En butikkansatt delte nylig sin erfaring om å ha fått ringorm etter å ha jobbet i et prøverom, og oppfordrer folk til å vaske nye klær før bruk. Ringorm er en soppinfeksjon som kan smitte via klær, selv om det er sjeldent.
Hudlege Miray Al Mustafa bekrefter at smitte fra klær er mulig, spesielt hvis hudbarrieren er skadet. Hun anbefaler å vaske nye klær på minst 60 grader, eller lufte dem godt.
Hun råder også folk til å bruke et lag med klær under ved prøving i butikk for å unngå direkte hudkontakt. God hygiene og tørr hud reduserer risikoen for smitte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En svært smittsom hudsopp, Trichophyton indotinae, skaper bekymring på grunn av rask spredning og vanskelig behandling. Hudleger melder om økende tilfeller i Norge, men Folkehelseinstituttet har begrenset oversikt da soppinfeksjoner ikke er meldepliktige. Soppen gir kløende utslett på kroppen og er resistent mot vanlige soppmidler. Overforbruk av kremer kan ha bidratt til spredningen. Selv om infeksjonen ikke er farlig, kan den være svært plagsom og smittsom. God hygiene og klesvask ved 60 grader anbefales for å forebygge smitte.
4 måneder siden
Norske hudleger rapporterer en økning i tilfeller av den resistente hudsoppen «Trichophyton indotineae». Soppen, som trolig stammer fra Sørøst-Asia, gir hissig kløe og utslett, og er vanskelig å behandle med vanlige midler. Hudleger fra hele Europa utveksler erfaringer for å finne nye behandlingsmetoder. Soppen smitter ved langvarig hudkontakt og kan overleve lenge på overflater. Utviklingen av antibiotikaresistens er en global helsetrussel, og det jobbes med å begrense bruken av kombinasjonskremer som kan bidra til resistens.
4 måneder siden
En ny, aggressiv hudsopp, Trichophyton indotineae, sprer seg raskt over hele verden og skaper bekymring blant hudleger. Soppen er resistent mot vanlige medisiner, noe som gjør den vanskelig å behandle. Den forårsaker rød, flassende og kløende hud, og smitter gjennom langvarig hudkontakt. Hudleger oppfordrer folk til å oppsøke lege ved mistanke om resistent hudsopp for å få riktig diagnose og behandling.
12 dager siden
Artikkelen tar for seg vanlige myter om soling og solkrem. Hudlege Miray Al-Mustafa understreker viktigheten av å unngå sterk sol, bruke fysiske barrierer som klær og hatt, og bruke solkrem som siste utvei. Fagrådgiver Anne Blakseth Nordby i Apotek 1 avkrefter også flere myter, som at solkrem gir kviser, reduserer vitamin D-produksjonen, er klissete, eller at sminke med solfaktor er tilstrekkelig. Det understrekes at tilstrekkelig mengde solkrem og hyppig påføring er viktig for å oppnå tilstrekkelig beskyttelse, og at soling generelt øker risikoen for hudkreft.
1 måned siden
Artikkelen undersøker hvor ofte man bør vaske håndklær for å unngå bakterieopphopning. Forskere på Rikshospitalet påviser at håndklær kan inneholde både normalflora og potensielt skadelige bakterier som gule stafylokokker og E. coli. Opphopning av bakterier kan føre til infeksjoner, spesielt hvis de kommer i kontakt med sår. Ekspertene anbefaler å vaske håndklær omtrent hver femte dag på minimum 60 grader, og sørge for at de tørker godt mellom hver bruk. Endringer i lukt eller tekstur kan indikere at håndkleet bør vaskes oftere.
3 måneder siden
En ekspert advarer mot å henge kjøkkenkluten over kjøkkenkranen, da dette skaper et ideelt miljø for bakterievekst. Fuktighet og varme fra kranen gir gode forhold for bakterier. Det anbefales å skylle kluten i varmt og deretter kaldt vann, før den henges til tørk på en stang for raskere tørking og bedre luftsirkulasjon. En sur klut kan lukte vondt og være utrivelig, og det er viktig å la den tørke ordentlig for å holde det rent.
2 måneder siden
Artikkelen advarer om økt smitterisiko i vinterferien, spesielt på steder som skianlegg og afterski. Influensa og andre luftveisinfeksjoner er utbredt, i tillegg til norovirus som gir omgangssyke. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler å følge smittevernråd som god håndhygiene, hoste i albuekroken og å unngå store folkemengder. Håndvask med såpe og vann anbefales fremfor desinfeksjon, spesielt mot norovirus. Ved bekymring for egen eller barns helse bør lege kontaktes.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg bakteriefeller man kan møte på reise i julen. Professor Ørjan Olsvik påpeker at mange ikke vasker hendene etter toalettbesøk, og at offentlige toaletter og transport er steder med høy smitterisiko. Han anbefaler å bruke papir på toalettknapper, kraner og dørhåndtak, samt å bruke antibac. Det understrekes at håndvask er viktigst mot virus. Artikkelen nevner også at aerosoler fra toalettet kan henge i luften i opptil en time. Både Vy og Avinor understreker viktigheten av god håndhygiene og økt renhold i juleutfarten.
3 måneder siden
Barnelege Bente Kvenshagen advarer mot å bruke ull direkte mot huden på barn, da det kan føre til kløe og eksem. Hun forklarer at ull kan virke som «piggtråd» mot huden, forårsake små skader som fører til tørrhet og kløe. Spesielt barn med atopisk eksem er utsatt, men også andre barn kan reagere. Hudlege Teresa Løvold Berents understreker at barn med atopisk eksem har en dårligere hudbarriere og er mer sensitive. Kvenshagen anbefaler bomull eller bambus som alternativer. Ullprodusenter påpeker at moderne ull, som merinoull, er mykere, men at sensitive personer må finne ut hva de reagerer på. En familie har sluttet med ull på grunn av kløe, og understreker at man må prøve seg frem.
2 måneder siden
TikTok-trenden «morning shed» har spredd seg, der folk sover med diverse hudpleieprodukter og masker for å forbedre huden. Celina Gretland (18) er en av dem som har testet trenden og opplever positiv effekt. Hudlege Miray Al-Mustafa advarer mot trenden, og sier at dårlig søvn kan føre til økte stresshormoner og nedbryting av kollagen. Hun påpeker også at langvarig bruk av sheet-masker kan tette porer og irritere huden, og at det finnes bedre måter å ta vare på huden.