Finansforbundet advarer om at norske inkassojobber kan forsvinne utenlands på grunn av Justisdepartementets forslag om delvis innføring av nye EU-regler.
De frykter at strengere norske krav til kjøpere av misligholdte lån, sammenlignet med andre EU-land, vil føre til at inkassoselskaper flytter ut av Norge for å unngå disse kravene.
Et EU-direktiv fra 2021 har som mål å gjøre det lettere for banker å selge misligholdte lån, men Finansforbundet er kritisk til den delvise innføringen av direktivet i Norge, da dette kan føre til ulik konkurranse mellom norske og utenlandske aktører.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Norsk fondsbransje står overfor en mulig utflagging på grunn av rammebetingelser og særnorske regler. Flere aktører, som Alfred Berg, Nordea og Danske Bank, har allerede flyttet fond til naboland som Sverige, Finland og Luxemburg. Dette kan føre til tap av arbeidsplasser, kompetanse, verdiskapning og skatteinntekter i Norge. Bransjen har lenge advart mot denne utviklingen og etterlyser politiske tiltak for å sikre konkurransedyktige vilkår. Finansdepartementet har anerkjent bransjens betydning, men konkrete tiltak mangler. Sverige har igangsatt en fondsutredning for å styrke sin finansnæring, og norske myndigheter oppfordres til å gjøre det samme.
2 måneder siden
Børsdirektør Øivind Amundsen advarer om at stadig nye og omfattende EU-reguleringer gjør det dyrere og mer komplisert for selskaper å være børsnotert i Europa, noe som kan svekke europeiske børsers konkurranseevne. Flere selskaper har allerede valgt å droppe Oslo-noteringen til fordel for New York-børsen på grunn av kostnader knyttet til EU-reguleringer. Amundsen frykter at denne trenden vil fortsette, og at selskaper heller vil se mot USA for børsnotering. Folketrygdfondet deler bekymringen og påpeker at EU selv har stilt spørsmål ved om reguleringene har gått for langt. Det siste kravet om bærekraftsrapportering (CSRD) kan føre til betydelig økt rapporteringsbyrde for selskapene.
2 måneder siden
Yara-sjef Svein Tore Holsether advarer mot å bruke EØS-avtalen i et partipolitisk spill, og uttrykker bekymring for at Norge har lite goodwill igjen i EU. Han frykter at Norge kan bli stående utenfor fremtidige handelsavtaler mellom USA og EU, forverret av etterslep i implementeringen av EU-saker. Holsether er urolig over signaler om direktivnekt fra regjeringen og mener Norge sender blandede signaler om kraftpolitikken. Han advarer mot en potensiell dobbel skvis for norsk næringsliv og understreker behovet for brede politiske forlik for å sikre EØS-avtalens stabilitet og forutsigbarhet.
2 måneder siden
En DNB-direktør uttrykker bekymring for at norske bedrifter flagger ut på grunn av høyt skattetrykk og manglende forståelse fra myndighetene. Han påpeker at utbytteskatt og formuesskatt bidrar til at gründere og familieeide selskaper vurderer å flytte virksomheten ut av landet. DNB-toppen mener Norge bør lære av Sverige, som har gjennomført skattereformer for å beholde kapital og gründere. En svensk næringslivstopp støtter bekymringen og mener at Norge må gjennom en krise for å ta de nødvendige grepene. Han advarer om at det er vanskelig å endre kurs så lenge landet har det bra, og at Norge risikerer å miste viktig kompetanse og kapital.
4 måneder siden
Norske fiskere frykter konkurs som følge av reduserte torskekvoter, samtidig som EU får den største andelen av norsk torsk på 25 år. Kystfiskarlaget mener regjeringen prioriterer EU-båter fremfor norske, og frykter at fisken brukes som forhandlingsmiddel for å sikre norsk tilgang til EU-markedet. Norge har en folkerettslig forpliktelse til å gi EU en viss andel av torskekvoten, og får i bytte kvoter på andre arter. Kystfiskarlaget påpeker at det hovedsakelig er havfiskeflåten som drar nytte av disse bytteavtalene, mens kystfiskerne betaler prisen.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for at Donald Trumps tilbakekomst til Det hvite hus kan skade norsk økonomi. De frykter at Trumps varslede tollmurer vil føre til at Norge havner i en handelsskvis mellom USA og EU. Siden Norge ikke er medlem av EU, står landet utenfor tollunionen og kan bli hardt rammet av en potensiell handelskrig. NHO mener at et EU-medlemskap ville være det beste for Norge i denne situasjonen, og påpeker at mange norske bedrifter ønsker tettere bånd til EU. De kritiserer også Norge for å være selektive i sin implementering av EUs regelverk.
2 måneder siden
Norge frykter konsekvenser av USAs nye toll på stål og aluminium, spesielt hvis EU svarer med mottiltak som rammer norsk aluminiumeksport. En ekspert mener Norge bør forhandle med EU om unntak, slik landet tidligere fikk for stål. NHO advarer om at Trumps tollgrep kan føre til handelskrig og indirekte skade norsk næringsliv, selv om den direkte eksporten til USA er begrenset. EU-kommisjonen uttaler at de vil beskytte europeisk næringsliv, arbeidere og forbrukere mot urettmessige tiltak.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til mulige konsekvenser for Norge etter at USA har økt tollen på varer fra EU. Politikere og representanter fra eksportindustrien frykter at dette kan føre til økte tollsatser også for Norge, noe som vil ramme norsk økonomi og arbeidsplasser. Frp-leder Sylvi Listhaug og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum tror likevel at Norge kan unngå EU-toll, da de mener EU vil tape på å straffe Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer til å avvente situasjonen og understreker at det er usikkert hvordan dette vil påvirke Norge. Flere bedrifter uttrykker bekymring for konkurransekraften og frykter tap av arbeidsplasser dersom det innføres tollbarrierer.
4 måneder siden
Børsdirektør Øivind Amundsen advarer om at Norge risikerer å tape i konkurransen om kapital og kompetanse på grunn av særnorske regler og uforutsigbare rammevilkår. Han etterlyser politisk vilje for å gjøre Norge mer attraktivt, og mener finansnæringen ikke kan klare dette alene. Flere finanstopper har uttrykt bekymring for at fond og nisjebanker flagger ut, og at Norge sakker akterut i utviklingen av kapitalmarkeder og fintech-miljøer. Amundsen mener Oljefondets størrelse gir en unik mulighet til å utvikle et ledende finanssenter, men at det krever en langsiktig plan og koordinert innsats.
4 måneder siden
Investeringsdirektør Pål Ringholm kritiserer norsk skattepolitikk for å skape usikkerhet og kapitalflukt. Han mener at ustabile rammevilkår skremmer bort investorer og talenter, og at Norge risikerer å tape konkurranseevne. Ringholm får støtte fra forvalter Marius Borthen, som også mener at mangel på forutsigbarhet fører til at fond flagger ut. De peker på at nær halvparten av landets rikeste har emigrert, og at mange gründere vurderer å gjøre det samme. Ringholm og Borthen mener Norge bør se til land som Irland, Sverige og Luxembourg for å skape et mer attraktivt investeringsklima. De mener også at Norge bør utnytte kompetansen fra Oljefondet for å bygge et internasjonalt kapitalforvaltningssentrum.