Filmen «A Real Pain», regissert av Jesse Eisenberg, handler om fetterne Benji og David som reiser til Polen for å besøke sin avdøde bestemors hjemsted. Benji, en karismatisk, men urolig sjel, sliter med depresjon, mens David er mer tilbaketrukket.
Turen er en del av en «heritage tour» for jødiske amerikanere, og inkluderer et besøk til konsentrasjonsleiren Majdanek. Filmen utforsker temaer som depresjon, identitet og arven etter Holocaust, og stiller spørsmål om hvor mye smerte man bør tillate seg å føle.
Til tross for det tunge bakteppet, er filmen en tragikomedie som sammenlignes med Woody Allens filmer fra 70- og 80-tallet. Den skildrer en briljant, men sliten venn som synes livet er vanskelig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
I «Alt skal bort» vender tre søsken tilbake til barndomshjemmet for å rydde etter farens død. Ellen, Amund og Carl Ove konfronteres med tapet og gamle familiekonflikter. Moren, som forlot dem for 30 år siden, dukker opp og skaper komplikasjoner rundt et verdifullt flygel. Gjennom oppryddingen dukker minner og følelser opp, og tvinger dem til å konfrontere fortiden og egne livsvalg. Filmen skildrer midtlivets melankoli og kompleksiteten i familieforhold, men kan virke noe overlesset i sin iver etter å løse opp i alle tråder.
28 dager siden
«Onkel Jens» er en dramakomedie om kulturkollisjoner og innvandringspolitikk. Filmen følger Akam, en norsk-kurdisk historielærer, som får besøk av sin onkel Khdr fra Kurdistan. Onkelen, som kaller seg Jens, flytter inn i Akams kollektiv og skaper komplikasjoner. Akam mistenker at onkelen har skjulte hensikter og tar kontakt med UDI. Filmen skildrer konfliktene med både humor og alvor, og berører temaer som identitet og tilhørighet i det norske samfunnet. Skuespillerne Peiman Azizpour og Hamza Agooshi får ros for sine tolkninger.
4 måneder siden
«Team Havnaa» er en norsk sportsfilm som forteller historien om brødrene Erling og Magne Havnaa. Magne ble verdensmester i boksing, mens Erling var kickbokser. Filmen skildrer deres liv, utfordringer og forholdet mellom dem. Den tar også for seg Erlings involvering i Nokas-ranet og Magnes tragiske død i en båtulykke. Filmen utforsker temaer som maskulinitet, forventninger og press i et boksemiljø. Den skildrer også det kriminelle miljøet og livet i en liten norsk by. Filmen veksler mellom tidslinjer og har en autentisk 80-talls estetikk.
2 måneder siden
«No Other Land» er en dokumentar som utforsker undertrykkelsen av palestinere på Vestbredden gjennom en palestinsk aktivist og en israelsk journalist. Filmen viser hvordan israelske soldater deltar i ødeleggelse av palestinske hjem og landområder, ofte med juridisk begrunnelse. Den stiller spørsmål ved hvordan disse handlingene påvirker soldatene og det israelske samfunnet. Filmen belyser vennskapet og samarbeidet mellom aktivisten og journalisten, og den uforholdsmessige maktbruken. Selv om konflikten er kompleks, argumenterer filmen for medfølelse med de palestinske ofrene, og understreker at konflikten handler om mennesker.
2 måneder siden
«No Other Land» skildrer Basel Adras liv på Vestbredden, hvor israelske tropper jevner palestinske hjem med jorden under påskudd av militær trening. Filmen følger også hans vennskap med den israelske journalisten Yuval Abraham, som sympatiserer med palestinernes kamp. Gjennom Basels videokamera dokumenteres ødeleggelsene og hverdagen i de okkuperte områdene. Filmen viser fortvilelsen, men også vennskap, toleranse og galgenhumor som oppstår i skyggen av konflikten. «No Other Land» er nominert til Oscar for beste dokumentar.
2 måneder siden
«The Brutalist» er et ambisiøst drama om arkitekten László Toth, en jødisk immigrant som ankommer USA etter andre verdenskrig. Han får i oppdrag å tegne et monumentalt byggverk, men sliter med traumer, rusmisbruk og komplekse relasjoner. Filmen berører store temaer som Holocaust, immigrasjon og den amerikanske drømmen. Med et imponerende visuelt uttrykk og sterke skuespillerprestasjoner, utforsker filmen mørke og storhet i en tid preget av store omveltninger. Til tross for sin lengde og kompleksitet, hylles filmen for sine ambisjoner og gjennomførte stil.
1 måned siden
Geir Kåre Nyland, kjent som GK, har laget dokumentaren «Fighter» etter å ha blitt lam i en stupeulykke i 2021. Dokumentaren viser hans kamp for å gå igjen, men også en personlig reise gjennom depresjon, kjærlighetsbrudd og et oppgjør med en barndom preget av vold. Nyland reiser hjem til Haugesund for å konfrontere sin far om oppveksten, noe som fører til en sår, men viktig samtale som forbedrer forholdet deres. Han fremhever også morens betydning og hvordan dokumentaren har styrket familiebåndene. Nyland forteller at han har bearbeidet sorg og funnet en ny forståelse for hva som er viktig i livet, og føler seg nå bedre enn før ulykken.
4 måneder siden
«Team Havnaa» er en buddyfilm om brødrene Erling og Magne Havnaa fra Arendal. Filmen skildrer deres nære forhold, der de var avhengige av hverandre for å nå toppen innen boksing. Erling ble verdensmester i 1990, mens Magne var hans trener. Filmen berører også Erlings involvering i NOKAS-ranet og Magnes tragiske drukningsdød, men uten å dvele for mye ved disse hendelsene. Den utforsker dynamikken mellom brødrene og deres omgivelser, og balanserer det sportslige med det kriminelle. Skuespillerne Tobias Santelmann og Odin Waage leverer sterke prestasjoner.
28 dager siden
Filmskaper Benjamin Ree er tildelt Årets Peer Gynt for sin dokumentar «Ibelin», som skildrer livet til Mats Steen. Prisen deles ut under Peer Gynt-festivalen på Vinstra. Komiteen fremhever at Ree gjennom filmen har vist hvordan personlige historier kan skape samtaler om viktige temaer som sorg, fellesskap og håp, både nasjonalt og internasjonalt. Ree understreker at han deler prisen med teamet bak filmen og håper den vil bidra til å holde minnet om Mats Steen levende og inspirere andre. Han trekker frem tidligere prisvinnere som Anne-Cath. Vestly og Thorbjørn Egner som store forbilder.
2 måneder siden
«Arven» er en teaterforestilling som utforsker skeiv historie og identitet gjennom tre generasjoner homofile menn i New York. Inspirert av E.M. Forsters «Howards End», følger stykket Eric og Toby gjennom opp- og nedturer, samtidig som det berører temaer som identitet, aids-epidemien og retten til å fortelle sin egen historie. Forestillingen har gode skuespillerprestasjoner og en imponerende scenografi, men kritiseres for å være for lang og tidvis monoton, med en struktur som mangler fremdrift. Likevel fremheves stykkets evne til å sette mennesket i sentrum og åpne for viktige samtaler om skeiv historie.