Finanstilsynet har konstatert at meglerhuset Carnegie delte ulovlig innsideinformasjon i forbindelse med Kjell Inge Røkkes Aker sitt storkjøp i Solstad Offshore i 2023. Handelen skjedde under en konflikt mellom Røkke og Christen Sveaas.
Selv om informasjonen ble delt utenfor Børsens åpningstid, og tilsynet derfor ikke ilegger overtredelsesgebyr, påpekes det at misbrukspotensialet ikke var eliminert.
Finanstilsynet understreker at reglene om innsideinformasjon gjelder uavhengig av om børsen er åpen eller stengt, og har advart Carnegie om risikoen for misbruk selv utenfor ordinær handelstid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 dager siden
Finanstilsynet har konstatert at meglerhuset Carnegie delte innsideinformasjon ulovlig i forbindelse med et storkjøp av Solstad Offshore, utført av Kjell Inge Røkkes selskap Aker. Handelen fant sted utenfor børsens åpningstid, noe som førte til at Finanstilsynet valgte å ikke ilegge overtredelsesgebyr. Tilsynet påpeker at selv om misbrukspotensialet var lavere utenfor åpningstid, var det ikke eliminert. Finanstilsynet understreker at reglene om innsideinformasjon gjelder uavhengig av om børsen er åpen eller stengt.
2 dager siden
Finanstilsynet har konkludert med at meglerhuset Carnegie delte innsideinformasjon ulovlig i forbindelse med Kjell Inge Røkkes oppkjøp av Solstad Offshore i desember 2023. Carnegie fikk i oppdrag å skaffe Aker Capital, kontrollert av Røkke, 8,2 millioner aksjer i det konkurstruede rederiet under en pågående maktkamp med investor Kristen Sveaas. Informasjonen ble delt etter børsens stengetid, noe som reduserte potensialet for misbruk, og derfor ilegges ikke overtredelsesgebyr. Carnegie bestrider at ordreinformasjonen utgjorde innsideinformasjon. Oppkjøpet ga Aker Capital en eierandel på 32,9 prosent. Kristen Sveaas og hans selskap Kistefos har kritisert oppkjøpet og omtalt det som urettferdig, og har tatt initiativ til et gruppesøksmål mot Aker og Solstad Offshore, som skal behandles i Oslo tingrett til høsten.
3 måneder siden
Finanstilsynet har inndratt 276.900 kroner fra Songa Capital, et selskap tilhørende Arne Blystad, for brudd på reglene om innsidehandel. Saken omhandler en ordre Songa la inn på kjøp av aksjer i Borr Drilling 11. mars 2024. Denne ordren ble trukket etter at meglerhuset Pareto Securities informerte om et blokksalg i samme selskap. Finanstilsynet mener Pareto delte innsideinformasjon med Songa, og at Songa oppnådde en urettmessig gevinst ved å trekke ordren. Songa Capital er uenig i tilsynets vurdering, men aksepterer inndragningen av hensyn til prosessøkonomi. De hevder at de handlet etter råd fra Pareto og at det var Pareto som initierte trekkingen av ordren, og at de ikke hadde til hensikt å misbruke innsideinformasjon.
3 måneder siden
Danske Bank er ilagt et overtredelsesgebyr på 50 millioner kroner av Finanstilsynet for brudd på reglene om markedsmanipulasjon. Saken dreier seg om en obligasjonsutstedelse i 2023, der banken selv varslet det danske finanstilsynet om mulig markedsmanipulasjon. Det danske tilsynet meldte deretter videre til Finanstilsynet i Norge. Undersøkelsene har avdekket transaksjoner i det norske renteswapmarkedet i forbindelse med prising av en statsobligasjon fra Norges Bank. Danske Bank beklager hendelsen og tar sterk avstand fra den adferden som beskrives av Finanstilsynet.
3 måneder siden
Finanstilsynet har ilagt Danske Bank et gebyr på 50 millioner kroner for brudd på reglene mot markedsmanipulasjon. Saken dreier seg om en statsobligasjonsutstedelse i februar 2023, der en megler i Danske Banks norske filial skal ha manipulert swaprenten for å oppnå en høyere effektiv rente. Finanstilsynet mener banken bevisst drev renten opp til et unormalt nivå og estimerer gevinsten til rundt 40 millioner kroner. Danske Bank beklager hendelsen og sier de har kompensert den norske staten. Norges Bank ser alvorlig på saken og understreker at tillit er avgjørende i finansmarkedene. Danske Bank varslet selv det danske finanstilsynet om mulig markedsmanipulasjon, som deretter meldte videre til Finanstilsynet i Norge.
3 måneder siden
Finanstilsynet har ilagt Danske Bank et gebyr på 50 millioner kroner for markedsmanipulasjon i forbindelse med en statsobligasjonsutstedelse i februar 2023. Norges Bank varslet Finanstilsynet om uvanlige bevegelser i markedsrenten som var avgjørende for fastsettelsen av renten på statslånet. Finanstilsynet konkluderte med at Danske Bank bevisst drev opp markedsrenten til et kunstig nivå for å oppnå en høyere effektiv rente. Norges Bank ser alvorlig på saken og understreker viktigheten av tillit i finansmarkedene. Danske Bank erkjenner at de ikke balanserte sine interesser overfor obligasjonsutstederen og har iverksatt tiltak for å forbedre interne prosesser.
3 måneder siden
Finanstilsynet har avdekket grove lovbrudd hos Schala & Partners avdeling Nord, knyttet til samarbeidet med Eplehagen Eiendom. Meglerkontoret inngikk ubalanserte avtaler som påførte kundene betydelig økonomisk risiko, samtidig som meglerne tok høyt vederlag. Finanstilsynet kritiserer også ansvarlig megler, Terje Rindal, for å ha forsømt sine plikter. Avdelingen er nå nedlagt, og de involverte meglerne har sluttet. Schala & Partners sentralt tar rapporten alvorlig, men understreker at dette gjelder en enkeltavdeling og ikke hele kjeden. Selskapet hadde tidligere inngått taushetsavtaler med misfornøyde kunder.
15 dager siden
Donald Trump anklages for markedsmanipulasjon etter å ha publisert en melding på Truth Social om at det var et godt tidspunkt å kjøpe aksjer, kun timer før han kunngjorde en tollpause. Demokrater i Representantenes hus har reagert kraftig og mistenker innsidehandel. De krever at amerikanske finanstilsynet SEC etterforsker saken. Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, mener Trump trolig hadde innsideinformasjon, men understreker at det ikke nødvendigvis er snakk om ulovlig innsidehandel med mindre noen har handlet på informasjonen. Det hvite hus har avvist anklagene og uttaler at Trump kun forsøkte å berolige markedene.
4 måneder siden
Det svenske finanstilsynet, Finansinspektionen, har ilagt betalingsselskapet Klarna et gebyr på 500 millioner kroner for brudd på hvitvaskingsregler. Undersøkelsen, som dekket perioden fra 1. april 2021 til 31. mars 2022, avdekket betydelige mangler i selskapets risikovurderinger og rutiner for kundekjennskap. Blant annet manglet vurderinger av hvordan bankens produkter kunne brukes til hvitvasking og terrorfinansiering. Daniel Barr, sjef i Finansinspektionen, understreker viktigheten av å følge hvitvaskingsregler for å forhindre at selskaper blir utnyttet av kriminelle. Tilsynet mener at overtredelsene er alvorlige nok til å rettferdiggjøre det store gebyret.
2 måneder siden
Det svenske Finanstilsynet, Finansinspektionen, vil følge opp Nordnet etter at det ble oppdaget at kunder kunne handle på andres kontoer. Nordnet bekreftet at en uautorisert person hadde lagt inn en aksjeordre på en annen kundes konto, men transaksjonen er tilbakeført og ingen økonomiske tap er rapportert. Handelsplattformen var stengt i fire timer som et sikkerhetstiltak, og Nordnet undersøker nå omfanget av hendelsen.