En undersøkelse viser at januar og august er høysesong for jobbskifter i Norge. Lønn er det viktigste for nordmenn ved jobbskifte, mens hjemmekontor ikke lenger er like viktig.
Undersøkelsen viser også regionale forskjeller, der østlendinger er mer opptatt av lønn enn vestlendinger. Mange er usikre på om de skal bytte jobb og bør vurdere fordeler og ulemper ved sin nåværende situasjon før de tar en beslutning.
Arbeidslivsforskere anbefaler å reflektere over hva man ønsker i en ny jobb.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Tre eksperter diskuterer hva som anses som en god årslønn i Norge i 2024. Gjennomsnittslønnen i 2023 var 668.400 kroner, men forventes å stige til over 700.000 kroner i 2024. En lønn rundt 600.000 kroner før skatt regnes som god, men dette avhenger av flere faktorer, som bosted, familiesituasjon og utgifter. Spesielt i storbyer kan husholdninger med samlet inntekt under 700.000 kroner oppleve økonomiske utfordringer. Lønnsnivået varierer også med yrke, sektor, utdanning og kjønn. Valg av utdanning og karriere påvirker lønnen, men trivsel og et godt arbeidsmiljø er også viktig.
27 dager siden
Jonette Vaagland (29) byttet karriere fra lærer til UX-designer etter å ha opplevd at læreryrket var preget av "brannslukking" og ga lite rom for faglig engasjement. Overgangen ga henne betydelig bedre startlønn. Rekrutteringsekspert Henrik Andersson anbefaler å vurdere karrierebytte tidlig, men understreker viktigheten av å tenke gjennom den økonomiske usikkerheten det kan medføre. Organisasjonspsykolog Gunhild Bjaalid fremhever at mistrivsel og endringer i livssituasjon kan være viktige faktorer for å vurdere et karriereskifte, og at motivasjon er avgjørende for å lykkes.
23 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
2 måneder siden
En spørreundersøkelse utført av Norstat for Frende viser at de fleste nordmenn velger å tilbringe vinterferien hjemme på grunn av økonomisk usikkerhet. Reiselysten er størst i Akershus, Agder og Oslo, men selv der er det kun en liten andel som faktisk reiser. Buskerud og Finnmark har de laveste andelene av reisende. Mange er bekymret for sin økonomiske situasjon i 2025, spesielt i Oslo, hvor en stor andel er avhengig av rentekutt for å få endene til å møtes.
4 måneder siden
En uvanlig stille fredag på veiene i Østlandet før jul fikk Dagbladet til å undersøke hvor folk var. HR-ekspert Elin Ørjasæter mener årsaken er en kombinasjon av sykdom, julestri og hjemmekontor. Hun argumenterer for at hjemmekontor bør utvides, da det gir fleksibilitet. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson påpeker at hjemmekontor skaper et klasseskille mellom de som kan jobbe hjemmefra og de som ikke kan det. Begge understreker at fleksibiliteten hjemmekontor gir, kan føre til at noen ikke jobber 100 prosent. Ørjasæter innrømmer selv å multitaske med husarbeid under digitale møter.
3 måneder siden
En fersk undersøkelse viser at et stort flertall av nordmenn ønsker å beholde dagens sykelønnsordning, som gir full lønn i ett år ved sykdom. LO demonstrerte mot endringer i ordningen under NHOs årskonferanse, og understreket at et stort flertall støtter dagens ordning. LO mener at sykefraværet er stabilt over tid, og at det er feil å hevde at det har eksplodert. De frykter et klasseskille dersom sykelønnen endres, da noen yrkesgrupper ikke har mulighet for hjemmekontor. LO mener også at godt lederskap kan redusere sykefraværet. Det har vært en viss bevegelse mellom LO og NHO i saken, og det kan bli nye samtaler mellom partene.
3 måneder siden
En debatt om hjemmekontor har blusset opp etter snøkaoset, som synliggjorde forskjellene mellom yrker som kan jobbe hjemmefra og de som må møte fysisk på jobb. Sykepleierforbundet reagerer sterkt på at helsepersonell må ofre fritid og overnatte på arbeidsplassen for å rekke vakt, og mener dette skaper et klasseskille. Arbeidsministeren anerkjenner utfordringen og er bekymret for et arbeidsliv der noen har stor fleksibilitet, mens andre ikke har det. En arbeidslivsforsker påpeker at manuelle yrker er viktige og må få økt status. Sykepleierforbundet etterlyser tiltak som beredskapsplaner, avtaler for overnatting på jobb og en langsiktig plan for helsesektoren.
1 måned siden
Stadig flere nordmenn ønsker å kjøpe og selge brukt, spesielt om våren. En undersøkelse viser at syv av ti nordmenn planlegger å tjene penger på vårrengjøringen. Vårsesongen er høysesong for oppussing og salg av sesongvarer, og kategorier som klær, møbler og elektronikk er populære. Eksperter anbefaler å gi god informasjon og være ærlig i annonsene for å lykkes med salget. Bruktmarkedet gir også mulighet til å få igjen pengene for dyrere ting man vil bytte ut, grunnet kronekursen og inflasjon. Fortsatt usikkerhet knyttet til rentekutt gjør at bruktmarkedet kan være en god løsning for å bedre økonomien.
3 måneder siden
En undersøkelse viser at mange nordmenn planlegger en alkoholfri januar etter en desember med mye alkohol. Gro Skulbru-Baadstrand deltar i «hvit januar» og sier hun er «metta» på alkohol etter jul. Undersøkelsen viser også at mange har gjennomført en slik måned tidligere, og at det er spesielt populært blant unge. Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, mener dette viser at mange trenger en pause fra alkohol. Hun påpeker at mange opplever positive helseeffekter ved å avstå fra alkohol, som mer energi og bedre søvn. Vinmonopolet melder om rekordhøyt salg av alkoholfrie varer, noe som understreker trenden med økt fokus på alkoholfrie alternativer.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker økende misnøye blant unge arbeidstakere i Norge, der mange opplever tradisjonelle jobber som lite fleksible og meningsfulle. Flere søker alternative løsninger som daytrading eller et liv på gård for å oppnå større kontroll og tilfredsstillelse. Produktivitetsøkningen har ikke ført til kortere arbeidstider, noe som bidrar til utbrenthet. Samtidig rettes det kritikk mot ungdommen for å være selvsentrert og overse muligheter i arbeidslivet. Det argumenteres for en nødvendig debatt om hvordan arbeidslivet kan tilpasses for å møte unges behov og ønsker, inkludert mer fleksible arbeidsordninger.