Jens Gaarder (24) fra Toten fant sin lidenskap for landbruk under koronapandemien og stortrives nå som gårdsarbeider. Han fremhever variasjonen og den meningsfulle produksjonen av mat som positive aspekter.
Gaarder mener at mange nordmenn unngår slike jobber på grunn av en preferanse for mindre fysisk krevende arbeid og et ønske om høyere lønn for mindre innsats. Han sammenligner med utenlandske arbeidere, spesielt vietnamesere, som han opplever har en mer positiv innstilling til hardt arbeid.
Parallelt med jobben studerer Gaarder logistikk for å få en dypere forståelse av prosessene i landbruket.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen hyller TV-serien «Jon blir bonde» for å gi et viktig og oppløftende perspektiv på moderne, urbanisert liv. Serien følger Jon Almaas' overgang til gårdsdrift og fremhever verdien av matproduksjon, fellesskap og hardt arbeid. Forfatteren understreker seriens evne til å skape takknemlighet for matprodusenter og minne oss om grunnleggende verdier i en tid dominert av teknologi og overflod. Programmet beskrives som en motvekt til hverdagens stress og en påminnelse om hva som virkelig betyr noe.
2 måneder siden
Jon Almaas og kona har kjøpt gård og blitt bønder, noe som er dokumentert i realityserien «Jon blir bonde». Serien gir seerne et innblikk i bondelivet og utfordringene knyttet til norsk landbruk. Serien viser at det ikke er så enkelt å drive gård, og den kan bidra til å øke forståelsen for bøndenes hverdag. Færre byfolk har kontakt med bønder i dag, noe som kan føre til manglende kunnskap om matproduksjon. Derfor er det positivt at en kjent person som Almaas engasjerer seg i landbruket, og han er ønsket som frontfigur av flere aktører.
3 måneder siden
Ole Baldishol, en 25 år gammel snekker fra Nes, har opplevd en bratt stigning i popularitet etter sin deltakelse i TV-programmet Kompani Lauritzen. Han bor fortsatt på familiegården fra 1600-tallet, hvor han driver med kornproduksjon og kalkuner. Baldishol planlegger å overta gårdsdriften om fire år, og ser frem til å fortsette livet på gården. Han forteller at han mottar mange meldinger og anrop, men har ikke hatt noen date ennå. Han har også blitt spurt om å delta i Jakten på kjærligheten, men ønsker å vente noen år. Baldishol drømmer om å finne en gardskjerring og stifte familie for å videreføre gårdsdriften.
1 måned siden
Artikkelen forteller om Kristoffer Nicolai Gandrudbakken (29) som har Aspergers syndrom, og som etter flere år utenfor arbeidslivet fikk en 60 prosent stilling hos elektronikkjeden Power via Nav. Gandrudbakken understreker betydningen av å bli oppmuntret til å prøve seg i arbeidslivet, og trives nå med kundekontakt. Butikksjef Ørjan Andersen påpeker at personer uten arbeidserfaring krever tilpasning, men at det gir lojale medarbeidere som opplever mestring. Høyres nestleder Tina Bru besøkte Gandrudbakken og etterlyser en arbeidsreform for å redusere utenforskap, blant annet ved å se på strengere regler for uføretrygd for unge.
2 dager siden
En ny rapport hevder bønder bruker uærlige tall i budsjettene for å få investeringstilskudd til nye fjøs. Dette reiser spørsmål om lønnsomheten i norsk matproduksjon og bruken av offentlig støtte.
3 måneder siden
Jan Henrik «Gladkokken» Syversen (45) er en kokk og matinfluenser som har bygget opp en stor følgerskare de siste ti årene. Han er aktuell i «Farmen kjendis» og har nylig åpnet en restaurant med samme navn som bloggen sin. Syversen er opptatt av å spre matglede og lære bort enkel hjemmelaget mat. Han er stolt av å ha åpnet restaurant, gitt ut kokebok og lansert egen vin i 2024. Han beskriver seg selv som ekstrovert, ærlig og ikke redd for konflikter. Syversen er engasjert i å lage oppskrifter til en ny kokebok for barn med Kaptein Sabeltann. Han er glad i å spandere på andre og mener livet skal nytes. Han angrer sjelden på det han gjør, men er redd for å angre på det han ikke har gjort. Syversen er kritisk til dagens regjering og mener de ødelegger for norsk næringsliv.
11 timer siden
Ole Baldishol, kjent fra «Kompani Lauritzen», er nominert til Gullruten. Han forteller om livet etter TV-suksessen og en TV-mulighet han mistet.
2 måneder siden
Lars Halvard Finskud, en erfaren bonde fra Brårud, ble mentor for Jon Almaas i TV-serien «Jon blir bonde». Finskud har drevet gården sin siden ungdommen og har hatt flere forskjellige driftsformer. Da Almaas kjøpte gård i nærheten, kontaktet han Finskud for hjelp, noe som resulterte i et samarbeid og deltakelse i TV-serien. Finskud har bistått med råd, utstyr og reparasjoner, og han ser positivt på Almaas' engasjement i landbruket. Han mener serien er god reklame for lokalområdet og landbruket generelt, og han har fått mange positive tilbakemeldinger fra folk i bygda og andre steder.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i uføretrygdede i Norge, særlig blant unge i Vestfold og Telemark. Samtidig jobber flere som mottar uføretrygd ved siden av, noe som anses som positivt for å unngå utenforskap. Madelén Samuelsen, en ung ufør, bidrar som frivillig i Røde Kors og opplever glede og mestring gjennom dette. Røde Kors fremhever betydningen av tilrettelegging og tilpasning for å inkludere uføre i arbeidslivet og understreker at frivillige som Madelén er avgjørende for å opprettholde tilbudet til ungdom.
2 måneder siden
Helene Systad (32) byttet fra blomsterdekoratør til prosessoperatør i et avløpsrenseanlegg, et valg hun ikke angrer på. Hun forteller at mange rynker på nesen når de hører hva hun jobber med, men Systad stortrives med varierte arbeidsoppgaver og en betydelig lønnsøkning. Hun oppfordrer andre, spesielt kvinner, til å vurdere yrkesfag og understreker at det er mange muligheter for de som tør å satse. Systad fremhever også viktigheten av å velge et yrke man trives med og å være åpen for nye utfordringer.