En ny, aggressiv og resistent hudsopp, «Trichophyton indotineae», sprer seg raskt over hele verden, inkludert i Norge. Soppen forårsaker hissig kløe, utslett, rød og flassende hud, og er vanskelig å behandle med vanlige medisiner på grunn av resistens.
Smitte skjer gjennom langvarig hudkontakt, og soppen kan overleve lenge på overflater. Hudleger er bekymret og jobber med å finne nye behandlingsmetoder, samtidig som de oppfordrer folk til å oppsøke lege ved mistanke om smitte for å få riktig diagnose og behandling.
Utviklingen av antibiotikaresistens er en global helsetrussel.
4 måneder siden
Norske hudleger rapporterer en økning i tilfeller av den resistente hudsoppen «Trichophyton indotineae». Soppen, som trolig stammer fra Sørøst-Asia, gir hissig kløe og utslett, og er vanskelig å behandle med vanlige midler. Hudleger fra hele Europa utveksler erfaringer for å finne nye behandlingsmetoder. Soppen smitter ved langvarig hudkontakt og kan overleve lenge på overflater. Utviklingen av antibiotikaresistens er en global helsetrussel, og det jobbes med å begrense bruken av kombinasjonskremer som kan bidra til resistens.
4 måneder siden
En ny, aggressiv hudsopp, Trichophyton indotineae, sprer seg raskt over hele verden og skaper bekymring blant hudleger. Soppen er resistent mot vanlige medisiner, noe som gjør den vanskelig å behandle. Den forårsaker rød, flassende og kløende hud, og smitter gjennom langvarig hudkontakt. Hudleger oppfordrer folk til å oppsøke lege ved mistanke om resistent hudsopp for å få riktig diagnose og behandling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En ny, aggressiv hudsopp, Trichophyton indotineae, sprer seg raskt over hele verden og skaper bekymring blant hudleger. Soppen er resistent mot vanlige medisiner, noe som gjør den vanskelig å behandle. Den forårsaker rød, flassende og kløende hud, og smitter gjennom langvarig hudkontakt. Hudleger oppfordrer folk til å oppsøke lege ved mistanke om resistent hudsopp for å få riktig diagnose og behandling.
4 måneder siden
En svært smittsom hudsopp, Trichophyton indotinae, skaper bekymring på grunn av rask spredning og vanskelig behandling. Hudleger melder om økende tilfeller i Norge, men Folkehelseinstituttet har begrenset oversikt da soppinfeksjoner ikke er meldepliktige. Soppen gir kløende utslett på kroppen og er resistent mot vanlige soppmidler. Overforbruk av kremer kan ha bidratt til spredningen. Selv om infeksjonen ikke er farlig, kan den være svært plagsom og smittsom. God hygiene og klesvask ved 60 grader anbefales for å forebygge smitte.
19 dager siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om en økning i resistente soppinfeksjoner og mangel på tilstrekkelige medisiner og diagnostiske verktøy. Flere sopper er nå på WHOs «verstingliste» over kritiske patogener, deriblant candida auris. Infeksjonene rammer spesielt pasienter med svekket immunforsvar, og WHO påpeker at manglende diagnostisering, spesielt i fattigere land, gjør det vanskelig å gi riktig behandling. Eksperter understreker at resistensen utvikler seg raskere enn utviklingen av nye medisiner, og kaller det en stille pandemi.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av antibiotika i Norge og faren for antibiotikaresistens. Kreftpasienten Janne er et eksempel på hva resistente bakterier kan føre til. Helsepersonell er bekymret for utviklingen og frykter at flere vil dø av resistente bakterier i fremtiden. Det er foreslått tiltak som kurs for leger for å redusere bruken og øke bevisstheten rundt problemet. Problemet er globalt og krever samarbeid mellom land.
12 dager siden
En butikkansatt delte nylig sin erfaring om å ha fått ringorm etter å ha jobbet i et prøverom, og oppfordrer folk til å vaske nye klær før bruk. Ringorm er en soppinfeksjon som kan smitte via klær, selv om det er sjeldent. Hudlege Miray Al Mustafa bekrefter at smitte fra klær er mulig, spesielt hvis hudbarrieren er skadet. Hun anbefaler å vaske nye klær på minst 60 grader, eller lufte dem godt. Hun råder også folk til å bruke et lag med klær under ved prøving i butikk for å unngå direkte hudkontakt. God hygiene og tørr hud reduserer risikoen for smitte.
2 måneder siden
En ny rapport fra ECDC viser en kraftig økning i seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) i Europa. Gonoré og syfilis har hatt en betydelig økning i 2023, med henholdsvis 31 % og 13 % flere tilfeller enn året før. Klamydia er fortsatt den mest rapporterte kjønnssykdommen. Økt testing forklarer delvis økningen, men endringer i seksuell atferd, som mindre kondombruk, kan også spille en rolle. ECDC understreker behovet for umiddelbare tiltak og anbefaler konsekvent kondombruk og åpen kommunikasjon om seksuell helse.
1 måned siden
Artikkelen belyser faren for økt antibiotikaresistens som følge av medisinsk turisme, spesielt kosmetisk kirurgi i utlandet. Utenlandske sykehus har ofte lavere hygienestandarder og høyere antibiotikabruk, noe som øker risikoen for å bli smittet med resistente bakterier. Dette kan true folkehelsen i Norge, da slike bakterier kan spre seg og gjøre vanlige infeksjoner vanskeligere å behandle. Artikkelen oppfordrer til å redusere risikoen for smitte ved å unngå unødvendige inngrep i utlandet, praktisere god hygiene og være forsiktig med antibiotikabruk.
2 måneder siden
Antibiotikabruken i Norge har økt med 19 prosent fra 2021 til 2024. Fagfolk er bekymret fordi antibiotikaresistens anses som en av de største truslene mot global helse. Under pandemien ble bruken redusert grunnet smitteverntiltak, men har siden økt igjen. I 2024 ble det utlevert 25,5 millioner definerte døgndoser antibiotika, en økning fra 21,4 millioner doser i 2021. Fagdirektør Hanne Andresen understreker viktigheten av riktig bruk av antibiotika for å unngå resistens.
3 måneder siden
Norge har i 2024 opplevd en rekordøkning i gonorétilfeller, med 3127 rapporterte tilfeller, en økning fra 2985 i 2023. En undersøkelse viser at mange unnlater å teste seg etter ubeskyttet sex, til tross for at de anser kjønnssykdommer som en helserisiko. Eksperter understreker viktigheten av jevnlig testing, da de fleste med gonoré ikke opplever symptomer. Det er også bekymring for økende antibiotikaresistens, da det allerede er registrert enkelte tilfeller i Norge. Det oppfordres til å bruke kondom og teste seg ved partnerbytte.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den økende risikoen for import av antibiotikaresistente bakterier til Norge, hovedsakelig gjennom kosmetiske operasjoner utført i utlandet. En klinisk mikrobiolog advarer om at dette kan sette både den enkeltes helse og folkehelsen i fare, spesielt for sårbare grupper. Selv om Norge har en relativt lav forekomst av slike bakterier, truer global spredning denne fordelen. Artikkelen understreker viktigheten av å begrense unødvendige utenlandsreiser for kosmetiske inngrep og oppfordrer til å vurdere lokale alternativer for å minimere risikoen for spredning av resistente bakterier.