Til tross for at 2024 er det varmeste året som er målt, og bruken av fossilt brennstoff er rekordhøy, finnes det positive klimanyheter. Investeringene i fornybar energi er dobbelt så høye som i fossilt brennstoff, og elbilsalget øker, spesielt i Norge.
Aktivister vinner klimasøksmål mot stater, og Danmark har innført en CO₂-avgift på jordbruket. I tillegg har prisen på batterier sunket, og avskogingen i Amazonas er redusert.
Flere storbyer tilpasser seg også et varmere klima med tiltak som grønne områder og bedre varslingssystemer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Nybilsalget i Norge har vært svakt i 2024, men elbilandelen har økt betydelig. 89 prosent av alle nye personbiler som ble registrert i 2024 var elbiler, en økning fra 82,4 prosent i 2023. Norge har den største elbilparken i verden. Elbilforeningen jubler over tallene og ser frem mot målet om kun nullutslippsbiler fra 2025. Bilimportørenes Landsforening forventer økt bilsalg de neste fem årene, med en forventet elbilandel på 99,6 prosent i 2030. De mener at veitransporten bidrar mest til reduksjon i klimautslipp, men at det fortsatt er et stykke igjen til målet.
3 måneder siden
2024 var et år med ekstremvær i Norge, preget av høye temperaturer og mye nedbør. Det var det tredje varmeste og tredje våteste året som er registrert. Gullfjellet i Bergen var det våteste stedet med 4841 mm nedbør, 19 prosent over normalen. Nord-Norge opplevde rekordvarme, mens ekstremværet «Jakob» førte til årets høyeste døgnnedbør i Voss. Klimaforskere påpeker at utviklingen med varmere og våtere klima i Norge er i tråd med forventningene, og at dette er en konsekvens av global oppvarming.
3 måneder siden
2024 ble et rekordvarmt og vått år i Norge, ifølge Meteorologisk institutt. Spesielt Nord-Norge opplevde de høyeste temperaturene som er registrert, med 1,3 til 1,5 grader over normalen i alle tre fylker. På landsbasis var gjennomsnittstemperaturen 1,1 grad over normalen, og det falt 15 prosent mer nedbør. Klimaforskere forventer en fortsatt utvikling med varmere klima og mer nedbør. Av de 25 varmeste årene siden 1901 har 17 kommet etter år 2000. Høyeste døgnnedbør ble målt til 175,5 mm i Voss under ekstremværet Jakob.
3 måneder siden
2024 ble det varmeste året som er registrert i Nord-Norge, ifølge tall fra Meteorologisk institutt. Nasjonalt var det det tredje varmeste og tredje våteste året siden målingene startet i 1901. Gjennomsnittstemperaturen i Norge var 1,1 grad over normalen, og det falt 15 prosent mer nedbør enn normalt. Klimaforsker Hans Olav Hygen uttaler at 2024 føyer seg inn i en forventet utvikling med stadig varmere klima og mer nedbør. Nordland, Troms og Finnmark opplevde alle rekordvarme, med temperaturer henholdsvis 1,3 og 1,5 grader over normalen.
4 måneder siden
Været i Norge i 2024 har vært preget av store kontraster, med både kulderekorder i starten av året og rekordvarme senere. Januar var kald, mens mai ble den varmeste vårmåneden som er registrert. Sommeren var ekstremt varm i Nord-Norge og svært våt på Vestlandet, med rekordnedbør i Bergen. Høsten fortsatte med høye temperaturer, inkludert en ny norgesrekord for tropedag i september. November var også preget av mye nedbør. Samlet sett ser 2024 ut til å bli et av de varmeste årene som er målt i Norge siden 1901.
3 måneder siden
Miljødirektoratet har slått alarm om at 2024 var det varmeste året som er registrert, og understreker behovet for raskere omstilling til et lavutslippssamfunn. Direktoratet har presentert nye tiltak for klima- og miljøministeren, med fokus på karbonfangst og -lagring i industrien, samt reduksjon av matsvinn. Rapporten ser også på ulike virkemidler som avgifter, krav og subsidier for å implementere tiltakene. Klima- og miljøministeren bekrefter at Norge skal nå sine klimamål og ser på rapporten som et viktig grunnlag for regjeringens arbeid med å kutte utslipp og skape nye muligheter for næringslivet. Dette er den tredje årlige oppdateringen fra Miljødirektoratet.
4 måneder siden
Det internasjonale energibyrået (IEA) melder om rekordhøyt kullforbruk for tredje år på rad, til tross for tidligere antakelser om nedgang. Samtidig forventes 2024 å bli det varmeste året noensinne. Kina er den største forbrukeren av kull, mens EU og USA har redusert sitt forbruk. Økt etterspørsel etter kraft, blant annet fra datasentre for kunstig intelligens, forventes å drive forbruket videre frem mot 2027. Kull regnes som det mest klimafiendtlige fossile brennstoffet, og utvinningen av kull når også rekordnivåer i 2024.
4 måneder siden
2023 har blitt det varmeste året som noensinne er registrert, ifølge en ny rapport fra Copernicus Climate Change Service. Samtidig viser Kantars Klimabarometer for 2024 at nordmenns klimaengasjement har falt, med klimasaken nå på femteplass blant viktige saker. Klimapsykolog Per Espen Stoknes forklarer dette med menneskers begrensede kapasitet til bekymring og psykologisk distansering, mens tidligere finansminister Kristin Halvorsen peker på samtidige kriser som årsak. Begge ekspertene tror likevel at klimaengasjementet vil øke igjen, spesielt når klimakonsekvensene blir mer påtrengende. Halvorsen understreker behovet for politisk lederskap og raskere tiltak for å redusere utslipp og øke fornybar energi.
3 måneder siden
2024 er bekreftet som det varmeste året som er registrert siden 1850, og det første året der den globale gjennomsnittstemperaturen oversteg 1,5 grader over førindustrielt nivå. Den globale gjennomsnittstemperaturen var 15,1 grader, 1,6 grader over estimatet for perioden 1850-1900. Europa opplevde også sitt varmeste år. Ekstremvær var utbredt i 2024, med stormer, flom, hetebølger og skogbranner. Klimaforskere understreker at de siste ti årene har vært de varmeste som er registrert, og at det er behov for rask handling for å endre klimautviklingen.
3 måneder siden
2024 ble et rekordvarmt år i Norge, med flere steder som opplevde de høyeste temperaturene noensinne. Spesielt i Nord-Norge ble det satt nye varmerekorder, og på Sunnmøre ble det målt 18,7 grader i desember. De høye temperaturene, særlig fra mai til september, førte til rekordhøy gjennomsnittstemperatur. Ifølge Meteorologisk institutt skyldes temperaturstigningen i stor grad menneskeskapte klimaendringer, spesielt utslipp av klimagasser. Konsekvensene av de høye temperaturene er blant annet snøsmelting på breer og skisentre, noe som har ført til stengte anlegg og økonomiske problemer.