En cardigan fra H&M har blitt svært populær og får skryt i motespalter, men er raskt utsolgt i flere størrelser. Plagget består hovedsakelig av syntetiske fibre, noe som får en professor til å stille spørsmål ved materialvalget, da det kan føre til nupping og raskere slitasje.
Hun anbefaler å velge materialer man liker og viser til at nordmenn generelt foretrekker ull.
H&M svarer at de jobber med å redusere miljøavtrykket og anbefaler bruk av vaskepose for å redusere utslipp av mikroplast.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En professor ved OsloMet mener at pels er på vei tilbake i motebildet på grunn av økt tilgjengelighet, praktiske fordeler og et ønske blant unge om å utfordre tidligere negative holdninger. Salget av pelskåper øker, og flere influensere bruker pels. Professoren påpeker at pels ikke bare kommer fra pelsdyroppdrett, men også fra sau og jakt. Hun understreker at pelsdyroppdrett er forbudt i Norge, og at dyrevelferd omfatter mer enn bare oppdrett, inkludert plastforurensning fra klær.
10 timer siden
Etterspørselen etter dyre karbonsko har økt blant løpere. Eksperter stiller spørsmål ved om alle har nytte av dem.
19 dager siden
Artikkelen omhandler lanseringen av Yoplait Kvarg i Norge, en ny kvarg-yoghurt som konkurrerer med Tines Kesam. Produktet har blitt svært populært og salget overgår forventningene. En kostholdsrådgiver uttrykker bekymring for et økende «proteinhysteri» og påpeker at de fleste ikke trenger å øke proteininntaket. Butikkjeder som Coop og Meny bekrefter den høye etterspørselen etter proteinrike meieriprodukter, og fremhever Yoplait Kvarg som en av de mest populære lanseringene.
2 timer siden
Moderne tolkninger av bunaden, som fargerike skjorter, skaper debatt. Tradisjonalister kritiserer endringene, mens andre mener folk kan velge selv.
3 måneder siden
Forsker Synnøve Rubach ved NORSUS gjennomførte et eksperiment der hun brukte samme antrekk på jobb i en uke for å undersøke om kollegaene la merke til det, noe de ikke gjorde før hun spurte. Eksperimentet var motivert av den store mengden klær som kastes årlig. Artikkelen belyser også at nordmenn kjøper store mengder klær, og at lite går til gjenbruk. En ungdomsbedrift ved Glemmen videregående skole reparerer klær for å fremme gjenbruk, og det diskuteres å innføre reparasjon som eget fag. Til tross for påbud om gjenvinning, sendes mye tekstilavfall til forbrenning. Forskere jobber nå med et prosjekt for å øke gjenbruk av klær og sko.
1 måned siden
Influenserne Oskar Westerlin og Jørgen Fjeldberg har fått kritikk for markedsføringen av klesmerket Behrens Oslo. Forbrukerrådet reagerer på at en genser med kun 6% ull markedsføres som en «ullblanding», noe de mener kan være lovstridig. En professor i klær og bærekraft ved OsloMet kritiserer også merkingen og mener det er dårlig kundebehandling da produktet utgis for å være noe det ikke er. Westerlin har erkjent at de kunne brukt renere stoffer og har endret tittelen på genseren i nettbutikken. Han understreker at de tilbyr 30 dagers åpent kjøp.
2 måneder siden
Ski-VM i Trondheim møter kritikk for å dele ut plastjakker til 2400 frivillige, til tross for ambisjonen om å være tidenes mest bærekraftige arrangement. Eksperter påpeker at bruken av fossilbaserte materialer som polyester og polyuretan i jakkene er i konflikt med VM's mål om å redusere plastbruk. Arrangøren forsvarer valget med at jakkene er laget av resirkulert polyester for å sikre nødvendig slitestyrke og funksjonalitet. Samtidig understrekes det at klesindustrien generelt er en stor kilde til miljøproblemer som klimagassutslipp og mikroplastforurensning. Det foreslås å heller bruke vester eller luer for å redusere materialbruken, men arrangøren mener enhetlig bekledning er viktig for synlighet og fellesskapsfølelse.
3 måneder siden
Det er en pågående diskusjon mellom ullprodusenten Devold og barnelege Bente Kvenshagen om bruk av ull på barn med atopisk eksem. Devold argumenterer for at fin merinoull kan være gunstig, mens Kvenshagen advarer mot all ull på sart hud. Studier viser at fin ull kan ha en positiv effekt, mens grovere ull kan forverre eksem. Kleseksperter fremhever ulls gode egenskaper, men Astma- og allergiforbundet understreker viktigheten av å lytte til barnas opplevelse av kløe. Det er viktig å skille mellom grov og fin ull, og foreldre bør være forsiktige med ull på barn med sart hud.
19 dager siden
Ein klesforskar oppfordrar folk til å tenke seg om før dei gir bort klede, og heller finne måtar å bruke dei på nytt. Mye brukt tekstil hamnar i søpla eller eksporteres, og systemet er ikkje dimensjonert for mengden klede som kastast. Det er no ulovleg å kaste tekstiler i søpla, men mange kommunar manglar gode løysingar for dette. Studien viser at majoriteten av kasserte klede kunne hatt eit lengre liv. Løysinga er å redusere avfallsmengden ved å bruke kleda ein har.
2 måneder siden
Etter at det ble forbudt å kaste klær i restavfallet, har flere kommuner begynt å samle inn tekstiler. Likevel mangler mange en god gjenvinningsløsning, og klærne brennes. Klima- og miljøministeren oppfordrer kommunene til å finne løsninger, mens en klesforsker mener folk lures til å tro at klærne blir resirkulert. Hun mener mindre klesproduksjon er en bedre løsning. Norsk tekstilgjenvinning er det eneste anlegget i Norge, men også de brenner deler av tøyet.