Regjeringen møtte sterk motstand mot et lovforslag om utvidede fullmakter under kriser. Til tross for advarsler, kjørte justisministrene på og led et nederlag i Stortinget.
Artikkelen beskriver hvordan regjeringen, representert ved justisministrene Astrid Aas-Hansen og Emilie Enger Mehl, foreslo endringer i sivilbeskyttelsesloven for å gi utvidede fullmakter under nasjonale kriser, spesielt knyttet til sivil arbeidskraftberedskap. Forslaget møtte massiv kritikk i høringsrunden fra en rekke organisasjoner som Advokatforeningen, Spekter, Dommerforeningen, Virke, Datatilsynet, LO, NIM, presseorganisasjonene og NHO, som mente fullmaktene var for vide, uklare og manglet tilstrekkelig kontroll.
Til tross for disse advarslene stemte et flertall i Stortinget (Ap, Høyre, Sp, KrF, FrP) først for forslaget.
Etter at kritikken, spesielt fra professor Benedikte Moltumyr Høgberg, fikk bred offentlig og medieoppmerksomhet i påsken, snudde flertallet, noe som resulterte i et nederlag for regjeringen i Stortinget.
Astrid Aas-Hansen
Emilie Enger Mehl
Ingvild Wetrhus Thorsvik
Benedikte Moltumyr Høgberg
Hans Petter Graver
Stortinget
Regjeringen
Arbeiderpartiet
Senterpartiet
Advokatforeningen
Norge
Europa
Oslo
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
Regjeringens forslag til endring i sivilbeskyttelsesloven har utløst omfattende debatt og kritikk. Lovforslaget gir regjeringen vide fullmakter til å pålegge arbeidsplikt i situasjoner med krig, trussel om krig eller fare for rikets sikkerhet. Professor Benedikte Moltumyr Høgberg advarer mot at fullmaktene kan true demokratiet og sammenligner tiltaket med autoritære grep fra Hitlers tid. Flere partier, inkludert Frp, Krf og Senterpartiet, snudde i siste liten og stemte mot forslaget etter først å ha støttet det. Frp-leder Sylvi Listhaug tok selvkritikk for manglende grundig intern behandling. SV gir ros til Frp for åpenheten, mens Høyre forsvarer lovforslaget som nødvendig for rask krisehåndtering. Tidligere militære og eksperter har også uttrykt bekymring for lovens omfang og konsekvenser. Behandlingen i Stortinget ble utsatt på grunn av motstand fra flere partier.
6 dager siden
Stortinget har stanset regjeringens lovforslag om å gi seg selv utvidede fullmakter i krisesituasjoner etter sterk kritikk fra jurister og økende skepsis blant opposisjonspartiene. Forslaget fikk opprinnelig bred støtte med 80 mot 20 stemmer i første runde, men flere partier, inkludert Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, snudde i andre runde. Kritikken har særlig handlet om uklarheten i lovforslaget og faren for at regjeringen kunne få for stor makt uten tydelige begrensninger. Jurister og kommentatorer har advart mot å gi regjeringen myndighet til å pålegge sivil arbeidsplikt uten klare definisjoner av hva som utløser krisesituasjonen. Stortinget understreker viktigheten av at nasjonalforsamlingen beholder kontrollen og kan trekke tilbake fullmaktene, og at det må settes klare rammer for når kriseloven kan brukes. Forslaget om endringer i sivilbeskyttelsesloven blir dermed utsatt til videre vurdering.
6 dager siden
Venstre-leder Guri Melby kritiserer regjeringens forslag om endringer i sivilbeskyttelsesloven som gir regjeringen vide fullmakter til å pålegge sivil arbeidsplikt i krisesituasjoner uten tilstrekkelig kontroll fra Stortinget. Lovforslaget, som skal behandles på Stortinget, har møtt motstand fra flere partier, jurister, fagforeninger og næringslivsorganisasjoner. Kritikerne mener forslaget svekker maktfordelingsprinsippet og demokratisk kontroll, og frykter at fremtidige regjeringer kan misbruke fullmaktene. Justisminister Astri Aas-Hansen avviser kritikken og understreker at lovendringen er nødvendig for kriseberedskap. Flere partier, inkludert Frp, KrF og Sp, har snudd og ønsker å utsette behandlingen. Venstre vil stemme imot i andre runde og oppfordrer til strengere demokratisk kontroll. Saken inngår i en bredere debatt om statens makt og borgernes rettigheter, parallelt med tidligere kontroversielle lovendringer om overvåking.
5 dager siden
Stortinget har utsatt behandlingen av sivilbeskyttelsesloven, som kan gi regjeringen utvidede fullmakter i krisesituasjoner. Behandlingen skulle opprinnelig skje denne uken, men flere partier, blant annet Frp og KrF, har endret syn på lovforslaget. Stortingspresident Masud Gharahkhani bekreftet at saken vil bli tatt opp til senere behandling. Frp-leder Sylvi Listhaug understreket at de tar kritikken på alvor og lytter til folket. Lovforslaget har utløst bred debatt med både støtte og kritikk fra politikere, jurister og redaktører. Venstre-leder Guri Melby uttrykte sterk bekymring for at loven gir regjeringen for vide fullmakter, noe som kan svekke demokratiet. Regjeringen avviser kritikken og mener loven er nødvendig for å sikre beredskap i alvorlige krisesituasjoner.
6 dager siden
Regjeringen har lagt frem et lovforslag som gir den ekstraordinære fullmakter i krisesituasjoner, inkludert mulighet til å pålegge sivil arbeidsplikt for personer mellom 18 og 72 år. Forslaget gir også regjeringen rett til å bryte eksisterende lover uten en klar definisjon av hva som utgjør en krisesituasjon. Lovforslaget skal opp til andre gangs behandling i Stortinget etter at første votering viste et flertall for forslaget, med støtte fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, KrF og FrP. Flere opposisjonspartier, som SV, Rødt, Venstre, MDG og Pasientfokus, stemte imot. Kritikere, blant annet professor Benedikte Moltumyr Høgberg, advarer mot at loven kan føre til maktkonsentrasjon og svekkelse av maktfordelingsprinsippet i Norge, og sammenligner situasjonen med utviklingen i autoritære regimer. Det er også bekymring for at loven er dårlig utredet og gir regjeringen for vide fullmakter uten tilstrekkelig kontroll.
4 dager siden
Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug innrømmet på NRK «Debatten» at Stortinget ikke hadde gjort en grundig nok jobb før forslaget til ny sivilbeskyttelseslov ble lagt frem. Loven gir regjeringen vide fullmakter til å sette Stortingets lover til side under kriser, noe som møtte sterk kritikk fra jurister, organisasjoner og fagpersoner. Professor Benedikte Moltumyr Høgberg varslet om farene ved loven i en Facebook-post som fikk stor oppmerksomhet og bidro til at flere partier trakk sin støtte i siste liten. Forslaget ble dermed utsatt, og Høyre sto alene igjen som støttespiller. Kritikken retter seg mot manglende politisk innsikt og for dårlig behandling av lovforslaget, som kunne svekket demokratiets grunnvoller. Saken understreker viktigheten av grundig politisk behandling og bred forankring ved store lovendringer.
5 dager siden
Justisminister Astri Aas-Hansen svarte nylig på spørsmål om et forslag til nytt kapittel i sivilbeskyttelsesloven som gir regjeringen vide fullmakter til å beordre sivile og fravike lover i krisesituasjoner. Kritikken retter seg mot at svarene hennes er preget av politiske løfter og unnvikende argumenter, uten å adressere de rettslige og prinsipielle problemene med lovforslaget. Forslaget innebærer at regjeringen kan overstyre Stortingets lovgivning og fravike taushetsplikter, noe som vekker bekymring for maktfordelingen og rettssikkerheten. Kritikere mener loven ikke bygger på en grundig kartlegging av behovene i en krisesituasjon, og at det mangler reelle sikkerhetsmekanismer for å hindre misbruk. De foreslår å beholde dagens ordning, hvor regjeringens fullmakter kun gjelder når Stortinget ikke kan samles, og at forhåndsutpeking bør baseres på frivillighet. Debatten handler om hvorvidt lovforslaget er god juss og en god idé, ikke om justisministerens politiske intensjoner.
6 dager siden
Stortinget behandler endringer i Sivilbeskyttelsesloven som gir regjeringen fullmakter til å pålegge sivil arbeidsplikt i krigstid eller ved trussel mot landets sikkerhet. Fremskrittspartiet krever utsettelse av behandlingen og truer med å stemme mot hele loven, med henvisning til uklare forhold til Grunnloven. Også Rødt og KrF er kritiske og ønsker avklaring før vedtak, da de mener lovforslaget svekker Stortingets parlamentariske kontroll. Kritikere som tidligere forsvarstopp Robert Mood og professor Benedikte Moltumyr Høgberg har også uttrykt bekymring. Regjeringen avviser kritikken og understreker at fullmaktene vil være underlagt vanlig parlamentarisk kontroll, og at lovendringene er nødvendige for å ha et balansert regelverk i beredskapssituasjoner. Votering over lovendringene er planlagt torsdag.
3 måneder siden
Regjeringen ber Stortinget om fullmakt til å innføre arbeidsplikt for personer mellom 18 og 72 år i tilfelle krise eller krig. Lovforslaget gir regjeringen vide fullmakter til å regulere arbeidslivet og fravike vanlige regler. Jusprofessor Hans Petter Graver kritiserer forslaget for å svekke den demokratiske kontrollen og overføre for mye makt til regjeringen. Regjeringen har gjort endringer i forslaget etter kritikk, men det er fortsatt uenighet om behovet for økte fullmakter. Stortinget skal ha en åpen høring om lovforslaget i januar.
2 dager siden
Stortinget utsatte behandlingen av den nye sivilbeskyttelsesloven. Loven møtte kritikk for å gi regjeringen for mye makt og for hjemler om tvangsarbeid.