Nye tall fra SSB viser at prisveksten i Norge økte mer enn forventet i januar, og endte på 2,3 prosent. Dette skyldes i hovedsak en markant økning i matvareprisene, som steg med hele 5,0 prosent sammenlignet med januar i fjor.
Kjerneinflasjonen steg også, til 2,8 prosent. SSB forklarer prisveksten med at juletilbudene i desember bidro til å trekke ned prisene, og at prisene nå har steget forbi nivået før kampanjene.
I tillegg meldes det om svakere januartilbud enn tidligere år, noe som har forsterket prisveksten ytterligere. Handelsbanken hadde på forhånd advart om at tallene kunne gi et feilaktig inntrykk av at prisveksten fortsetter å falle.
2 måneder siden
Nye tall fra SSB viser at konsumprisindeksen (KPI) steg mer enn forventet i januar, med en økning på 2,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Særlig matvareprisene bidro til økningen, med en vekst på 5,0 prosent. SSB melder også at årets januartilbud var svakere enn tidligere, noe som forsterket prisveksten. Handelsbanken advarte på forhånd om at tallene kunne gi et feilaktig inntrykk av at prisveksten fortsetter å falle, grunnet fjorårets høye månedsvekst i januar.
2 måneder siden
Prisveksten i Norge økte til 2,3 prosent i januar, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette skyldes hovedsakelig en økning i matvareprisene. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energipriser og avgiftsendringer, steg også, til 2,8 prosent. Fra desember til januar økte prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 2,3 prosent. SSB forklarer dette med at juletilbudene i desember bidro til å trekke ned prisene, og at prisene nå har steget forbi nivået før kampanjene. Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer har steget med 5,0 prosent fra januar i fjor til januar i år.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Prisveksten i Norge økte til 2,3 prosent i januar, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette skyldes hovedsakelig en økning i matvareprisene. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energipriser og avgiftsendringer, steg også, til 2,8 prosent. Fra desember til januar økte prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 2,3 prosent. SSB forklarer dette med at juletilbudene i desember bidro til å trekke ned prisene, og at prisene nå har steget forbi nivået før kampanjene. Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer har steget med 5,0 prosent fra januar i fjor til januar i år.
1 måned siden
Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at matprisene steg med 1,8 prosent fra januar til februar. Matforsker Ivar Pettersen påpeker at alt over et par prosent er kraftig prisvekst. Den totale prisveksten i samfunnet var 3,6 prosent i samme periode, og matprisene har økt med 7,5 prosent fra februar 2024 til februar 2025. Forskingsinstituttet Sifo har funnet ut at matprisene for en gjennomsnittsfamilie har økt med 33 prosent på tre år. Pettersen venter en merkbar vekst i matprisene fremover, og anslår en økning på mellom 3,5 og 4,5 prosent i år.
2 måneder siden
Nye inflasjonstall fra SSB viser en prisvekst på 2,3 prosent fra januar 2024 til januar 2025. Sjeføkonom Kyrre Knudsen mener dette er positivt og at Norges Bank trolig vil kutte renten i mars. Dyrere matvarer kompenseres av lavere priser på importerte varer og strøm. Knudsen understreker at lavere lønnsvekst er nødvendig for å nå inflasjonsmålet. Usikkerhet rundt økonomisk politikk i USA kan påvirke situasjonen. DNB Markets forventer tre rentekutt i år, men ser en økende risiko for at det kun blir to.
2 måneder siden
Prisveksten i eurosonen steg til 2,5 prosent i januar, ifølge foreløpige tall fra Eurostat. Dette er en økning fra forrige måned, og høyere enn analytikernes forventning på 2,4 prosent. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat- og energipriser, var på 2,7 prosent, også det over forventningene. Den europeiske sentralbanken (ESB) har nylig gjennomført flere rentekutt som følge av den fallende inflasjonen. Sentralbanksjef Christine Lagarde uttalte at inflasjonen er på vei ned, men at økonomien forventes å være svak på kort sikt.
2 måneder siden
USA-børsene opplever nedgang etter at ferske inflasjonstall viser en høyere prisvekst enn forventet i januar. Konsumprisindeksen (KPI) steg til 3 prosent, over Bloombergs forventning på 2,9 prosent. Økningen i prisvekst skyldes blant annet dyrere brukte biler, bilforsikring og en markant økning i eggpriser. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen påpeker at dette kan tvinge den amerikanske sentralbanken (Fed) til å vurdere renteheving. Sentrale teknologiaksjer som Nvidia, Apple og Meta faller, mens Tesla viser en liten oppgang etter gårsdagens nedgang.
1 måned siden
Konsumprisindeksen (KPI) i Norge viste en prisvekst på 3,6 prosent i februar, over markedets forventninger på 2,6 prosent. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det særlig økte strøm- og matpriser som bidrar til veksten. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energipriser og avgifter, steg også, til 3,4 prosent. Matprisene økte betydelig, med en totalvekst på 7,6 prosent fra februar i fjor. Spesielt sjokolade og sukkerholdige varer opplevde en kraftig prisstigning, der sjokoladeprisene alene steg med hele 24,2 prosent.
19 dager siden
Ferske tall fra SSB viser at matvareprisene har steget betydelig det siste året, med en samlet økning på 8,6 prosent. Sjokolade har hatt den største prisøkningen, hele 32,1 prosent. Samtidig bidro lavere strømpriser til å dempe den totale prisveksten. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt med 12,4 prosent sammenlignet med mars i fjor. Mars er den andre måneden på rad hvor SSB ser en betydelig økning i prisveksten for matvarer de siste tolv månedene.
3 måneder siden
Konsumprisene i Norge steg med 2,2 prosent i desember, noe som var lavere enn økonomene hadde forventet. Dette er en nedgang fra 2,4 prosent i november. Statistisk sentralbyrå (SSB) fremhever at lavere priser på strøm, elektronikk og møbler bidro til den dempede prisveksten. Spesielt falt prisene på elektronikk, i motsetning til en oppgang i samme periode i 2022. Kjerneinflasjonen, som er justert for avgiftsendringer og energivarer, gikk også ned, til 2,7 prosent. Økonomene hadde forventet en prisvekst på 2,5 prosent og en kjerneinflasjon på 2,8 prosent. Prisveksten er viktig for Norges Banks vurdering av rentenivået.
3 måneder siden
Konsumprisene i Norge steg med 2,2 prosent i desember, noe som var lavere enn økonomene hadde forventet. Dette er en nedgang fra 2,4 prosent i november. Kjerneinflasjonen falt også, til 2,7 prosent, fra 3 prosent måneden før. Prisnedgang på varer som elektronikk, møbler og strøm bidro til den dempede prisveksten. Økonomer hadde forventet en økning i konsumprisene til 2,5 prosent og en kjerneinflasjon på 2,8 prosent. Prisveksten er viktig for Norges Banks vurdering av rentenivået, da sentralbanken har som mål å holde prisveksten rundt to prosent over tid.
3 måneder siden
Ferske tall fra SSB viser at prisveksten i Norge dempet seg i 2024, med en årsvekst på 3,1 prosent. Dette er en markant nedgang fra 2023, da prisene steg med 5,5 prosent. Til tross for den generelle nedgangen, fortsatte matvareprisene å øke, spesielt prisen på fisk og sjømat som steg med hele 8,1 prosent. Norges Bank har som mål å redusere den årlige prisveksten til rundt 2 prosent, men de siste årene har den vært høyere, blant annet på grunn av en svakere krone.