Artikkelen tar utgangspunkt i et utspill fra Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum, som ønsker at Nord-Norge skal bli en egen nasjon etter at nordnorske ordførere har harselert med søringers problemer i snøvær. Som et svar på dette, foreslår artikkelforfatteren en oppdeling av hele Norge i seks delstater, der Nord-Norge ville vært den mest ressurssterke.
Det argumenteres for at Oslo, Asker og Bærum ville slitt mest med en slik løsning, grunnet mangel på naturressurser og en stor andel statlige arbeidsplasser.
Til tross for dette konkluderes det med at det beste er å holde sammen i Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Gunnar Stavrums innlegg om norsk økonomi, der han spøkefullt foreslår å gi Nord-Norge til Trump. Det argumenteres for at Oslo er avhengig av ressurser utenfra, mens Nord-Norge ville klare seg selv med sine egne ressurser. Norges rikdom kommer fra ressurser utenfor Oslo, som olje og fisk, og ikke fra hovedstaden selv. Artikkelen peker også på at privatisering og manglende omfordeling av inntekter skaper urettferdighet, der distriktene utnyttes som moderne kolonier.
3 måneder siden
Artikkelen hevder at Nord-Norge er en økonomisk belastning for Sør-Norge, spesielt Oslo-området, som genererer mesteparten av landets verdier. Det argumenteres for at nordlendinger har høyere uføreandel, bruker mer medisiner og bidrar mindre til landets økonomi. Artikkelen kritiserer også nordnorske ordførere for å latterliggjøre søringers problemer med snø, og antyder at Nord-Norge burde være mer takknemlig for økonomisk støtte fra sør. Det foreslås også at Donald Trump burde overta Nord-Norge for å spare penger og øke forsvarsevnen. En statssekretær fra nord kritiserer ordførerne for deres manglende medfølelse.
3 måneder siden
En ordkrig har oppstått mellom nord og sør i Norge etter at nordnorske ordførere harselerte over snøkaoset i Oslo. Ordførerne, som var i Oslo på konferanse, gjorde narr av søringenes problemer med snø. Dette utløste en rekke reaksjoner, deriblant kritikk fra statssekretær Skjalg Fjellheim, som kalte utspillet pinlig. Nettavisens Gunnar Stavrum gikk så langt som å foreslå at Donald Trump kunne overta Nord-Norge. Nordnorske influensere og redaktører svarte med å kritisere søringenes syting, mens Aftenpostens Joacim Lund mente at den nordnorske humoren var på et historisk bunnivå. Debatten har skapt sterke reaksjoner og viser et tydelig skille mellom nord og sør i synet på vinterforhold.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot norsk EU-medlemskap, og fremhever nasjonal sjølråderett som grunnleggende for utvikling og arbeidsplasser i Norge. Den viser til Storbritannias økonomiske vekst etter Brexit og påpeker at majoriteten av NATOs forsvarsbudsjetter kommer fra ikke-EU land, spesielt USA. Senterpartiets satsing på å styrke det norske forsvaret og viktigheten av nordisk samarbeid gjennom NATO understrekes også. Artikkelen advarer mot sentralisering av makt i en europeisk føderalstat, da dette kan svekke folkestyret, og konkluderer med at tiden ikke er inne for en ny EU-kamp.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer de store forskjellene i strømpriser mellom Nord- og Sør-Norge. Sør-Norge opplever svært høye priser på grunn av utenlandskabler, mens Nord-Norge har lave priser. Ordførere i sør nekter å regulere for nye kabler, og Arbeiderpartiet ser ut til å skrote planene om kabler til Danmark. Terje Aasland (Ap) mener løsningen er å øke overføringskapasiteten fra nord, men kritikere frykter dette vil øke prisene i nord. Det hevdes at Nord-Norge allerede eksporterer kraft, men ikke raskt nok til å dekke det europeiske markedet, og at økt overføringskapasitet kan importere europeiske problemer til Norge.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg riksmedienes overdrevne dekning av snøfall i Oslo, sett i lys av de store snømengdene som er vanlig i Nord-Norge. Forfatteren beskriver hvordan nordnorske ordførere spøkte med situasjonen i sør, noe som førte til kritikk fra en statssekretær. Statssekretæren mente ordførerne gjorde narr av folk som slet med snøen i hovedstaden. Forfatteren argumenterer for at det bør være rom for humor, også om vær, og at det trengs mer humor i både politikk og media. Han mener at det er viktig å tåle spøk, også når den rammer en selv, og kritiserer mangelen på selvironi hos enkelte politikere og medieaktører.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge som nasjon tjener på høye strømpriser i Europa, selv om det skaper debatt og bekymring innad i landet. Den påpeker at strømstøtten demper de negative konsekvensene for husholdninger, men at næringslivet og hytteeiere ikke nyter godt av denne ordningen. Artikkelen kritiserer Senterpartiets forslag om å begrense strømeksporten og Arbeiderpartiets Norgespris som mangelfulle løsninger. Den fremhever alternative forslag fra Høyre og Senterpartiet som er mer rettet mot å avhjelpe situasjonen for næringslivet. Konklusjonen er at populistiske løsninger og "strømhysteri" ikke er veien fremover, men at ansvarlige politikere må finne bærekraftige løsninger.
1 måned siden
Artikkelen vurderer om tiden er moden for en ny OL-debatt i Norge. VM-suksessen i Trondheim trekkes frem som en mulig utløser for ny entusiasme. Argumenter for et OL inkluderer ønsket om å gi dagens unge en OL-opplevelse og Norges ansvar som en ledende vinternasjon. Blant motargumentene er IOCs tidligere mangler, vanskeligheter med å samle norsk idrett bak et felles prosjekt, og de store økonomiske kostnadene. Et kommende presidentvalg i IOC kan imidlertid åpne for reformer. En eventuell OL-satsing krever nøye prioriteringer innenfor norsk idrett.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler snøkaoset på Østlandet og nordlendingers reaksjoner på dette. Fritz Aanes, tidligere bryter, mener sørlendinger er dårlig forberedt på snøvær, med sommerdekk og manglende vinterutstyr. Han ser på kaoset som en «gavepakke» for nordlendinger. Influenser Erik Sæter er enig i at dårlige sjåfører og manglende vinterutrustning er årsaken til problemene. Han påpeker at bussene i Nord-Norge bruker kjetting under slike forhold. Kollektivtransporten i Oslo er rammet, med innstillinger og store forsinkelser.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg befolkningsutviklingen i Norge, preget av fraflytting fra distriktene og synkende fødselsrater. Til tross for ulike distriktspolitiske tiltak og forsøk på å stimulere fødselstallene, fortsetter urbaniseringen. Dette skaper utfordringer med å opprettholde bosettingen i spredtbygde områder og å sikre tilstrekkelig arbeidskraft. Artikkelen vurderer mulige løsninger som økt pensjonsalder og arbeidsinnvandring, men understreker at dette er globale utfordringer som krever tilpasning snarere enn enkle løsninger. Debatten om by og land vil intensiveres i årene fremover.