Store mengder søppel skylles ned i toaletter daglig i norske byer, noe som resulterer i betydelige kostnader for innbyggerne. Engangskluter er den største bidragsyteren til dette problemet, og tetter rør og pumper i avløpssystemet.
Dette fører til hyppige reparasjoner og økte avløpsgebyrer. En kilometer lang søppelpølse, bestående av hundrevis av tonn søppel, ble nylig oppdaget i en kloakktunnel, noe som illustrerer omfanget av problemet.
I tillegg til de økonomiske konsekvensene, forurenser søppelet også miljøet ved å havne i havet. Det oppfordres til å kaste søppel i søppelbøtten istedenfor i toalettet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
I julen opplever kommuner store problemer med tette rør og rotter på grunn av feil avfallshåndtering. Fett fra matlaging, spesielt ribbefett, skylles ned i avløpet, størkner og forårsaker blokkeringer. Tromsø kommune bruker automatiserte rottefeller for å bekjempe skadedyr i avløpsnettet. Det understrekes at kun bæsj, tiss og dopapir skal i toalettet. Feilaktig avfallshåndtering fører til økte vedlikeholdskostnader for kommunene, som igjen belaster innbyggerne. Størknet fett kan også føre til tilbakeslag av avløpsvann.
4 dager siden
Oslos søppelanlegg ved Haraldrud var nede i 77 døgn i 2023 på grunn av eksplosjoner av lystgass-beholdere. Disse hendelsene førte til ekstra kostnader på 50 millioner kroner for Renovasjonsetaten, som måtte dekke reparasjoner, leie av alternative forbrenningsanlegg og tapte inntekter fra fjernvarmeproduksjon. Lystgass-beholdere kastes ofte feil, enten i restavfall eller på gaten, noe som øker risikoen for eksplosjoner i søppelanlegget. I fjor eksploderte lystgass-beholdere rundt 200 ganger, i snitt 3-4 ganger i uken. Renovasjonsetaten har testet sensorteknologi for å sortere ut lystgass-beholdere før forbrenning, og planlegger å utvide dette tiltaket. Direktøren foreslår også å etablere egne beholdere for lystgass i byen for å hindre feilplassering og redusere faren for eksplosjoner. Kostnadene kan ende opp som økte renovasjonsgebyrer for Oslos innbyggere.
3 måneder siden
Phuket opplever en alvorlig avfallskrise som følge av økt turisme. Store mengder søppel, opptil 1000 tonn daglig, overbelaster øyas eneste fyllplass, og stanken er så ille at beboere må bruke maske. Turistveksten har ført til at avfallsmengdene overstiger nivåene fra før pandemien, og det forventes en ytterligere økning. Myndighetene planlegger å utvide fyllplassen og bygge et nytt forbrenningsanlegg, men eksperter understreker behovet for avfallsreduksjon og kildesortering som en mer bærekraftig løsning.
1 måned siden
Kommunale gebyrer i Norge øker kraftig, særlig for vann og avløp, noe som bekymrer Huseierne. Oslo opplever en økning på 15,8 prosent i år, mens Lillestrøm har en gjennomsnittlig økning på 27 prosent. Årsaken er store investeringer og vedlikeholdsetterslep i vann- og avløpssystemene. Huseierne mener politikerne må ta grep og at staten må bidra for å dempe gebyrveksten, da høye gebyrer kan føre til betalingsproblemer for mange familier. Gebyrveksten ventes å overstige lønnsveksten, og innen 2030 kan mange husholdninger oppleve årlige gebyrer på 40-50.000 kroner.
7 dager siden
Lokale myndigheter på Tenerife varsler om store mengder urenset avløpsvann som daglig renner ut i havet langs øyas kystlinje. Etaten Grafcan har identifisert over 300 uautoriserte utslippspunkter, hvorav mange ligger nær populære turistområder som strender og huler. Dette utgjør en risiko for både folkehelse og miljø. Flere strender, inkludert Playa Jardín, har blitt stengt på grunn av kloakkutslipp. Miljøkonsulenter krever at myndighetene oppretter en granskingskommisjon for å undersøke avløpssituasjonen og helsefarene ved bading i forurenset vann. Problemet er omfattende og gjelder ikke bare Tenerife, men også andre Kanariøyer, som Gran Canaria, hvor det er innført permanent badeforbud på El Confital-stranda.
4 måneder siden
En undersøkelse i Salten viser at 60 prosent av restavfallet er feilsortert, noe som indikerer et nasjonalt problem. Norge ligger langt bak EUs mål for materialgjenvinning og vil sannsynligvis ikke nå 2025-målene. Dette kan føre til økte kostnader for avfallsbehandling. Fra 1. januar innføres nye regler for sortering av flere avfallstyper, men det er fortsatt behov for ytterligere tiltak. Sorteringspraksis varierer mellom kommuner, og mange er usikre på hvordan ulike gjenstander skal sorteres, som for eksempel tyggis, drikkeglass og gavepapir.
7 dager siden
Veterinær Alice Judge advarer mot å skylle dyreavføring ned i toalettet på grunn av helse- og miljøfarer. Dyrebæsj, som katte- og hundebæsj, inneholder parasitter og bakterier som ikke fjernes i vanlige vannrenseanlegg og kan forurense elver, innsjøer og hav. Produkter merket som «flushable» brytes ofte ikke ned i toalettet og kan forårsake store blokkeringer i avløpssystemer, noe som har ført til betydelige kostnader i Australia. Kattesand kan også tette gamle rørsystemer som kun er designet for menneskelig avføring og toalettpapir. Veterinæren anbefaler bruk av miljøvennlige hundeposer laget av gjenbrukte materialer for å redusere plastforurensning og utslipp, og understreker viktigheten av å holde dyrebæsj unna toalettet for å unngå alvorlige konsekvenser for mennesker, dyr og miljø.
4 måneder siden
Oppryddingen av den konkursrammede søppelfyllingen på Eide i Møre og Romsdal viser seg å bli langt dyrere enn først antatt. De opprinnelige kostnadsanslagene på 50 millioner kroner kan nå ende på nesten 129 millioner. Dette skyldes at avfallet er mer sammensatt og komplisert enn antatt, samt funn av nedgravd avfall. Statsforvalteren har søkt om ekstra midler for en delvis opprydning, da en full opprydning anses som urealistisk og svært kostbar. Kommunepolitikere ønsker full opprydning, men myndighetene vurderer å la noe avfall ligge igjen, sikret og tildekket. Miljødirektoratet skal vurdere søknaden om tilleggsfinansiering.
3 måneder siden
Nye krav om innsamling av plastavfall kan føre til en kraftig økning i renovasjonsgebyrer for norske huseiere. Huseiernes Landsforbund uttrykker bekymring for at kommunale gebyrer kan stige til over 40 000 kroner årlig, og mener dette vil være svært krevende for mange husholdninger. De nye kravene innebærer at kommunene må sortere ut feilsortert plast fra restavfallet, noe som krever bygging av nye sorteringsanlegg. Ifølge beregninger kan dette føre til kostnadsøkninger på over to milliarder kroner årlig. Plastretur oppfordrer kommunene til å samarbeide om regionale løsninger for å håndtere de nye kravene. For Oslo kommune kan dette innebære å gå bort fra fargede poser og heller bygge et sentralsorteringsanlegg.
3 måneder siden
Den populære ferieøya Phuket i Thailand sliter med en økende avfallskrise. Store mengder søppel, både på land og i havet, skaper problemer for lokalbefolkningen og miljøet. Nærmere 1000 tonn avfall samles inn daglig og fraktes til en overfylt søppelfylling. Økt turisme og boligbygging etter pandemien har forverret situasjonen. Myndighetene forventer at avfallsmengden vil øke til 1400 tonn daglig, og de har planer om å redusere avfallet, utvide fyllingen og bygge et forbrenningsanlegg for å håndtere krisen.