Artikkelforfatteren forteller om sitt usunne forhold til mat og kropp etter å ha bestemt seg for å stille i en fitnesskonkurranse. Han beskriver hvordan fokuset på muskler, kalorier og fettprosent tok over livet hans, og førte til stress, nedstemthet og isolasjon.
Til tross for komplimenter for sin disiplin, følte han seg aldri bra nok. Et vendepunkt kom da han overhørte en kollega snakke om et avslappet forhold til mat, noe som inspirerte ham til å ta tilbake kontrollen.
Han oppfordrer nå til å snakke mer om spiseforstyrrelser blant gutter og være forsiktig med ukritisk heiarop.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
25 dager siden
Eli Kari Gjengedal åpner opp om sitt problematiske forhold til mat og kropp etter at hun ble værdame. Hun forteller om usikkerheten rundt det å være synlig i media, og hvordan hun tidvis har tatt ekstreme grep som å sulte seg for å gå ned i vekt. Gjennom deltakelsen i «Kokkekampen» ble hun inspirert av en meddeltaker til å satse på en sunnere livsstil, med fokus på daglig mosjon og et sunnere kosthold.
2 dager siden
En person deler sin livslange kamp med ekstrem kresenhet. Problemet viste seg senere å være spiseforstyrrelsen ARFID.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver forfatterens erfaringer med gjentatte slankekurer og hennes utvikling av en alternativ metode for varig vekttap. Hun kritiserer raske slankekurer og klinikker som fremmer skam og skyldfølelse. I stedet vektlegger hun små, gradvise vekttap, fokus på å holde vekten, og viktigheten av positiv selvsnakk og vennlighet. Forfatteren argumenterer for at varig endring krever en endring i tankemåten om egen kropp og vekt, og at latter og selvaksept er nøkkelen til suksess.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler kroppsbygging og fitness, med fokus på viktigheten av oppfølging og et sunt fokus for utøverne. Presidenten i Norges Kroppsbygger- og Fitnessforbund (NBFF), forteller at utøvere må konkurrere for et team for å sikre at de blir fulgt opp. Hun understreker at konkurransene ikke er en skjønnhetskonkurranse, men en vurdering av fysikk. Hun fremhever også at det er viktig å ha en coach for støtte og refleksjon, og at man ikke må være for streng med seg selv utenfor sesong. Hun mener at idretten gir bedre kroppsfunksjon i hverdagen og er motiverende.
2 måneder siden
Silje Opseth har åpent fortalt om sin kamp med vektproblemer og de psykiske utfordringene dette har medført i hoppsporten. Hun beskriver et miljø hvor vektfokus er sterkt til stede, noe som har ført til negative tanker og følelse av utilstrekkelighet. Opseth kritiserer den nåværende BMI-regelen, som hun mener opprettholder en usunn kroppskultur, og får støtte fra Maren Lundby. FIS anerkjenner forslaget om endring, men påpeker at lav kroppsvekt fortsatt er en fordel i sporten. Etter et fall er Opseth skadet, men hun er fast bestemt på å finne en metode som lar henne kombinere toppidrett med god mental helse.
2 måneder siden
Stian «Staysman» Thorbjørnsen deler sine erfaringer etter deltakelsen i «16 ukers helvete». Han utviklet et vanskelig forhold til mat og vekt, og levde på et stort kaloriunderskudd for å prestere best mulig. Han innser nå at dette var feil, og har fått et sunnere forhold til mat og trening. Thorbjørnsen er nå programleder for «Stjernekamp», og tar over etter Kåre Magnus Bergh.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg hvordan sosiale medier normaliserer et usunt fokus på mat og kropp, spesielt blant unge. Forfatteren, som selv har slitt med spiseforstyrrelser, kritiserer influensere som fremmer kaloritelling og urealistiske kroppsidealer. Det påpekes at mange unge har et problematisk forhold til mat, og at sosiale medier bidrar til å forsterke dette. Begreper som 'bulking' og 'cutting' skaper et overdrevent fokus på kropp og mat. Artikkelen advarer mot at unge søker råd fra influensere i stedet for foreldre, og oppfordrer til å gjøre det utrendy å veie mat og telle kalorier.
4 måneder siden
André Otterstad slet med spiseforstyrrelser og overtrening i jakten på å bli best i ishockey. Han utviklet anoreksi i 13-årsalderen, som senere gikk over til bulimi. Han trente opptil 12 timer i døgnet og hadde et anstrengt forhold til mat. Etter et mislykket forsøk på å slå gjennom i USA, innså han at han trengte hjelp. Han ble innlagt på Distriktspsykiatrisk senter (DPS) og har siden jobbet med å bli frisk. Nå spiller han ishockey for gøy og jobber i Spiseforstyrrelsesforeningen (SPISFO). Han understreker viktigheten av åpenhet om psykiske problemer og å bryte med machokulturen i idretten.
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for den økende interessen for ekstreme spisevaner, spesielt influenser Snorre Klanderuds fasteprosjekt. Forfatteren påpeker at sosiale medier bidrar til et usunt fokus på mat og spising, der trendene blir stadig mer ekstreme, som mukbangs og fasteprosjekter. Helsedirektoratet advarer mot å kopiere slike prosjekter, spesielt for unge mennesker i vekst og utvikling. Forfatteren etterlyser et mer avslappet forhold til mat, hvor man fokuserer på et variert kosthold og andre interesser fremfor å være besatt av spisevaner.