Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterer om en moderat økning i husholdningenes gjeldsvekst til 3,9 prosent i januar. Denne økningen skjer etter at egenkapitalkravet for boliglån ble redusert gjennom en ny utlånsforskrift.
Selv om økningen beskrives som moderat, forventer Handelsbanken at gjeldsveksten vil fortsette å stige, drevet av et aktivt boligmarked med sterk prisvekst.
Samtidig viser tallene at gjeldsveksten også øker for ikke-finansielle foretak, mens kommunenes gjeldsvekst viser en nedgang.
2 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) melder om en økning i husholdningenes gjeldsvekst til 3,9 prosent i januar. Dette skjer etter at egenkapitalkravet for boliglån ble senket. Seniorrådgiver Even Oppedal i SSB påpeker at økningen er moderat. Gjeldsveksten øker også for ikke-finansielle foretak, mens kommunenes gjeldsvekst viser en nedgang.
2 måneder siden
SSB rapporterer om en moderat økning i husholdningenes gjeldsvekst i januar, opp til 3,9 prosent. Denne økningen skjer samtidig med innføringen av en ny utlånsforskrift som har redusert egenkapitalkravet for boliglån. Selv om økningen er moderat, forventer Handelsbanken at gjeldsveksten vil fortsette å stige, drevet av et aktivt boligmarked med sterk prisvekst. Gjeldsveksten øker også for ikke-finansielle foretak, mens den viser en nedgang for kommunene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
SSB rapporterer om en moderat økning i husholdningenes gjeldsvekst i januar, opp til 3,9 prosent. Denne økningen skjer samtidig med innføringen av en ny utlånsforskrift som har redusert egenkapitalkravet for boliglån. Selv om økningen er moderat, forventer Handelsbanken at gjeldsveksten vil fortsette å stige, drevet av et aktivt boligmarked med sterk prisvekst. Gjeldsveksten øker også for ikke-finansielle foretak, mens den viser en nedgang for kommunene.
1 måned siden
Ferske tall fra SSB viser at husholdningenes gjeldsvekst fortsetter å stige. I februar var veksten 4,0 prosent, opp fra 3,9 prosent i januar, og det høyeste nivået siden april 2023. Selv om egenkapitalkravet ble lempet på i januar 2025, ser ikke dette ut til å ha hatt stor innvirkning på gjeldsveksten. Husholdningenes samlede gjeld er nå på 4.472 milliarder kroner. Den totale gjeldsveksten for publikum er uendret.
4 måneder siden
Husholdningenes gjeldsvekst økte til 3,9 prosent i november, det høyeste nivået i år, ifølge SSB. Denne økningen kan skyldes forventninger om lavere renter, da Norges Bank har signalisert mulige rentekutt fra mars 2025. Samtidig falt gjeldsveksten for ikke-finansielle foretak og kommuner. Tolvmånedersveksten for husholdninger steg fra 3,7 prosent i oktober. Norges Bank forventer at styringsrenten vil være på 2,9 prosent ved utgangen av 2027.
4 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) melder at gjeldsveksten for norske husholdninger nådde sitt høyeste nivå for 2024 i november. Tolvmånedersveksten økte til 3,9 prosent, en oppgang fra 3,7 prosent i oktober. Denne økningen kan delvis forklares med forventninger om fremtidige rentenivåer. Norges Banks Pengepolitiske rapport antyder at renten sannsynligvis settes ned i mars, selv om rentebanen ble noe oppjustert. Husholdningenes gjeld utgjør en betydelig andel, omtrent 60 prosent, av publikums totale gjeld. Totalt sett ble tolvmånedersveksten redusert til 3,6 prosent i november.
1 måned siden
Nordmenn skylder nå 56,6 milliarder kroner i betalingsanmerkninger, ifølge tall fra Experian. Ved utgangen av februar hadde 231.334 nordmenn betalingsanmerkninger, en økning på 2 prosent fra i fjor. Oslo opplever den største økningen med 18,7 prosent, mens Rogaland viser en nedgang på 18,3 prosent. De nordligste fylkene har høyest gjennomsnittlig gjeld per person, med Finnmark på topp med 49.195 kroner per skyldner. Antallet personer med betalingsanmerkninger synker blant de yngste, men øker blant eldre, spesielt i aldersgruppen 60+.
3 måneder siden
Storbanken Nordea har opplevd en rekordhøy pågang av lånesøknader i januar, spesielt i Oslo, med en økning på 35 prosent sammenlignet med fjoråret. Dette skyldes hovedsakelig et redusert egenkapitalkrav og en generell positivitet rundt egen økonomi, til tross for høye renter. Unge førstegangskjøpere og etablerte familier er spesielt aktive. Mange kjøpere i Oslo benytter seg av hele lånerammen, og markedet opplever økt konkurranse med flere budgivere og boliger som kuppes før visning. Banken forventer at pågangen vil avta noe utover våren, men at aktiviteten vil fortsette å være høy i februar og mars.
3 måneder siden
Storbanken Nordea har registrert en rekordhøy pågang av lånesøknader i januar, spesielt i Oslo, med en økning på 35 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Dette skyldes hovedsakelig et redusert egenkapitalkrav og en generell positivitet rundt egen økonomi, til tross for høye renter. Banken ser en stor økning blant unge førstegangsetablerere og etablerte familier som ønsker å oppgradere bolig. Mange kjøpere, spesielt i Oslo, legger seg tett opp mot maksgrensen for finansieringsbevis. Markedet er tilbake til nivået før pandemien med stort trykk og flere budgivere. Nordea forventer at pågangen vil normalisere seg noe utover våren, men at aktiviteten vil holde seg høy i februar og mars.
10 timer siden
En ny undersøkelse fra Norges Bank viser at flere banker nå innvilger boliglån til førstegangskjøpere. Dette skjer etter at kravet til egenkapital ble redusert ved årsskiftet.
3 måneder siden
Boligprisene i Norge steg med 0,1 prosent i desember 2024, ifølge Eiendom Norge. Sesongjustert var økningen på 1 prosent. Gjennomsnittsprisen for en bolig var 4.245.124 kroner ved utgangen av måneden. Boligprisene steg totalt 6,4 prosent i 2024, noe som er mer enn forventet. Eksperter melder om solid prisvekst, spesielt i Stavanger, og forventer ytterligere prisøkning i Oslo. Det er satt nye prisrekorder i sentrale deler av Oslo, med kvadratmeterpriser på nybygg over 200.000 kroner. I desember ble også egenkapitalkravet for boliglån senket fra 15 til 10 prosent.
1 måned siden
Handelsbanken spår kraftig boligprisvekst og økt gjeldsopptak blant nordmenn. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov forventer en prisvekst i februar som er dobbelt så høy som normalt, og en årsvekst på 11-12 prosent. Dette skyldes forventninger om lavere rente, begrenset boligbygging og en selvforsterkende effekt der folk forventer prisstigning. Til tross for internasjonal usikkerhet, ser man tegn til økt gjeldsvekst, men lavere renter gjør det lettere å håndtere. Hov mener norsk økonomi har gode drivkrefter som lav ledighet og høy offentlig etterspørsel, men er oppmerksom på inflasjon og potensiell handelskrig.