Artikkelen forteller historien om Iver, en ung løper som slet med tilbakevendende smerter og tretthetsbrudd. Vendepunktet kom da han ble diagnostisert med lav bentetthet og fikk beskjed om å spise mer, også sukkerholdig mat.
Moren hans, Hanne, som alltid hadde fokusert på et sunt kosthold, følte dårlig samvittighet, men innså at sønnen trengte mer energi på grunn av den intensive treningen.
Ernæringsfysiologer og idrettsvitere understreker viktigheten av å informere foreldre og trenere om REDs (relativ energimangel i idrett) for å forebygge skader og frafall i idretten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Niels (15) ble diagnostisert med REDs etter å ha slitt med ryggsmerter og fått påvist benskjørhet. Foreldrene var uvitende om at han spiste for lite i forhold til hvor aktiv han var. Løsningen ble en helomvending i kostholdet, med fokus på mer kaloririk mat og drikke som sjokolademelk og dessert. Tennistreneren hans erkjente manglende kunnskap om REDs og etterlyste mer informasjon om dette. Etter ett år med endret kosthold, ble Niels friskmeldt, og bentettheten hadde økt betraktelig.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren forteller om sitt usunne forhold til mat og kropp etter å ha bestemt seg for å stille i en fitnesskonkurranse. Han beskriver hvordan fokuset på muskler, kalorier og fettprosent tok over livet hans, og førte til stress, nedstemthet og isolasjon. Til tross for komplimenter for sin disiplin, følte han seg aldri bra nok. Et vendepunkt kom da han overhørte en kollega snakke om et avslappet forhold til mat, noe som inspirerte ham til å ta tilbake kontrollen. Han oppfordrer nå til å snakke mer om spiseforstyrrelser blant gutter og være forsiktig med ukritisk heiarop.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
2 måneder siden
Emil Gukild eksperimenterte med KI-styrt kosthold i oppladningen til skirenn, men erfarte at det resulterte i negative konsekvenser. KI anbefalte et svært karbohydratrikt kosthold med mye godteri og ris, noe som førte til at han følte seg uvel og presterte dårlig under konkurranser. Under Montebellorennet ble han passert av over hundre løpere. Anders Aukland forteller om en lignende historie der hans bror Jørgen spiste 18 poteter kvelden før Vasaloppet og måtte bryte rennet. Aukland anbefaler å redusere fiber og øke karbohydratinntaket de siste dagene før konkurranser, men understreker viktigheten av å ikke overdrive.
1 måned siden
Artikkelen belyser bekymringen rundt «cutting» og proteinhysteri på TikTok, og risikoen for spiseforstyrrelser. Glenn Ellingsen, kjent som «Sinnatreneren», deler sin personlige erfaring med «cutting» og advarer mot trenden. Overlege Stein Frostad understreker at ekstreme dietter sjelden er bærekraftige, mens klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth kritiserer både «bulking» og «cutting». Ekspertene understreker betydningen av et balansert kosthold og advarer mot overdreven fokus på kropp og utseende, spesielt blant unge påvirket av sosiale medier.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økende spisetrend kalt «bulking» og «cutting» blant unge gutter, som fører til økt kroppspress og spiseforstyrrelser. Sosiale medier bidrar til å forsterke problemet. Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) melder om en økning i henvendelser fra gutter, og ser en normalisering av usunn kroppsfiksering blant stadig yngre barn. Ventetiden for psykisk helsehjelp øker, og politikere som Erna Solberg tar til orde for å styrke ressurser og forebygging. Ungdommene selv etterlyser mer fokus på unges psykiske helse og et sunt forhold til kropp og mat. En ung mann deler sin personlige historie om spiseforstyrrelser.
1 måned siden
Maren Lundby, tidligere skihopper, er bekymret for vektpresset i hoppsporten etter å ha fått helseproblemer som følge av mange år med slanking. Etter at hun la opp i 2023, har hun fått konstatert lav beintetthet og har til og med vokst noen centimeter, noe hun mener illustrerer hvor skadelig vektfokuset var. Lundby begynte å tenke på vekten allerede som 16-åring, og det ble en viktig faktor i karrieren hennes. Hun frykter at vektpresset kan skremme foreldre fra å la barna begynne med hoppsport, og etterlyser et regelverk som straffer de som er ekstremt lette. Hun åpner for et comeback dersom regelverket endres for å redusere vektfokuset.
1 måned siden
Artikkelen omhandler situasjonen rundt Gjert Ingebrigtsen og hans mulige retur til norsk friidrett. Selv om han skulle bli frikjent i retten for anklager om mishandling, vil han ikke få tilbake sin rolle som trener på landslaget. Dette skyldes hensynet til sønnen Jakob Ingebrigtsen og miljøet på landslaget. Jakob har beskrevet en vanskelig oppvekst preget av farens ambisjoner, noe som har ført til isolasjon. Friidrettsforbundet har tidligere utestengt Gjert etter hendelser som skapte uro i troppen. Jakobs uttalelser i retten om farens forsøk på å sabotere for ham og brødrene gjør det vanskelig å se en vei tilbake for faren.
19 dager siden
Trygve Kroken-Braate, kjent fra NRK-serien «Team Pølsa», har opplevd betydelig smertelindring gjennom styrketrening. 13-åringen, som lever med en sjelden beinsykdom, har tidligere vært avhengig av smertestillende midler. Etter å ha deltatt i treningsprogrammet til «Team Pølsa» har han redusert smertene betraktelig og økt sin fysiske kapasitet. Moren forteller om en markant forbedring i sønnens hverdag, og at han nå trenger smertestillende sjeldnere. Lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle understreker viktigheten av fysisk aktivitet som en ofte oversett behandlingsform i helsevesenet.
4 måneder siden
Langrennsløper Andreas Fjorden Ree, en medaljekandidat til ski-VM, slet med alvorlig underernæring i 2022, noe som truet karrieren hans. Etter et NM-gull oppdaget blodprøver at han var underernært. Han løy til treneren om treningsmengde, men gikk opp syv kilo før en ny smell. Treneren erkjenner manglende kunnskap om underernæring. Sammen ønsker de en debatt om ernæring i langrennsmiljøet, og foreslår mer systematisk testing. Ree er nå tatt ut til Tour de Ski.