Trygve Kroken-Braate, kjent fra NRK-serien «Team Pølsa», har opplevd betydelig smertelindring gjennom styrketrening. 13-åringen, som lever med en sjelden beinsykdom, har tidligere vært avhengig av smertestillende midler.
Etter å ha deltatt i treningsprogrammet til «Team Pølsa» har han redusert smertene betraktelig og økt sin fysiske kapasitet. Moren forteller om en markant forbedring i sønnens hverdag, og at han nå trenger smertestillende sjeldnere.
Lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle understreker viktigheten av fysisk aktivitet som en ofte oversett behandlingsform i helsevesenet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
19 dager siden
Trygve Kroken-Braate fra Team Pølsa har redusert bruken av smertestillende medisiner etter å ha trent mot et skirenn under VM i Trondheim. Trygve har en sjelden bensykdom som forårsaker mye smerter. Gjennom fokusert trening og styrketrening har han opplevd en markant forbedring, med færre smerter og økt fysisk kapasitet. Moren hans forteller at han nå kan gå noen skritt uten smerter, og at behovet for smertestillende har gått ned fra tre ganger i uken til omtrent en gang i halvannen måned. Lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle understreker at trening kan virke smertelindrende og forebygge tilstander som gir smerter, men påpeker at smertestillende fortsatt kan være nødvendig for noen.
2 måneder siden
Niels (15) ble diagnostisert med REDs etter å ha slitt med ryggsmerter og fått påvist benskjørhet. Foreldrene var uvitende om at han spiste for lite i forhold til hvor aktiv han var. Løsningen ble en helomvending i kostholdet, med fokus på mer kaloririk mat og drikke som sjokolademelk og dessert. Tennistreneren hans erkjente manglende kunnskap om REDs og etterlyste mer informasjon om dette. Etter ett år med endret kosthold, ble Niels friskmeldt, og bentettheten hadde økt betraktelig.
2 måneder siden
Artikkelen forteller historien om Iver, en ung løper som slet med tilbakevendende smerter og tretthetsbrudd. Vendepunktet kom da han ble diagnostisert med lav bentetthet og fikk beskjed om å spise mer, også sukkerholdig mat. Moren hans, Hanne, som alltid hadde fokusert på et sunt kosthold, følte dårlig samvittighet, men innså at sønnen trengte mer energi på grunn av den intensive treningen. Ernæringsfysiologer og idrettsvitere understreker viktigheten av å informere foreldre og trenere om REDs (relativ energimangel i idrett) for å forebygge skader og frafall i idretten.
1 måned siden
13 år gamle Syver Blindheim, kjent fra NRK-serien «Team Pølsa», har en sjelden form for demens (JNCL) som han fikk som sjuåring. Familien har engasjert seg sterkt i å samle inn penger til forskning på sykdommen, og en Spleis-aksjon har samlet inn over 10 millioner kroner. Syver og familien ønsker å øke bevisstheten rundt barnedemens og understreker viktigheten av åpenhet og statlig støtte til forskning på sjeldne sykdommer. Til tross for sin alvorlige diagnose, er Syver aktiv og deltar i ulike aktiviteter, og han er opptatt av å leve hver dag fullt ut.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler 13 år gamle Syver Blindheim som har JNCL, en sjelden og uhelbredelig form for barnedemens. Syver og hans familie har valgt å være åpne om sykdommen for å skape oppmerksomhet og samle inn penger til forskning. Syver deltar i NRK-serien «Team Pølsa» for å leve livet aktivt og inspirere andre. Foreldrene forteller om vanskelige samtaler og hverdagsutfordringer, men understreker viktigheten av å fokusere på livsglede og håp. Forskere i Trondheim jobber med å finne en behandling for sykdommen, og familien håper på støtte fra både forskningsmiljøer og kongefamilien.
1 måned siden
Camilla Skagen Tanke (38) slet med sosial angst og mangel på energi, noe som gikk utover hverdagen og barna. Etter å ha endret kosthold og begynt å trene med hjelp fra helseveileder Anne-Lise Andersen, har hun opplevd store forandringer. Hun har gått ned 13 kg, fått mer energi, og den sosiale angsten er under kontroll. Endringene har ført til økt selvtillit og en mer aktiv og sosial hverdag.
2 måneder siden
Hanne (54) opplevde å få for høyt blodtrykk og kolesterol, og merket at hverdagsaktiviteter ble tyngre. Hun tok grep og gikk ned 20 kg ved hjelp av kostholdsendring og styrketrening. Med veiledning fra en helseveileder fikk hun treningsprogram og kostholdsråd, med fokus på å øke proteininntaket, redusere koffein og trene styrke. Hanne trener nå styrke tre ganger i uken og opplever mer overskudd og bedre humør. Hun understreker viktigheten av å finne en treningsform man liker og at små grep kan gi store endringer.
2 måneder siden
Lotta Rasmussen (49) slet med hyppige migreneanfall, men har gjennom et forskningsprosjekt og helseveiledning nesten blitt kvitt migrenen og kommet i sitt livs beste form. Tidligere var hun forsiktig med treningen i frykt for å trigge anfall, men med hjelp fra en helseveileder fant hun en balanse som tillot henne å pushe seg på både styrke og kondisjon. Lotta trener nå fem ganger i uken i sitt eget hjemmegym, og har oppnådd imponerende resultater. Hun understreker viktigheten av konsekvens og støtte, og oppfordrer andre kvinner til å prioritere egen trening for bedre helse og overskudd.
1 dag siden
Tinius (16) reduserte sin TikTok-bruk drastisk. Han opplever nå økt lykke og mestring.
4 måneder siden
Yngve Vestrheim (48) flyttet til Spania etter å ha lidd av kroniske smerter i flere år. Han ble diagnostisert med psoriasisartritt og fibromyalgi, som førte til at han var sengeliggende i åtte måneder. Etter oppfordring fra barna, flyttet han og kona til Spania, hvor han opplever betydelig bedring. Han jobber nå deltid fra hjemmekontor i Spania, mens kona har permisjon fra jobben i Norge. Selv om han trives i varmen, understreker Yngve at flyttingen ikke var frivillig og at han savner familie og venner i Norge.