Høyre foreslår å innføre «grønn resept», som gir leger mulighet til å foreskrive trening og kostholdsendringer på lik linje med medisiner. Dette kommer etter at Høyres nestleder, Tina Bru, og partikollega Erlend Svardal Bøe, har erfart positive helseeffekter av fysisk aktivitet.
Svardal Bøe gikk ned 30 kilo etter å ha fått anbefaling om trening fra legen sin. Partiet ønsker å redusere medisinbruken og fremme forebygging for å redusere kostnader knyttet til sykepenger og uføretrygd.
De understreker at dette ikke skal konkurrere med private treningssentre, men heller utnytte eksisterende kompetanse og fasiliteter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson ønsker å utvide egenmeldingsdager fra 3 til 16 for å redusere unødvendige legebesøk og frigjøre ressurser i helsevesenet. Høyre er uenig og frykter økt sykefravær, og mener Norge heller bør stramme inn på ordningen. Et ekspertutvalg ledet av Kjetil Telle foreslo også å utvide egenmeldingsdager for å avlaste fastlegene, men understreker at de ikke har undersøkt effekten på sykefraværet. Høyre mener fastlegene bør få betalt for å friskmelde pasienter. Forslaget skal behandles i Stortinget om en måneds tid.
19 dager siden
Trygve Kroken-Braate fra Team Pølsa har redusert bruken av smertestillende medisiner etter å ha trent mot et skirenn under VM i Trondheim. Trygve har en sjelden bensykdom som forårsaker mye smerter. Gjennom fokusert trening og styrketrening har han opplevd en markant forbedring, med færre smerter og økt fysisk kapasitet. Moren hans forteller at han nå kan gå noen skritt uten smerter, og at behovet for smertestillende har gått ned fra tre ganger i uken til omtrent en gang i halvannen måned. Lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle understreker at trening kan virke smertelindrende og forebygge tilstander som gir smerter, men påpeker at smertestillende fortsatt kan være nødvendig for noen.
2 måneder siden
Hanne (54) opplevde å få for høyt blodtrykk og kolesterol, og merket at hverdagsaktiviteter ble tyngre. Hun tok grep og gikk ned 20 kg ved hjelp av kostholdsendring og styrketrening. Med veiledning fra en helseveileder fikk hun treningsprogram og kostholdsråd, med fokus på å øke proteininntaket, redusere koffein og trene styrke. Hanne trener nå styrke tre ganger i uken og opplever mer overskudd og bedre humør. Hun understreker viktigheten av å finne en treningsform man liker og at små grep kan gi store endringer.
1 dag siden
Frp-politiker Bård Hoksrud sliter med å holde vekten og redusere inntaket av Pepsi Max. Han innrømmer at gamle vaner har tatt over igjen.
3 måneder siden
Sykepleieren Emilie Ripnes (35) var utslitt og nær sykemelding på grunn av en krevende jobb. Hun tok kontakt med en helseveileder og startet med lavterskel trening og gradvis endring av kostholdet. Emilie begynte med korte styrkeøkter og gåturer, og byttet ut søtsaker med sunnere alternativer. Hun unngikk slankekur og fokuserte på å endre vaner. Fysisk aktivitet har nå blitt en naturlig del av hverdagen hennes, og hun opplever mer overskudd, bedre humør og søvn. Emilie understreker viktigheten av å starte med små endringer og jobbe gradvis mot et sunnere liv, og anbefaler å ikke lete etter en rask løsning.
18 dager siden
Regjeringen har foreslått en lovendring som gir mulighet for å innføre godkjenningsordninger for private tilbydere av helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fremhever at dette vil sikre kvalitet og bedre ressursbruk, og fungere som en kvalitetssikring der godkjente aktører mottar et «kvalitetsstempel» fra det offentlige. Lovendringen kan også gi regjeringen mulighet til å begrense nyetableringer av private helseaktører i områder med mangelfull akuttberedskap. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er kritisk til forslaget og mener det vil vanskeliggjøre pasientenes mulighet til å ta frie behandlingsvalg.
2 måneder siden
En fastlege og forsker tar til orde for å premiere leger som benytter et samtaleverktøy for å redusere sykefraværet. Dette verktøyet hjelper pasienter med å identifisere muligheter for å opprettholde arbeidsevnen til tross for helseutfordringer. NAV signaliserer at dagens takstsystem er modent for revisjon og vurderer å innføre insentiver for jobbfokusert behandling. Arbeidsministeren uttrykker også positivitet rundt prosjektet, da det potensielt kan bidra til å skille mellom arbeidsrelaterte og andre helseplager. En lærling i hjemmetjenesten erfarte selv hvordan samtaleverktøyet hjalp henne å fortsette i full jobb.
22 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
3 måneder siden
En norsk lege har for første gang skrevet ut sosial resept til pasienter som opplever ensomhet. Dette pilotprosjektet i Bergen kobler pasienter til frivillige i Røde Kors, som skal hjelpe dem med å finne sosiale aktiviteter. Ensomhet er en alvorlig tilstand som kan sammenlignes med røyking og overvekt, og forskning viser at sosial resept kan redusere behovet for helsetjenester. Ordningen er innført i flere land, og det er et økende fokus på ensomhet både nasjonalt og internasjonalt. En kvinne som selv har opplevd ensomhet, forteller om hvordan det å få en deltidsjobb endret livet hennes, og hun håper at sosial resept blir tilgjengelig i hele landet.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) erkjenner at offentlige utgifter må brukes mer effektivt, og at utgiftene ikke kan fortsette å ese ut. Regjeringen vil starte reformer for økt konkurransekraft og produktivitet, og vil involvere fagfolk og tillitsvalgte i prosessen gjennom trepartssamarbeidet. Et sentralt mål er å digitalisere offentlig sektor og fjerne tidstyver i helsevesenet, slik at helsepersonell kan bruke mer tid på pasientbehandling. Vestre ønsker også å redusere pasienters opplevelse av å bli kasteballer mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, og åpner for mer bruk av private aktører for å redusere ventetider, etter avtale med de offentlige sykehusene.