Nye tall fra NAV viser at det legemeldte sykefraværet i Norge er på sitt høyeste nivå siden 2009, med 6,8 prosent i 2024. Selv om det var en nedgang mot slutten av året, særlig for luftveissykdommer, er nivået fortsatt høyt.
Angstklinikken skiller seg ut med null sykefravær relatert til jobbstress. Dette oppnås gjennom fokus på trygghet, fleksibilitet og åpenhet i arbeidsmiljøet.
Klinikken praktiserer tillitsbasert ledelse, fellesskap og regelmessige møter for å fremme trivsel og redusere stress blant sine ansatte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Sykefraværet i Norge nådde i 2024 det høyeste nivået på 16 år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det totale sykefraværet endte på 6,8 prosent, en økning fra 6,7 prosent i 2023. Likevel viser tallene en nedgang fra tredje til fjerde kvartal, noe som gir håp om en positiv utvikling. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i NAV mener dette kan indikere at toppen er nådd. Både egenmeldt og legemeldt sykefravær sank mot slutten av året, viser sesongjusterte tall fra SSB.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mange bedrifter er usikre på hvordan de skal håndtere psykisk uhelse blant ansatte. Samtidig har sykefraværet i Norge nådd et toppnivå, spesielt innen psykiske lidelser. I byggenæringen har dette ført til en betydelig økning i sykmeldinger. Entreprenørselskapet Backe mener å ha funnet en løsning gjennom åpen kommunikasjon og flate strukturer. De understreker viktigheten av å snakke om trivsel og psykisk helse daglig. NHO, Psykologforeningen og Mental Helse har samarbeidet om å utvikle fem råd for å hjelpe bedrifter med å håndtere psykisk helse på arbeidsplassen, da arbeidsrelaterte forhold er en betydelig årsak til sykefravær.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer det høye sykefraværet i Norge, som er blant de høyeste i verden. Det påpekes at dette er et problem som svekker tilliten i arbeidslivet og fellesskapet. Artikkelen sammenligner Norges situasjon med Sverige og Nederland, som har lavere sykefravær. Det fremheves at Norges system med 100% lønnskompensasjon og ingen karensdag kan være en årsak til det høye fraværet. Det foreslås flere tiltak for å redusere sykefraværet, inkludert karensdag, strengere kontroll, tidsbegrensning på sykepenger, gradvis tilbakeføring og økt arbeidsgiveransvar. Artikkelen konkluderer med at det er nødvendig å ta tak i problemet for å sikre en bærekraftig fremtid.
3 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) er bekymret over det høye sykefraværet blant sykehusansatte og har satt som mål å redusere det til 2019-nivå. Han mener dette vil frigjøre 1500 årsverk og lette presset på de ansatte. Sykefraværet har økt i alle helseregioner siden 2019, med Helse nord som den regionen med høyest fravær. Vestre understreker at det er viktig å fokusere på tiltak som fungerer, som systematisk oppfølging av sykmeldte, fleksibel turnus og bedre ledelse. Han vil følge utviklingen månedlig og rapportere i juni. Vestre presenterte også sine forventninger til helsesektoren i sin første «Helsetale».
2 måneder siden
SSB-tallene for 2024 viser at Norge opplevde et rekordhøyt sykefravær med nesten 40 millioner tapte dagsverk, en økning fra før pandemien som har ført til endringer i sykelønnsordningen. Mot slutten av året ble det registrert en svak nedgang. Både egenmeldt og legemeldt fravær gikk ned i fjerde kvartal, hvor det legemeldte fraværet sank i alle aldersgrupper og for begge kjønn.
3 måneder siden
En ny analyse fra Nav viser at sykefraværet i Norge fortsetter å øke, fem år etter pandemien. Det legemeldte sykefraværet har økt med 17 prosent siden 2019. Psykiske lidelser er den største årsaken til økningen, spesielt blant yngre arbeidstakere, og står for 43 prosent av økningen. Long-covid utgjør 15 prosent av økningen, mens luftveissykdommer står for 33 prosent. Flere faktorer som sosial isolasjon, usikker økonomi og økt stress bidrar til økningen. Selv om sykefraværet har økt i Norge, er økningen mindre enn i flere andre europeiske land.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bedriftslederes bekymring for økende sykefravær. Flere ledere understreker viktigheten av tett oppfølging av ansatte og et godt arbeidsmiljø for å redusere fraværet. Det er delte meninger om sykelønnsordningen bør endres; noen mener det er nødvendig, mens andre ønsker mer forskning. Psykiske lidelser er en økende årsak til sykefravær, og flere bedrifter satser på «nærledelse» og kompetanseheving for ledere for å fange opp signaler tidlig. Debatten om sykefravær er aktualisert, men det er uenighet om løsningene.
1 måned siden
Norlandia Øvre Sædal barnehage i Bergen har redusert sykefraværet betraktelig ved å innføre en ordning der syke ansatte må ringe lederen to ganger om dagen for å oppdatere om situasjonen. Tiltaket gir barnehagen bedre mulighet til å skaffe vikarer og omorganisere vaktene. Lederen understreker viktigheten av fleksibilitet, tilrettelegging og et godt arbeidsmiljø, inkludert tettere oppfølging av sykemeldte og regelmessige fraværssamtaler. Barnehagen fokuserer også på å skape en kultur der tilstedeværelse verdsettes, noe som gir trygghet for barna og øker kvaliteten i barnehagen. Målet er å skape en arbeidsplass der ansatte føler eierskap og tilhørighet.
2 måneder siden
Nye tall viser at sykefraværet i Norge er det høyeste på 16 år. FHI-forsker Arnstein Mykletun mener den rause norske sykelønnsordningen er en viktig årsak til dette, og argumenterer for å innføre egenandel på sykefravær for å redusere innelåsingseffekter og utenforskap. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna avviser forslaget om egenandel og tror heller på IA-avtalen for å løse problemet. Mykletun mener likevel at det er nødvendig med en bredere politisk debatt om sykelønnsordningen, da han mener at IA-partene sine særinteresser kan stå i veien for effektive løsninger.
3 måneder siden
Nye tall fra Nav viser at rekordmange nordmenn mottar arbeidsavklaringspenger (AAP). Ved utgangen av 2024 var det 158 539 AAP-mottakere, en økning på 9500 personer fra året før. Høyre kritiserer regjeringen for å ha skapt et «hurtigspor ut av arbeidslivet», spesielt i fylkene Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte peker på høyt sykefravær som en mulig årsak. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er bekymret over utviklingen og understreker behovet for å redusere sykefraværet.