Nyhetssaker

Stortinget vurderer finske «krisebutikker» for å styrke matberedskapen

VG logo
Norske politikere vil vurdere finske «krisebutikker»

Kort oppsummert

  • Flere partier på Stortinget vil vurdere finsk modell for beredskapsbutikker.

Flere norske partier på Stortinget ønsker å vurdere Finlands modell med beredskapsbutikker, som skal sikre matforsyning selv uten strøm eller vareleveranser. Finland planlegger å etablere 300 slike butikker innen 2028.

KrF mener Norge bør la seg inspirere, mens Rødt fremhever viktigheten av slike butikker i distriktene, spesielt der butikkdød har svekket beredskapen. Også Frp, Høyre og Venstre er åpne for å vurdere tiltaket, og Senterpartiet åpner for at distriktsbutikker kan få utvidet ansvar.

SV og MDG er også positive til å utrede løsningen.

Logg inn for å kommentere

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Oppsummering av gårsdagens nyheter

Frode Alfheim seiler opp som ny LO-leder

Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og ble sykmeldt, seiler Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, opp som favoritt til å bli ny LO-leder. Alfheim har trukket seg fra valgkomiteen og er formelt foreslått av eget forbund, med støtte fra flere andre. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, nevnes også som en mulig kandidat, og det jobbes med å overtale henne til å stille. Eggums rådgiver utarbeidet et avtaleutkast for Merethe Solberg uten å kjenne til forholdet mellom henne og Eggum. Valget skjer på LO-kongressen neste uke.

Sterk jobbvekst og politiske utspill fra Trump i USA

Sterk jobbvekst i USA i april, med 177.000 nye jobber utenfor landbruket, overgikk forventningene og bidro til børsoppgang på Wall Street. Optimismen ble også styrket av signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina. Samtidig har president Trump lagt frem et budsjettforslag med økte forsvarsutgifter og kutt i andre offentlige utgifter, samt stanset føderal finansiering til kringkasterne NPR og PBS. Trump har også nominert en kontroversiell kandidat som sjefaktor i Washington D.C. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Trumps politikk for å skade Norge.

Angrep på hjelpeskip og mulig ny avtale for Gaza-hjelp

Et aktivistskip på vei til Gaza med nødhjelp skal ha blitt angrepet av droner utenfor Malta, ifølge Freedom Flotilla Coalition. Samtidig meldes det at USA og Israel er nær en avtale om distribusjon av nødhjelp til Gaza via en internasjonal stiftelse, etter to måneders stans og advarsler om kritisk matmangel. Israels viseutenriksminister Sharren Haskel forsvarer Israels handlinger, kritiserer Hamas og uttrykker skuffelse over Norges anerkjennelse av Palestina.

FrP-landsmøte: Kritikk av regjeringen og interne debatter

På FrPs landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen for å bygge ned velferden, spesielt eldreomsorgen, og lovet 4000 nye sykehjemsplasser årlig. Partiet vil kreve kunnskapsministerposten i en ny regjering. Internt er partiet splittet i synet på lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere den. Frp vil også fjerne bompenger etter rekordhøy innkreving i fjor. Forslaget om å fjerne næringsstøtte møter kritikk fra Abelia.

Tysk sikkerhetstjeneste klassifiserer AfD som ekstremistisk

Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en ekstremistisk trussel mot demokratiet. Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og mener den er politisk motivert.

Norske gjenger bruker svenske barnesoldater til vold

Norske kriminelle gjenger benytter i økende grad unge svensker, såkalte «klivare», til å utføre drap og annen grov vold i Norge. Denne praksisen senker terskelen for voldsbruk og gjør det vanskeligere å spore bakmennene. Flere nylige hendelser knyttes til denne trenden, og politiet ser et svensk spor i etterforskningen av drapet på Metkel Betew. Utviklingen krever styrket innsats mot gjengkriminalitet og internasjonalt samarbeid.

Liknende artikler

Stortinget vurderer finsk modell for beredskapsbutikker i NorgeNRK logo

1 måned siden

Stortinget vurderer finsk modell for beredskapsbutikker i Norge

Flere partier på Stortinget ønsker å vurdere Finlands modell med beredskapsbutikker for å bedre Norges totalberedskap. Disse butikkene skal sikre matforsyning selv uten strøm, internett eller vanlige vareleveranser. Finland planlegger å etablere 300 slike butikker innen 2028. Partier som KrF, Rødt, Frp, Høyre, Venstre, Senterpartiet, SV og MDG er åpne for å vurdere eller utrede lignende løsninger i Norge. Rødt fremhever viktigheten av slike butikker i distriktene, hvor butikkdød har svekket beredskapen.

Stortinget vurderer finske «krisebutikker» for å styrke norsk beredskapTV2 logo

1 måned siden

Stortinget vurderer finske «krisebutikker» for å styrke norsk beredskap

Flere norske partier på Stortinget ønsker å vurdere Finlands modell med beredskapsbutikker, som skal sikre matforsyningen selv uten strøm, internett eller ordinære vareleveranser. Finland planlegger å etablere 300 slike butikker innen 2028. KrF, Rødt, Frp og Høyre er blant partiene som ønsker å se nærmere på dette. Rødt mener løsningen er spesielt viktig i distriktene, der sentralisering har svekket beredskapen. Også Sp, SV og MDG er positive til å utrede løsningen nærmere for å styrke norsk matberedskap.

Finland åpner «beredskapsbutikker» for å sikre mat og drivstoff i krisetiderNettavisen logo

1 måned siden

Finland åpner «beredskapsbutikker» for å sikre mat og drivstoff i krisetider

Finland oppretter 300 «beredskapsbutikker» som skal fungere selv om strøm, nettverk og logistikk svikter. Butikkene skal sikre at befolkningen har tilgang til mat og drivstoff i krisetider. Beredskapssentralen FBC bidrar med reservegeneratorer, mens butikkene selv dekker eventuelle ekstrakostnader. De første butikkene skal være klare i år, og hele systemet skal være ferdigstilt innen 2028. Finland har allerede kornlagre som dekker ni måneders forbruk, mens Norge, som avviklet sine kornlagre tidlig på 2000-tallet, nå bygger dem opp igjen for å dekke tre måneders forbruk innen 2029.

Finland åpner 300 beredskapsbutikker for å sikre matforsyninge24 logo

1 måned siden

Finland åpner 300 beredskapsbutikker for å sikre matforsyning

Finland oppretter et nettverk av 300 beredskapsbutikker for å sikre matforsyningen under krisesituasjoner som strømbrudd. Butikkene skal kunne selge mat og i noen tilfeller bensin, selv uten strøm. I tettbebygde områder skal det være maks 50 km til nærmeste butikk, på landsbygda 150 km. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med dagligvarehandelen og Forsyningsberedskapssentralen (FBC), som bidrar med reservegeneratorer. De første butikkene forventes å åpne i år, og systemet skal være fullt utbygd innen 2028. Finland har også lagre som dekker ni måneders forbruk.

Politisk enighet om å øke kornlagre for bedre matsikkerhetNRK logo

2 måneder siden

Politisk enighet om å øke kornlagre for bedre matsikkerhet

Norske politikere er enige om å gjenoppbygge landets kornlagre for å bedre matsikkerheten. Etter å ha avviklet tidligere beredskapslagre, er Norge sårbart ved forsyningskriser. Alle partier på Stortinget støtter nå tiltaket, men er uenige om størrelsen og organiseringen av lagrene. Målet er å ha korn nok til tre måneders forbruk innen 2029, men kritikere mener dette er utilstrekkelig og at prosessen går for sakte. De peker på økt internasjonal usikkerhet og behovet for å sikre matforsyningen i krisesituasjoner.

Partier vil ha kontroll over kraften og begrense eksporte24 logo

3 måneder siden

Partier vil ha kontroll over kraften og begrense eksport

Flere politiske partier, inkludert Senterpartiet, Rødt og Frp, ønsker å ta større kontroll over norsk kraft for å redusere strømprisene. De foreslår ulike tiltak som å begrense eksporten, reforhandle kabelavtaler og opprette egne prispunkter. Senterpartiet vurderer å melde Norge ut av Acer for å kunne begrense eksporten ved høye priser. Rødt mener at dagens system knytter norsk vannkraftpris for tett til europeisk gasspris, og vil ha langsiktige kraftavtaler. Frp vil regulere eksporten basert på fyllingsgraden i vannmagasinene. Kraftbransjen er skeptisk til disse forslagene og mener de kan føre til høyere snittpriser og er vanskelig å gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale.

Finansbransjen: Potensiell vekstnæring og utfordringere24 logo

4 måneder siden

Finansbransjen: Potensiell vekstnæring og utfordringer

Finanspolitikere fra flere partier ser et potensial i å utvikle finansbransjen som en vekstnæring i Norge, med særlig fokus på kapitalforvaltning knyttet til Oljefondet. Arbeiderpartiet ønsker å bygge en industri rundt kapitalforvaltning, inspirert av Singapores statlige investeringsfond. Det har blitt etterlyst en strategi for finansbransjen for å hindre utflagging av norske fond og nisjebanker. Høyre påpeker at Europa taper terreng mot USA i finanssektoren, og advarer om at Norge er i ferd med å sakke akterut. Flere aktører mener det er viktig å sikre gode rammevilkår for finansnæringen og vurdere å styrke NBIMs forvaltningsmiljø i Norge.

Partienes forslag for strømstøtte og stabile prisere24 logo

4 måneder siden

Partienes forslag for strømstøtte og stabile priser

Stortinget skal behandle strømstøtte for 2025, der staten dekker 90% av prisen over 75 øre/kWh. Partiene foreslår ulike tiltak for å stabilisere strømprisene. Rødt vil ha makspris, mens SV ønsker et statlig selskap for strømsalg. MDG vil endre støtten for å fremme strømsparing. Arbeiderpartiet vil redusere kapasiteten på kabler til Danmark. KrF og FrP vil øke strømstøtten og ha egne prissoner. Venstre vil satse på energieffektivisering. Senterpartiet vil fjerne strøm fra børsen og reforhandle avtaler. Høyre vil ha mer kraftproduksjon og nettutbygging. De fleste partiene støtter dagens strømstøtteordning, men med ulike justeringer.

Frp foreslår stor kjernekraft-pakke som alternativ til nettutbyggingNettavisen logo

1 måned siden

Frp foreslår stor kjernekraft-pakke som alternativ til nettutbygging

Fremskrittspartiet (Frp) har lagt frem en omfattende pakke med forslag i Stortinget for å starte utviklingen av kjernekraft i Norge. Forslagene inkluderer et nordisk kjernekraftsamarbeid, opprettelse av en egen kjernekraftmyndighet, og vurdering av kjernekraft som et alternativ til omfattende nettutbygging. Frp ønsker å se på muligheten for å bygge små reaktorer på strategiske steder, som industriområder, for å redusere behovet for store nettinvesteringer. Partiet er kritisk til regjeringens kjernekraftutvalg og mener flere partier nå viser interesse for kjernekraft, og forventer derfor støtte for sine forslag.

FrP sier nei til fornyelse av DanmarkskablerNettavisen logo

4 måneder siden

FrP sier nei til fornyelse av Danmarkskabler

Fremskrittspartiet (FrP) signaliserer at de ikke vil fornye de aldrende kraftkablene mellom Norge og Danmark. Marius Arion Nilsen fra FrP understreker at partiet ønsker å begrense Norges tilknytning til det europeiske energimarkedet. Høyre derimot, vil avvente en utredning fra Statnett før de tar stilling til fornyelse. Verken Arbeiderpartiet (Ap) eller Senterpartiet (Sp) støtter fornyelse av kablene, som utløper i 2026. Rødt ønsker en rask behandling av saken i Stortinget. FrP ser på dette som et konfliktområde med Høyre og vil prioritere norske strømkunders interesser.

Vedum og Støre i krisemøter om EU-direktivere24 logo

3 måneder siden

Vedum og Støre i krisemøter om EU-direktiver

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har hatt krisemøter om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet mener en tettere tilknytning til EUs energimarked er feil vei å gå, og har fått støtte fra sin stortingsgruppe for en tøff linje. Arbeiderpartiet diskuterer de tre direktivene og ønsker å finne en løsning med Senterpartiet. Statsminister Støre understreker at han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper på enighet. Det er fortsatt usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er beredskap for flere møter.

Flertall for fastpris på 40 øre etter støtte fra HøyreVG logo

3 måneder siden

Flertall for fastpris på 40 øre etter støtte fra Høyre

Arbeiderpartiet ser ut til å få flertall for sitt forslag om fastpris på 40 øre for strøm, etter at Høyre signaliserte sin støtte. Flere andre partier, inkludert Frp, SV og MDG, er også positive til tiltaket. Frp mener imidlertid at forslaget ikke løser de grunnleggende problemene i kraftpolitikken, mens Senterpartiet kaller det et plaster på såret og etterlyser systemendringer. SV mener forslaget lover godt for samarbeidet på rødgrønn side, mens Rødt kritiserer regjeringen for å lansere tiltak som først skal vedtas etter valget.

Frp tar til orde for nordisk kjernekraftsamarbeid – Ap vil utredee24 logo

2 måneder siden

Frp tar til orde for nordisk kjernekraftsamarbeid – Ap vil utrede

Fremskrittspartiet (Frp) fremmer et forslag om nordisk samarbeid om kjernekraft mellom Norge, Sverige og Finland. Sosialistisk Venstreparti (SV) er sterkt imot, og mener det vil være sløsing med fellesskapets midler. Arbeiderpartiet (Ap) er mer avventende, men vil utrede kjernekraft i Norge. Frp ønsker også å opprette en egen kjernekraftmyndighet og kritiserer regjeringen for å være for trege i saken. Partiet understreker at moderne kjernekraftverk er trygge, med henvisning til økte sikkerhetskrav siden Tsjernobyl-ulykken. En professor støtter dette ved å fremheve at kjernekraft er den tryggeste energiformen.

Frp advarer mot tettere strømsamarbeid med Europae24 logo

4 måneder siden

Frp advarer mot tettere strømsamarbeid med Europa

Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.

Rødt foreslår oppsplitting av dagligvarekjeder for å redusere matpriserNettavisen logo

24 dager siden

Rødt foreslår oppsplitting av dagligvarekjeder for å redusere matpriser

Rødt har fremmet et forslag i Stortinget om å splitte opp store dagligvarekjeder som Norgesgruppen (Kiwi) og Rema 1000. Partiet mener dette vil redusere matprisene og øke konkurransen i markedet, da de store kjedene kontrollerer store deler av verdikjeden. Forslaget har støtte i en fersk meningsmåling. Høyre advarer mot forslaget og mener det kan føre til høyere priser. Rødt på sin side mener at dagens situasjon fører til at bønder, ansatte og kunder taper på dagens system.

Stortinget vurderer finske «krisebutikker» for å styrke matberedskapen