Nkom varsler et stort overtredelsesgebyr til Telia. Årsaken er at Telia skal ha mottatt statlige midler for arbeid som ikke var utført.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler at de vil ilegge Telia et overtredelsesgebyr på 10 millioner kroner. Bakgrunnen er at Telia mottok statlig kompensasjon for å oppgradere basestasjoner med forsterket ekom i 58 kommuner i perioden 2015–2021. En undersøkelse i fjor avdekket at kravene ikke var oppfylt i 39 av disse kommunene, til tross for at Telia hadde rapportert at arbeidet var utført.
Nkom anser dette som et alvorlig tillitsbrudd og feilrapportering. Telia bekrefter varselet, tar saken alvorlig, og sier de fleste avvikene er rettet og resten vil bli det. De har også tatt organisatoriske grep.
Nkom gir Telia frist til 1. november med å fullføre forsterkningstiltakene i de gjenværende kommunene, ellers varsles dagbøter på 5000 kroner per kommune. Nkom anslår at over 9 millioner kroner ble uriktig utbetalt til Telia.
Svein Scheie
Daniel Barhom
Nkom
Telia
NTB
Norge
39 kommuner
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 timer siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler en stor bot til Telia. Årsaken er at Telia mottok statlige midler for baseoppgraderinger som ikke ble fullført som avtalt.
10 timer siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler en stor bot til Telia. Årsaken er at Telia skal ha mottatt statlige midler for basestasjoner som ikke var oppgradert som avtalt.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Problemene rammet nødnumrene 110, 112 og 113 i august, september, oktober og november. Nkom mener Telenor har gjort flere feil og hatt mangelfull risikovurdering. Totalt har Telenor hatt 22 overtredelser av lov og forskrift. Bare i november ble nesten 1500 nødanrop berørt. Telenor har frist til 17. mars for å gi tilbakemelding før et endelig vedtak fattes.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Nkom kritiserer Telenor for manglende risikovurdering og 22 brudd på lov og forskrift. Telenor beklager hendelsene og sier de tar det på største alvor. De mener også at det er manglende samsvar mellom myndighetenes forventninger til sikkerhet og betalingsvilje for tjenesten.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har varslet Telenor om et gebyr på 50 millioner kroner etter at flere opplevde problemer med å nå nødnumrene høsten 2024. Nkom kritiserer Telenor for manglende risiko- og sikkerhetsvurderinger, samt fravær av tilstrekkelige reserveløsninger, og har dokumentert 22 overtredelser av ekomloven. Som en løsning foreslår Nkom at flere leverandører enn bare Telenor bør tilby nødnummertjenester. Telenor beklager situasjonen og forsikrer at de tar Nkoms tilsynsrapport alvorlig. Selskapet er pålagt å utarbeide en handlingsplan innen 1. juni, som må godkjennes av Nkom. Problemene medførte at folk fire ganger i høst opplevde begrenset eller ingen mulighet til å kontakte nødetatene.
2 måneder siden
Telenor har fått en bot på 50 millioner kroner av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) etter problemer med nødnumrene høsten 2024. Dette er den største boten Nkom har gitt. Nkom kritiserer Telenor for manglende rutiner og risikovurderinger, som de mener kunne ha forhindret svikten. Telenor beklager hendelsene og sier de jobber for å sikre at det ikke skjer igjen. Nkom foreslår også at flere operatører bør involveres i nødnummertjenesten for å sikre bedre beredskap.
2 måneder siden
Telenor er ilagt et gebyr på 50 millioner kroner av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) etter problemer med nødnummertjenesten høsten 2024. Ved fire anledninger opplevde folk vanskeligheter med å nå nødetatene. Nkom foreslår at flere leverandører enn Telenor bør tilby nødnummertjenester. Telenor beklager hendelsene, tar Nkoms rapport på alvor og lover å iverksette tiltak for å hindre at lignende hendelser skjer igjen. Selskapet må utarbeide en handlingsplan innen 1. juni som skal godkjennes av Nkom.
20 dager siden
Statnett har fått et overtredelsesgebyr på 300.000 kroner av NVE for ulovlig hogst på Tjeldøya i Troms. Hogsten skjedde i forbindelse med byggingen av en ny kraftledning, hvor selskapet felte mer skog enn tillatelsen ga rom for. NVE anser dette som et alvorlig brudd med negative konsekvenser for miljø og landskap, særlig på grunn av fellingen av ti eldre furuer. Statnett rapporterte selv avviket etter en miljøkontroll i fjor sommer, men har ennå ikke kommentert gebyret.
10 dager siden
Mattilsynet erkjenner brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) på grunn av lang saksbehandlingstid og tilbyr kompensasjon for overtredelsesgebyr med over ett års liggetid. Kompensasjonen er satt til 1971 kroner per måned over fristen. Mattilsynet oppfordrer berørte parter til å ta kontakt da de ikke har oversikt over hvor mange saker dette gjelder. Morten Lorentsen, som fikk et gebyr i 2018, mottar 41.000 kroner i kompensasjon, men donerer pengene til Flyktninghjelpen. Mattilsynet vil prioritere disse sakene og ansette flere saksbehandlere for å redusere saksbehandlingstiden.
4 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) konkluderer etter en granskning at flere enn Telenor bør levere nødnummertjenester i Norge. Dette kommer etter fire hendelser i høst hvor Telenor hadde omfattende problemer som påvirket tilgangen til nødnumrene. Nkom anbefaler at det etableres et ESI-nett med NG112-funksjonalitet hos alle nødetatene, og at det opprettes en rask forbindelse til andre tilbydere som Telia og Lyse/Ice. Digitaliseringsminister Karianne Tung støtter Nkoms anbefalinger og understreker viktigheten av en tryggere løsning for nødnummertjenestene.