Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) foreslår å heve aldersgrensen i hele arbeidslivet til 72 år, i tråd med aldersgrensen i staten. Dagens aldersgrense er 70 år i privat sektor og kommunene, som gir arbeidsgivere rett til å avslutte arbeidsforhold uten begrunnelse når en ansatt når denne alderen.
Brenna mener det er mange ressurssterke seniorer i arbeidslivet som trengs, og at endringen vil harmonisere reglene mellom ulike sektorer. Forslaget vil ikke påvirke muligheten for å gå av med pensjon tidligere.
Både arbeidstakerorganisasjoner som YS, LO og Akademikerne, samt arbeidsgiverorganisasjonen NHO støtter forslaget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Tonje Brennas forslag om å øke aldersgrensen i arbeidslivet til 72 år, og belyser urettferdigheter for selvstendig næringsdrivende. Selvstendige betaler høyere trygdeavgift enn lønnstakere, og mister retten til sykepenger ved 70 år, mens lønnstakere får redusert avgift og har tilgang til subsidierte pensjonsordninger. Forfatteren, som er selvstendig næringsdrivende, understreker at selvstendige rammes ekstra hardt av bortfall av sykepenger ved 70 år, og etterlyser en mer rettferdig behandling og tilgang til de samme pensjonsordningene som lønnstakere.
3 måneder siden
Nye pensjonsregler gir 200.000 offentlig ansatte med særaldersgrenser større fleksibilitet og mulighet til å jobbe lenger. Forsvarsansatte slipper nå å slutte ved fylte 60 år, og fribeløpet for inntekt ved siden av pensjon økes til 2,7 G, som tilsvarer omtrent 335.000 kroner. Dette betyr at ansatte i yrker som renhold, barnevern, helse, brann, politi, fengsel og forsvar kan tjene mer ved siden av pensjonen uten at den avkortes. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna presenterte endringene, som LOs nestleder Sissel Skoghaug omtaler som en seier for arbeidstakerne.
2 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna presenterte et nytt «ungdomsløft» for å inkludere flere unge i arbeidslivet. Regjeringen vil garantere alle under 30 år tilbud om jobberfaring, oppfølging eller utdanning. Tiltakene inkluderer prioritering av unge i NAV, en ny ungdomsytelse, forsøk med lønnstilskudd og et rekrutteringsprogram for helse- og velferd. Målet er å redusere antall unge utenfor arbeid og utdanning, og å sikre fremtidig arbeidskraft i viktige sektorer. Regjeringen vil samarbeide med blant annet Fontenehuset for å nå unge som kan ha vanskelig for å oppsøke NAV.
3 måneder siden
Regjeringen og partene i offentlig sektor har blitt enige om nye pensjonsregler for yrkesgrupper med særaldersgrenser. Avtalen gir økt fleksibilitet og mulighet til å jobbe lenger for de som har tidligpensjon fra 60 og 63 år. Fribeløpet økes til 2,7 G, som betyr at man kan tjene inntil 335.000 kroner ved siden av pensjonen uten at den avkortes. Plikten til å fratre ved særaldersgrense oppheves for forsvarsansatte, noe som er viktig i den sikkerhetspolitiske situasjonen Norge står i. Målet med avtalen er å sikre at flere kan stå lenger i jobb.
25 dager siden
Arbeidsminister Tonje Brenna presenterer ni lovendringsforslag for å styrke Arbeidstilsynets arbeid mot arbeidslivskriminalitet. Blant forslagene er økte bøter for ledere, beslagsrett, adgang til lukkede lokaler og politibistand. Tiltakene får støtte fra Rødt, Høyre og SV, selv om regjeringen tidligere har stemt ned lignende forslag. Fagforeningen NTL i Arbeidstilsynet er positive og mener de nye verktøyene vil bidra til å avdekke og sanksjonere kriminelle aktører i arbeidslivet.
3 måneder siden
En ny avtale gir 200.000 offentlig ansatte med særaldersgrenser muligheten til å tjene mer ved siden av pensjonen. Særaldersgrensene gjelder for yrkesgrupper med fysisk og psykisk belastende arbeid. Avtalen fjerner også plikten til å fratre ved særaldersgrensen for forsvarsansatte, slik at de kan jobbe lenger. Dette er en oppfølging av en tidligere avtale om pensjonsregler for personer med særaldersgrense født i 1963 eller senere. LO mener avtalen er en seier som trygger inntekten til store arbeidstakergrupper, og fremhever viktigheten av å beholde arbeidskraft og kompetanse.
13 dager siden
Artikkelen omhandler Birgit (72) som er tilbake i arbeidslivet som barnehagevikar etter å ha vært pensjonist. Hun fyller hverdagen med glede, lek og latter, og er en viktig ressurs for barnehagen. Samtidig viser tall fra Utdanningsforbundet at det mangler mange barnehagelærere på landsbasis. Selv om KS er positive til at pensjonister bidrar i arbeidslivet, understreker Utdanningsforbundet at dette ikke må gå på bekostning av faste ansettelser og riktig kompetanse. De mener myndighetene må satse på bedre lønns- og arbeidsvilkår for å rekruttere og beholde barnehagelærere.
3 måneder siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson foreslår å innføre firedagers arbeidsuke eller andre former for redusert arbeidstid i helse- og velferdssektoren for å redusere sykefravær og øke rekrutteringen. Han mener dette kan føre til at flere jobber heltid og at yrkene blir mer attraktive. Arbeidsminister Tonje Brenna avviser forslaget og mener Norge trenger mer arbeidskraft, ikke mindre. Hun er åpen for at bedrifter tester ut ulike arbeidsordninger, men regjeringen vil ikke ta initiativ til å redusere arbeidstiden. Brenna mener at kortere arbeidstid vil føre til at Norge stopper opp, og at det er viktigere å jobbe med trivsel, nok kollegaer og gode arbeidstider.
1 måned siden
Artikkelen belyser hvordan økende levealder og en aldrende befolkning legger press på Norges pensjonssystem. Unge arbeidstakere må forberede seg på å jobbe lenger for å oppnå samme pensjonsnivå som tidligere generasjoner. Navs pensjonsutgifter øker kraftig, og pensjonsreformen med levealdersjustering er innført for å møte utfordringene. De som slutter tidlig kan ha rett til slitertillegg eller særalderspensjon. Artikkelen gir tips om pensjonssparing, inkludert BSU, boligsparing og viktigheten av gode pensjonsordninger via arbeidsgiver.
3 måneder siden
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) advarer om at foreslåtte kutt i sykelønna kan koste arbeidstakere titusener av kroner. Uenighet om sykelønn har ført til brudd i forhandlingene om ny IA-avtale. Frp og Venstre har åpnet for endringer som karensdag og redusert kompensasjon, mens Høyre har fredet ordningen, men er en usikker garantist ifølge Brenna. Beregninger viser at endringene kan gi betydelige tap for den enkelte, spesielt ved langvarig sykdom. Brenna mener kutt vil ramme arbeidsfolk som ikke kan ha hjemmekontor hardest. Sykefraværet er på det høyeste nivået siden 2009, men Brenna mener det er for enkelt å skylde på sykelønnsordningen alene.