En trebarnsmor er oppgitt over en ny lov om markedsføring av usunn mat. Hun mener loven ikke går langt nok da den utelater emballasje.
Artikkelen tar for seg en ny forskrift som trer i kraft 25. april og forbyr markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn. Trebarnsmor Anne Gude-Dye fra Oslo uttrykker frustrasjon over at loven ikke inkluderer emballasje som en del av markedsføringen.
Hun mener fargerik emballasje med kjente figurer fortsatt skaper et stort press på foreldre i butikken. Helse- og omsorgsdepartementet forklarer at emballasje ble utelatt i denne omgang da det krever grundigere utredning men kan vurderes ved senere evaluering.
NHO Mat og Drikke melder om forvirring blant sine medlemmer rundt tolkningen av de nye reglene. Barneombud Mina Gerhardsen hyller forbudet men ønsker strengere regler for emballasje og produktplassering i butikk.
Anne Gude-Dye
Usman Ahmad Mushtaq
Petter Haas Brubakk
Mina Gerhardsen
Helse- og omsorgsdepartementet
VG
NHO Mat og Drikke
Barneombudet
Nordstrand
Oslo
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Regjeringen innfører et forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke særlig rettet mot barn under 18 år, med en overgangsperiode på seks måneder for næringslivet. Forbudet skal bidra til et sunnere kosthold, redusere sykdom og sosiale helseforskjeller. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre presiserer at det fortsatt er lov å selge produktene, men ikke å markedsføre dem mot barn. Norge blir det første landet i verden med et så omfattende reklameforbud, basert på anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon og en ekspertgruppe. Ungdomsorganisasjoner støtter tiltaket, som skal gjøre det lettere for barn og unge å ta sunne valg. Forbudet er noe mildere enn det opprinnelige forslaget, med unntak for produktplassering i butikker og sponsing med de minst usunne produktene.
1 måned siden
Barneminister Lene Vågslid ønsker å styrke barns vern mot reklame og skadelig påvirkning fra influensere. En ny undersøkelse viser at mange unge kjøper produkter anbefalt av influensere. Vågslid vil derfor stramme inn markedsføringsloven med strengere regler og overtredelsesgebyr. Redd Barna støtter tiltaket, men mener det er behov for ytterligere tiltak for å beskytte barn. Forbrukertilsynet påpeker at det er vanskeligere å overvåke influensere nå enn tidligere, men følger opp lovbrudd og gir veiledning. Statsråden understreker påvirkernes moralske ansvar for å unngå negativ påvirkning, spesielt knyttet til kropp og utseende.
3 dager siden
Regjeringen har vedtatt en forskrift som forbyr markedsføring av usunn mat og drikke som er særlig rettet mot barn. Formålet med forbudet er å beskytte barn og unge og gjøre det enklere for dem å ta sunne valg i hverdagen. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier at tiltaket er viktig for å ivareta barnas helse. Forslaget møtte kritikk før det ble vedtatt, men regjeringen har valgt å gjennomføre det som en del av sin helsepolitiske strategi.
17 dager siden
Regjeringen foreslår bøter på opptil 25 millioner kroner for influensere og andre som driver med ulovlig reklame rettet mot barn. Barne- og familieministeren understreker at barn må beskyttes bedre mot ulovlig markedsføring, særlig reklame som bidrar til kroppspress. Forbrukertilsynet skal få økte virkemidler for å håndheve markedsføringsloven. Forbrukerrådet støtter forslaget og håper det vil skjerpe aktørene som selger reklame, og ønsker ytterligere innstramminger for markedsføring i sosiale medier og spill.
2 dager siden
De nye reglene for markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn har skapt stor usikkerhet i idretten og næringslivet. Kristiansand Ishockeyklubb fryktet at isprodusenten Hennig-Olsen, en viktig sponsor, kunne miste muligheten til å ha logoen sin på drakter. Regjeringen har imidlertid klargjort at sponsing fortsatt er tillatt, selv om logoen er knyttet til usunne produkter. Bransjeorganisasjonen NHO Mat og Drikke opplever stor forvirring blant sine medlemmer om hvordan reglene skal tolkes, særlig rundt definisjoner av barn, hva som regnes som søtt pålegg, og markedsføring av sunnere alternativer. Helse- og omsorgsdepartementet mener forskriften er tydelig og jobber med en veileder for å klargjøre reglene ytterligere. NHO Mat og Drikke er invitert til å bidra i dette arbeidet.
1 måned siden
Regjeringen, under ledelse av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, iverksetter en 16-årsgrense for kjøp av energidrikk, i tråd med et tidligere vedtak i Stortinget. En forskrift om regulering av salget er nå sendt på høring. Tiltaket begrunnes med bekymring for høyt koffeininntak blant barn og unge, og har støtte fra Forbrukerrådet som lenge har etterlyst en aldersgrense. FrPs helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud, kritiserer forbudet og mener det er uttrykk for en formynderholdning, og hevder at butikkene allerede har tilstrekkelig regulering. Vestre avviser kritikken og understreker at hensynet til barns helse er avgjørende.
10 dager siden
KrF ønsker å innføre en merkeordning for matvarer med høyt innhold av sukker, salt og fett, for å veilede forbrukerne til å ta sunnere valg. FrP er skeptisk til påbud og mener god informasjon er veien å gå. En ernæringsfysiolog er usikker på forslaget, og understreker at mange blir villedet av markedsføring. Både KrF og ernæringsfysiologen er enige om at det bør være mer fokus på mat og helse i skolen.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
27 dager siden
Forbrukerrådet har avdekket at et stort antall barnematprodukter i norske butikker ikke overholder Verdens helseorganisasjons (WHO) krav til ernæringsinnhold og markedsføring. I en ny rapport konkluderes det med at 38 av 43 undersøkte produkter har mangelfull eller villedende markedsføring, mens 20 bryter kravene til ernæring og ingredienser. Rådet retter også kritikk mot bruken av merkingen «uten tilsatt sukker», da produksjonsprosessen kan føre til dannelse av sukkerstoffer. Forbrukerrådet påpeker at mange produkter inneholder selgende ord og uttrykk som ikke er godkjente. Helsedirektoratet arbeider for tiden med nye kostråd, og Forbrukerrådet håper deres funn vil bidra til klarere retningslinjer for barnemat.
1 måned siden
Regjeringen planlegger en ny lov for å beskytte barn og unge mot manipulasjon og villedende reklame fra selskaper som TikTok og Temu. Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) understreker viktigheten av å begrense barns eksponering for skadelige algoritmer. Den nye loven skal også beskytte forbrukere mot villedende kampanjer og atferdsbasert reklame. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vil få ansvaret for å kontrollere at loven overholdes, og vil motta økte ressurser. Regjeringen vil innføre strengere krav til teknologiselskaper for å beskytte forbrukerne og gi innbyggerne bedre muligheter til å klage. Fungerende direktør i Nkom, John-Eivind Velure, bekrefter at dette vil skape nye arbeidsplasser i Lillesand.