Ambulanseleger i Bodø nekter å følge en instruks fra Helse Nord som gir Tromsø siste ord i beslutninger om behandling av hjerteinfarkt. Legene mener instruksen strider mot helsepersonelloven og vil prioritere pasientens beste ved å fly til nærmeste PCI-senter, selv om det betyr å trosse retningslinjene.
Konflikten har oppstått etter at PCI-behandling ble tilgjengelig i Bodø, men med begrensninger. Fylkeslegen har konkludert med at Helse Nord har drevet lovstridig praksis.
Legene understreker at de har et profesjonsansvar og rett til å avvike fra retningslinjer for å sikre forsvarlig helsehjelp. De mener en døgnkontinuerlig PCI-tjeneste i Bodø er den beste løsningen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler en konflikt mellom sykehusene i Bodø og Tromsø angående behandling av hjerteinfarkt. Jan-Ove Edvardsen overlevde ti hjertestanser under behandling i Bodø, og hans historie illustrerer viktigheten av et lokalt PCI-tilbud. Til tross for dette har Helse Nord besluttet å overføre PCI-tilbudet i Bodø til Tromsø på kveldstid, noe som har ført til kraftige protester fra fagmiljøet i Bodø. Overleger har sendt bekymringsbrev til helseministeren, og hjertesjefen i Bodø har sagt opp i protest. Kritikken går på at pasienter ikke får rask nok behandling ved hjerteinfarkt.
4 måneder siden
En lege i Bodø har sagt opp sin stilling i protest mot at hjertesenteret i Bodø skal styres fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Legen mener at dette vil føre til et dårligere tilbud for pasienter i Nordland, og at ledelsen i Tromsø ønsker å legge ned senteret i Bodø. Han reagerer også på at pasienter risikerer å bli sendt forbi Bodø til Tromsø, selv om det er tidsbesparende å behandle dem i Bodø. Helse Nord har tidligere fått kritikk for brudd på spesialisthelsetjenesteloven i forbindelse med denne saken. Klinikksjefen i Tromsø avviser at de vil legge ned avdelingen i Bodø, og sier de ønsker å videreutvikle tilbudet.
4 måneder siden
31 overleger fra Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset har sendt brev til helseministeren og bedt om at han instruerer Helse nord i PCI-saken. Pasienter med akutt behov for PCI-behandling, som er å blokke ut tette blodårer til hjertet, blir noen ganger fløyet forbi sykehuset i Bodø til Tromsø. Dette skyldes at PCI-senteret i Bodø kun er åpent på dagtid, mens Tromsø har døgnberedskap. Statsforvalteren har konkludert med at Helse nord har brutt loven i denne saken, noe som kan ha ført til forsinkelser i behandlingen. Overlegene mener spesielt pasienter fra Helgeland har opplevd forsinkelser.
3 måneder siden
Tormod (88) fra Fauske opplevde et hjerteinfarkt, men ventet tre dager med å ringe 113 for å unngå behandling i Tromsø. Han var kritisk til at PCI-senteret i Bodø ikke er døgnåpent og nektet å reise til Tromsø. Han fikk til slutt vellykket behandling i Bodø. Konflikten rundt PCI-tilbudet i Nordland har ført til at Bodø kun har et dagtilbud, mens Tromsø har døgnåpent. Tormod mener konflikten er på «barnehagenivå» og at helseministeren må gripe inn. Både kommuneoverlege og avdelingsoverlege advarer mot å vente med å ringe 113 ved hjerteinfarktsymptomer. Helse Nord opplyser at UNN overtok ansvaret for PCI-senteret i Bodø fra 2. januar.
2 måneder siden
Ambulansearbeidere ved Oslo Universitetssykehus (OUS) melder om utfordrende arbeidsforhold på grunn av økt bruk av konfereringsplikt, som krever at de må spørre sykehuset om pasienter kan legges inn. Dette fører til at ambulansepersonell opplever det vanskelig å få lagt inn pasienter, spesielt i grensetilfeller der de mener situasjonen er mer alvorlig enn sykehuslegene. Sykehusene mangler oversikt over hvor ofte pasienter nektes innleggelse, og det finnes ingen avvikskode for å registrere dette. OUS jobber med en digital løsning for å bedre registreringen av slike avvik. Ambulansepersonell føler at sykehuslegene har fått for mye makt, og at det er et hierarki som påvirker beslutningene.
3 måneder siden
88 år gamle Tormod Karlsen fikk et hjerteinfarkt natt til julaften, men valgte å ikke ringe 113. Han nektet å bli sendt til sykehuset i Tromsø, da hjerteavdelingen i Bodø var stengt om natten. Karlsen, som tidligere har jobbet som sykepleier, kjente igjen symptomene, men ventet i tre døgn før han kontaktet helsevesenet. Ambulansepersonell konstaterte hjerteinfarkt og foreslo transport til Tromsø, men Karlsen insisterte på å bli kjørt til Bodø. Han er en sterk tilhenger av sykehuset i Bodø og angrer ikke på sin beslutning, selv om han tok en stor risiko. Saken belyser den pågående sykehusstriden i Nordland.
4 måneder siden
Helse Nord har satt krav om at pasienttransport skal foregå med nullutslippsbiler, noe som møter sterk kritikk i Finnmark. Taxinæringen peker på at det er for få ladestasjoner i regionen, med avstander på opptil 150 kilometer mellom laderne. Bjørn-Eirik Mikkola, fylkesleder for taxinæringen i Finnmark, mener kravet er uforsvarlig under dagens forhold. Helse Nord ønsker å bidra til det grønne skiftet, men innrømmer at ladenettverket ikke er tilstrekkelig utbygd. Lokale politikere og aktører, inkludert ordføreren i Vadsø, oppfordrer Helse Nord til å utsette kravet til infrastrukturen er bedre. Det er foreløpig ingen konkrete planer om flere ladestasjoner i regionen.
2 måneder siden
En pasient døde etter at sykehuset nektet innleggelse, til tross for anbefaling fra ambulansepersonell og legevaktslege. Saken illustrerer et systemproblem der pasienter blir kasteballer mellom sykehus og kommunehelsetjeneste. Sykehusene prioriterer spesialistbehandling, mens kommunene sliter med kapasitet. Dette fører til et maktspill der pasientenes behov ikke alltid blir ivaretatt. Helseministeren har varslet en ny helsereform der staten skal eie og finansiere hele helsetjenesten for å løse problemet.
15 dager siden
Fastleger i Vestre Toten har varslet om uholdbare arbeidsforhold, manglende utstyr og lange ventelister, som de mener setter pasienters liv i fare. En pasient forteller om feilbehandling og alvorlig hjertesykdom som følge av mangelfull oppfølging. Kommunedirektøren avviser at det er fare for liv og helse, men innbyggere har samlet over 650 underskrifter i protest mot situasjonen. En tidligere ansatt i hjemmetjenesten forteller om kritikkverdige arbeidsforhold og høy turnover blant de ansatte. En av legene som varslet har trukket sitt varsel grunnet psykisk belastning.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den pågående debatten om aktiv dødshjelp i Norge, der helsepersonell er splittet. En overlege forteller om en pasient som fikk han til å endre syn på aktiv dødshjelp. Mens et flertall i befolkningen støtter legalisering, er mange helsepersonell skeptiske. Motstandere frykter vanskelige avgrensninger, vanskelige situasjoner for leger og at sårbare pasienter kan føle seg presset. Tilhengere argumenterer for at et tydelig regelverk kan sikre pasienters verdighet og selvbestemmelse, og viser til erfaringer fra land som har legalisert aktiv dødshjelp.