En professor ved OsloMet mener at pels er på vei tilbake i motebildet på grunn av økt tilgjengelighet, praktiske fordeler og et ønske blant unge om å utfordre tidligere negative holdninger. Salget av pelskåper øker, og flere influensere bruker pels.
Professoren påpeker at pels ikke bare kommer fra pelsdyroppdrett, men også fra sau og jakt.
Hun understreker at pelsdyroppdrett er forbudt i Norge, og at dyrevelferd omfatter mer enn bare oppdrett, inkludert plastforurensning fra klær.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En økning i søk etter pels på Finn.no indikerer økt interesse for brukt pels. Dyrevernalliansen frykter at dette normaliserer pelsbruk, spesielt når influensere bruker pels. En klesforsker mener derimot at det er greit å bruke pels, og at det er et spørsmål om hva slags pels det er, og viser til at pels fra jakt er en viktig ressurs. Den siste pelsdyrbonden i Norge la ned i januar 2023, men forbudet mot pelsdyrhold trer ikke i kraft før i 2025.
1 måned siden
Ekte pelskåper er tilbake i motebildet, spesielt blant unge kvinner som kjøper brukte varianter. Bruktbutikker melder om økt etterspørsel fra denne aldersgruppen, som argumenterer for gjenbruk av allerede produserte plagg. Samtidig donerer eldre damer sine pelskåper, muligens på grunn av økt bevissthet rundt dyrevelferd. Sylvi Listhaug oppfordrer folk til å bruke pelsen de har, mens dyrevernorganisasjoner advarer mot å kjøpe ny pels og støtte en uetisk industri.
1 måned siden
En cardigan fra H&M har blitt svært populær og får skryt i motespalter, men er raskt utsolgt i flere størrelser. Plagget består hovedsakelig av syntetiske fibre, noe som får en professor til å stille spørsmål ved materialvalget, da det kan føre til nupping og raskere slitasje. Hun anbefaler å velge materialer man liker og viser til at nordmenn generelt foretrekker ull. H&M svarer at de jobber med å redusere miljøavtrykket og anbefaler bruk av vaskepose for å redusere utslipp av mikroplast.
2 måneder siden
Sylvi Listhaug (FrP) viser frem sin minkpelskåpe til TV2 og oppfordrer andre til å gjøre det samme. Listhaug mener det er god bærekraft å bruke en 40 år gammel pelskåpe, og legger til at minkene uansett ikke kommer til å livne opp igjen. Listhaug har tidligere vært med på å legge ned norsk pelsdyrnæring, men fremhever likevel fordelene ved å bruke pels.
1 måned siden
Influenserne Oskar Westerlin og Jørgen Fjeldberg har fått kritikk for markedsføringen av klesmerket Behrens Oslo. Forbrukerrådet reagerer på at en genser med kun 6% ull markedsføres som en «ullblanding», noe de mener kan være lovstridig. En professor i klær og bærekraft ved OsloMet kritiserer også merkingen og mener det er dårlig kundebehandling da produktet utgis for å være noe det ikke er. Westerlin har erkjent at de kunne brukt renere stoffer og har endret tittelen på genseren i nettbutikken. Han understreker at de tilbyr 30 dagers åpent kjøp.
2 måneder siden
Sylvi Listhaug (FrP) oppfordrer alle som eier en pelskåpe til å bruke den, og mener det er god bærekraft. Listhaug har selv brukt en 40 år gammel minkpels flere ganger i media den siste uken, og forteller at hun har arvet den fra en tante i California. Den tidligere landbruksministeren var selv med på å legge ned norsk pelsdyrnæring, men ser ingen problemer med å bruke ekte pels. Hun mener minkene uansett ikke vil lide, og oppfordrer de som har pels liggende til å ta den i bruk.
1 måned siden
Jenny Skavlan kritiserer influensere for å oppmuntre til overforbruk, og påpeker at dette bidrar til klimakrisen. Hun mener influensere bør tenke mer langsiktig og vurdere konsekvensene av å fremme et usunt forbruk. En undersøkelse viser at mange unge mennesker kjøper ting de ikke trenger etter å ha blitt påvirket av reklame på nett og sosiale medier. Professor Ingun Grimstad Klepp mener overproduksjon er et større problem enn overforbruk, og at en stor andel brukbare tekstiler havner i søpla. Et påvirkerbyrå mener at influensere har makt til å fremme smartere valg, og at bevisste forbrukere gir langsiktig lojalitet.
4 måneder siden
En ny studie fra Universitetet i Oslo viser at nesten 90% av norske kvinner fjerner kroppshår. Danske Eldina Jaganjac fikk internasjonal oppmerksomhet og sinte meldinger etter å ha sluttet å fjerne kroppshår, og hun mener det viser at samfunnet har urealistiske forventninger til kvinner. Jaganjac understreker at hårfjerning for kvinner ikke er et reelt valg, men et sosialt krav. Forskere mener at hårfjerning er en kulturell norm som kan endres hvis flere kvinner velger å ikke fjerne kroppshår. Det er uenighet om hvorfor hårfjerning ble vanlig, men det er knyttet til motens utvikling og reklame.
2 måneder siden
En professor ved Universitetet i Bergen har oppdaget at isbjørnens pels inneholder spesielle fettstoffer som hindrer isdannelse. Inspirert av et tysk TV-program, har forskeren undersøkt hvorfor isbjørnens pels ikke fryser til is. Studien, publisert i tidsskriftet Science Advances, viser at fettstoffene i pelsen har unike isavvisende egenskaper, tilsvarende de man finner i materialer belagt med fluorkarboner. Dette funnet har ført til en patentsøknad for utvikling av miljøvennlig skismøring og skifeller, i samarbeid med skiprodusenten Åsnes og en mikrobiolog. Målet er å erstatte miljøskadelige fluorprodukter med en isbjørn-inspirert løsning.
14 timer siden
Etterspørselen etter dyre karbonsko har økt blant løpere. Eksperter stiller spørsmål ved om alle har nytte av dem.