Forbrukerrådet er bekymret over den høye andelen ungdom som drikker energidrikk ukentlig, og krever en snarlig innføring av den vedtatte 16-årsgrensen. En fersk undersøkelse viser at halvparten av ungdom mellom 13 og 18 år drikker energidrikk ukentlig, og en av ti drikker det daglig.
Forbrukerrådet mener energidrikk er et avhengighetsskapende produkt som ikke er anbefalt for barn, og at bruken har blitt normalisert over flere år. De er også kritiske til markedsføringen av produktene rettet mot ungdom, spesielt i sosiale medier.
Salget av energidrikk har økt betydelig det siste året.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at en stor andel ungdom mellom 13 og 18 år drikker energidrikk ukentlig, noe som bekymrer Forbrukerrådet. De etterspør en 16-årsgrense for kjøp av energidrikk, som ble vedtatt av Stortinget i fjor, men ennå ikke er innført. Salgstall viser en økning i energidrikkesalget, og Forbrukerrådet er kritisk til den omfattende markedsføringen rettet mot ungdom. Regjeringen har foreslått å forby markedsføring av usunn mat og drikke mot barn og unge, men Forbrukerrådet mener det også må gjøres noe med tilgjengeligheten av energidrikk.
4 måneder siden
Forbrukerrådet uttrykker bekymring over den høye andelen ungdom som drikker energidrikk ukentlig, og etterlyser en snarlig innføring av den vedtatte 16-årsgrensen. En fersk undersøkelse viser at halvparten av ungdom mellom 13 og 18 år drikker energidrikk ukentlig, og en av ti drikker det daglig. Forbrukerrådet mener energidrikk er et avhengighetsskapende produkt som ikke er anbefalt for barn, og at bruken har blitt normalisert over flere år. De er også kritiske til markedsføringen av produktene rettet mot ungdom, spesielt i sosiale medier. Salget av energidrikk har økt betydelig det siste året.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Forbrukerrådet uttrykker bekymring over den høye andelen ungdom som drikker energidrikk ukentlig, og etterlyser en snarlig innføring av den vedtatte 16-årsgrensen. En fersk undersøkelse viser at halvparten av ungdom mellom 13 og 18 år drikker energidrikk ukentlig, og en av ti drikker det daglig. Forbrukerrådet mener energidrikk er et avhengighetsskapende produkt som ikke er anbefalt for barn, og at bruken har blitt normalisert over flere år. De er også kritiske til markedsføringen av produktene rettet mot ungdom, spesielt i sosiale medier. Salget av energidrikk har økt betydelig det siste året.
4 måneder siden
Forbrukerrådet slår alarm om utbredt bruk av kosttilskudd blant norsk ungdom, der sosiale medier spiller en stor rolle i å påvirke unge til å bruke slike produkter. En rapport viser at et stort flertall av ungdom bruker kosttilskudd, ofte uten å være klar over innhold og mulige helserisiko. Forbrukerrådet kritiserer markedsføringen av kosttilskudd i sosiale medier og krever strengere regulering. Eksperter påpeker at et normalt kosthold er tilstrekkelig for de fleste, og at mange kosttilskudd mangler dokumentert effekt og kan inneholde ukjente stoffer.
1 måned siden
Regjeringen, under ledelse av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, iverksetter en 16-årsgrense for kjøp av energidrikk, i tråd med et tidligere vedtak i Stortinget. En forskrift om regulering av salget er nå sendt på høring. Tiltaket begrunnes med bekymring for høyt koffeininntak blant barn og unge, og har støtte fra Forbrukerrådet som lenge har etterlyst en aldersgrense. FrPs helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud, kritiserer forbudet og mener det er uttrykk for en formynderholdning, og hevder at butikkene allerede har tilstrekkelig regulering. Vestre avviser kritikken og understreker at hensynet til barns helse er avgjørende.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at utseende er en viktig motivasjon for mange ungdomsskoleelever når de trener, noe som vekker bekymring hos eksperter og treningssentre. Ungdommene selv forteller at press fra sosiale medier bidrar til dette fokuset. Samtidig viser statistikken at stadig flere unge trener regelmessig, noe som kan ha en positiv innvirkning på kroppsbildet. Barne- og familieministeren understreker behovet for å beskytte barn mot kroppspress, og regjeringen arbeider med å stramme inn markedsføringsreglene i sosiale medier for å redusere skadelig påvirkning.
1 måned siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt unges økende bruk av kreditt, spesielt gjennom betalingsløsninger som Klarna. Forbrukerrådet og Sparebank 1 advarer om at dette kan føre til vanebasert bruk og gjeldsproblemer. Gjeldsregisteret viser en betydelig økning i antall unge med forbrukskreditt. Klarna avviser at deres tjeneste er spesielt rettet mot unge, og understreker at de har tydelige betingelser og få skjulte gebyrer. De fleste kjøp gjennomføres uten rente- og gebyrbelastning.
4 måneder siden
Regjeringen foreslår en 18-årsgrense for kjøp av lystgass, samt forbud mot salg til rusformål. Dette kommer som følge av økt bruk blant unge og rapporter om helseskader. Det foreslås også en begrensning på 17 gram per dag for vanlige forbrukere. Statsministeren understreker at netthandel også er ansvarlig for salg til mindreårige. Leder for Utekontakten mener lovregulering vil gjøre det lettere for ungdom å takke nei til lystgass. Det vil bli gjennomført kontroller for å håndheve reglene, med mulighet for tvangsmulkt for virksomheter som ikke følger dem. Det vil være unntak for næringsdrivende som bruker lystgass i matproduksjon, industri eller medisinske formål.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mange unge opplever negativitet på sosiale medier, spesielt jenter i videregående skole. Over halvparten har følt seg utelatt eller ekskludert, og mange gruer seg til å gå på skolen. Dette fører til konsentrasjonsvansker og manglende motivasjon. Kunnskapsministeren jobber med å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier for å beskytte unge. Undersøkelsen viser også at gutter oftere begår ulovlige handlinger i russetiden, mens jenter oftere bekymrer seg for økonomien. Både gutter og jenter opplever drikkepress og angrer på hvor mye de har drukket.
1 måned siden
Barneminister Lene Vågslid ønsker å styrke barns vern mot reklame og skadelig påvirkning fra influensere. En ny undersøkelse viser at mange unge kjøper produkter anbefalt av influensere. Vågslid vil derfor stramme inn markedsføringsloven med strengere regler og overtredelsesgebyr. Redd Barna støtter tiltaket, men mener det er behov for ytterligere tiltak for å beskytte barn. Forbrukertilsynet påpeker at det er vanskeligere å overvåke influensere nå enn tidligere, men følger opp lovbrudd og gir veiledning. Statsråden understreker påvirkernes moralske ansvar for å unngå negativ påvirkning, spesielt knyttet til kropp og utseende.
1 måned siden
En ny studie viser at foreldre er mer bekymret for kokainbruk enn alkoholbruk blant sine tenåringer. Alkovettorganisasjonen Av-og-til påpeker at alkohol fortsatt er et utbredt rusmiddel blant unge, og at alkohol ofte er involvert når ungdom eksperimenterer med tyngre stoffer som kokain. Undersøkelsen viser at mange foreldre snakker med barna sine om alkohol, men Av-og-til oppfordrer til å ta en bredere samtale om rusmidler og konsekvenser. De viser til at selv om kokainbruken har økt, er alkohol fortsatt det vanligste rusmiddelet blant unge.
3 måneder siden
En ny undersøkelse fra Utdanningsdirektoratet og NTNU Samfunnsforskning viser en sterk økning i kropps- og utseendepress blant ungdom i alderen 16-20 år. Selv om jenter fortsatt opplever mest press, er den relative økningen størst blant gutter. Press fra venner om utseende og klesstil har økt betydelig for begge kjønn. Forskere mener dette kan tyde på en utjevning av presset mellom kjønnene. Sosiale medier og venners forventninger nevnes som viktige faktorer. Skoleledere bekrefter at det samlede presset på elevene har økt, og at det er behov for mer åpenhet rundt temaet.