vitnemål beskriver en oppvekst preget av frykt og kontroll. Et sentralt bevis er et hemmelig lydopptak av Henrik Ingebrigtsens konfrontasjon med foreldrene, som markerte et tydelig brudd. Gjert Ingebrigtsen avviser anklagene, men erkjenner at sønnens beskrivelse er hjerteskjærende. Rettsaken dreier seg om mer enn fysisk vold; den utforsker dyp psykologisk smerte og en families sammenbrudd. Til tross for konflikten uttrykker Gjert Ingebrigtsen et ønske om forsoning, og trekker paralleller til Ibsens 'En folkefiende' for å beskrive sin isolasjon.
2 måneder siden
Søsteren til Jonas Aarseth Henriksen beskriver de to første dagene av rettssaken som svært tunge og overveldende. Familien sliter med å bearbeide de sterke følelsene og detaljene som kommer frem i retten. Faren forteller om vanskeligheter med å kontrollere sinnet, mens søsteren beskriver fysiske reaksjoner som kvalme. De etterlatte opplever det som krevende å ta inn ny informasjon og sammenholde det med det de allerede vet. Etter rettsdagen forsøker de å finne tilbake til en normal hverdag, samtidig som de mottar støtte fra omgivelsene.
2 måneder siden
I «Den andre datteren» skriver Annie Ernaux et brev til sin avdøde søster, Ginette, som døde seks år gammel. Ernaux reflekterer over hvordan foreldrenes sorg og taushet rundt søsterens død har påvirket hennes eget liv og identitet. Gjennom minner og beskrivelser av et gammelt familiealbum, utforsker hun temaer som tap, sorg, misunnelse og fortrenging. Ernaux' skrivestil blottlegger hennes egne reaksjoner og vanskelighetene med å formulere følelser, samtidig som den gir et tidsbilde av 1950-tallets taushetskultur. Boken inviterer leseren til å reflektere over egne familiehistorier og minnearbeid, og viser hvordan personlige erfaringer kan ha en allmenn gyldighet.
4 måneder siden
Niels (74) og kona tok initiativ til å diskutere arvefordeling med sine tre barn i god tid. De eide et hus og to hytter, der hytta i Larvik var den mest verdifulle. De deltok i NRK-serien «Arveoppgjøret» for å få hjelp med fordelingen. Sønnen overtok hytta, men søstrene fikk forkjøpsrett og økonomisk kompensasjon. Familien opplevde prosessen som positiv og konfliktforebyggende. Advokat Nina Reiersen anbefaler åpen dialog om arv for å unngå konflikter, da uenighet kan oppstå i alle familier.
3 måneder siden
Filmen «A Real Pain», regissert av Jesse Eisenberg, handler om fetterne Benji og David som reiser til Polen for å besøke sin avdøde bestemors hjemsted. Benji, en karismatisk, men urolig sjel, sliter med depresjon, mens David er mer tilbaketrukket. Turen er en del av en «heritage tour» for jødiske amerikanere, og inkluderer et besøk til konsentrasjonsleiren Majdanek. Filmen utforsker temaer som depresjon, identitet og arven etter Holocaust, og stiller spørsmål om hvor mye smerte man bør tillate seg å føle. Til tross for det tunge bakteppet, er filmen en tragikomedie som sammenlignes med Woody Allens filmer fra 70- og 80-tallet. Den skildrer en briljant, men sliten venn som synes livet er vanskelig.
4 måneder siden
Fredrik Skavlan forteller om sin kroniske håndartrose, en arvelig leddsykdom. Han bruker tegning som en 'av-knapp' i en travel hverdag, og er aktuell med et nytt program på SVT. Skavlan reflekterer over farens død og hvordan det har påvirket hans syn på livet. Han er ikke redd for døden, men opptatt av å leve livet fullt ut. Skavlan er far til seks barn og samler gjerne storfamilien til middag.
1 måned siden
Artikkelen omhandler vanlige arvestrider og hvordan de kan unngås. Advokat Johannes Andersen i Dalan advokatfirma DA, forteller om utfordringer knyttet til arveoppgjør, som ofte oppstår mellom søsken eller mellom barn og en gjenlevende ektefelle. Konflikter kan oppstå rundt tidligere gaver, testamentets gyldighet eller fordeling av eiendom. Artikkelen belyser også situasjoner der arven testamenteres til utenforstående, som hjelpepleiere eller frivillige, og hvordan dette kan føre til rettslige etterspill. Arvinger bør være oppmerksomme på avdødes gjeld og forpliktelser, og vurdere nøye før de aksepterer arven.
19 dager siden
Myndin Spildo Nerdrum, datter av Odd Nerdrum, har brutt kontakten med foreldre og brødre etter en konflikt som startet i tenårene. Hun beskriver en vanskelig barndom preget av ensomhet og en turbulent ungdomstid med rusproblemer. Broren, Øde Spildo Nerdrum, omtaler henne som en «dramatiker» og bekrefter at de har lite kontakt. Myndin forlot familiens gård og bor nå i Oslo, hvor hun har funnet en mer positiv tilnærming til livet.
3 måneder siden
I NRK-programmet «A-laget» blir Fredrik Solvang konfrontert med personlige spørsmål om sin biologiske familie. Han forteller at han ble rørt da han ble spurt om sin biologiske mor, som døde etter hans fødsel. Solvang deler også sin adopsjonshistorie og møtet med sin biologiske familie i 2021. Han forteller at han som barn kunne være slem mot andre når han selv ble dårlig behandlet, noe han angrer på i dag. Solvang understreker viktigheten av å tøyle lysten til å rakke ned på andre, og mener det er en menneskelig plikt.
8 dager siden
Målfrid Vartdal (95) har fått buplikt på småbruket hun vokste opp på i Volda kommune, til tross for at kommunen tidligere vurderte huset som ubeboelig. Etter at broren hennes døde og testamenterte gården til en annen, fikk den nye eieren fritak fra buplikten. Da Målfrid kjøpte ut denne eieren og søkte om fritak, snudde kommunen og krevde at hun eller noen andre må bo på eiendommen i flere år. Kommunen har strammet inn på buplikten for å hindre at hus står tomme eller brukes som ferieboliger. Familien mener huset er i så dårlig stand at det bør rives, og at det vil bli dyrere å renovere enn å bygge nytt. Ordføreren i Volda understreker viktigheten av at folk bor i bygdene, og kommunen har gitt Målfrid tre år på å sette i stand huset før tvangssalg kan vurderes. Nå skal statsforvaltaren avgjøre om huset kan beboes eller må rives.