En ny studie fra Universitetet i Oslo viser at nesten 90% av norske kvinner fjerner kroppshår. Danske Eldina Jaganjac fikk internasjonal oppmerksomhet og sinte meldinger etter å ha sluttet å fjerne kroppshår, og hun mener det viser at samfunnet har urealistiske forventninger til kvinner.
Jaganjac understreker at hårfjerning for kvinner ikke er et reelt valg, men et sosialt krav. Forskere mener at hårfjerning er en kulturell norm som kan endres hvis flere kvinner velger å ikke fjerne kroppshår.
Det er uenighet om hvorfor hårfjerning ble vanlig, men det er knyttet til motens utvikling og reklame.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ny trend kalt «full bush in a bikini» har spredt seg på TikTok, der unge kvinner oppfordrer til å omfavne naturlig kjønnshår og utfordre den glattbarberte normen. Trenden startet med en viral video som har blitt sett over 16 millioner ganger, og har ført til en diskusjon om samfunnets syn på kvinners hårvekst. Gynekolog Pernille Nylehn støtter initiativet og påpeker at mange kvinner føler et press om å fjerne kjønnshår, selv om det ikke er uhygienisk og faktisk har en beskyttende funksjon. Hun mener det er positivt at unge kvinner tar et oppgjør med disse holdningene, da mange unge jenter barberer seg fordi de synes kjønnshår er ekkelt.
1 måned siden
Ein ny studie frå Universitetet i Oslo viser ein markant auke i kosmetiske operasjonar blant norske kvinner dei siste 20 åra. I 2022 hadde 17 prosent av kvinnene gjennomgått eit slikt inngrep, mot 7–8 prosent i 2003 og 2008. Studien avdekker også at mange kvinner vurderer kosmetisk kirurgi i framtida. Brystoperasjonar er det vanlegaste inngrepet. Forskarar meiner press frå media og sosiale medium, samt påverknad frå nettverk, bidreg til at fleire vurderer å endre utsjånaden sin. Ei av dei intervjua kvinnene fortel at ho fekk utført ein rumpeoperasjon (BBL) då ho var 21 år, og ser ikkje bort frå at ho vil gjere det igjen.
3 måneder siden
En ny norsk studie viser en økning i kosmetiske inngrep blant kvinner. 17 prosent av de spurte kvinnene har gjennomgått kosmetisk kirurgi, mens 52 prosent vurderer det. Studien viser en sammenheng mellom de som ønsker kirurgi og lavere utdanningsnivå, misnøye med eget utseende og hyppig bruk av utseendefokuserte sosiale medier. Andelen kvinner som kjenner noen som har tatt kosmetisk kirurgi har økt betraktelig siden 2003. Studien indikerer en økning i bruk av kosmetisk kirurgi fra 8% i 2003 til 17% i 2022. Økt tilgjengelighet, normalisering og sosiale medier er mulige årsaker til økningen.
13 dager siden
Forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn av selskinn i middelalderbøker fra Frankrike, noe som indikerer et mer omfattende handelsnettverk i middelalderen enn tidligere antatt. Samtidig har Janteloppet fått kritikk etter å ha fjernet kvinners 40-kilometerdistanse og redusert premiepenger. Langrennsekspert Petter Skinstad krever at Norges Skiforbund bryter alle bånd til arrangementet, og kritiserer Petter Northugs forsøk på å bagatellisere saken. Skiforbundet beklager, men Skinstad mener de ikke tar alvoret innover seg.
14 dager siden
Artikkelen utforsker ulike perspektiver på åpenhet rundt kosmetiske inngrep og hvordan det påvirker utseendepress. Lene Angelica Nilsen Berg deler sine erfaringer og begrunner sin åpenhet med et ønske om å presentere et realistisk bilde, særlig for unge. Professor Ingela Lundin Kvalem nyanserer debatten ved å påpeke at åpenhet også kan bidra til økt press. Berg har selv hatt negative erfaringer med visse inngrep og har valgt å ikke inngå reklameavtaler med klinikker.
3 måneder siden
Orkla har trukket en reklamefilm for Nidar med langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo etter kritikk for seksualisering og kroppspress. PR-sjef Rune Brynhildsen reagerer sterkt på avgjørelsen og mener kritikken er oppkonstruert. Han får støtte fra sportskommentator Sverre Krogh Sundby, som ser på reklamen som humoristisk. Redd Barnas ungdomsorganisasjon mener derimot at reklamen bidrar til økt kroppspress, mens politisk kommentator Astrid Mæland kaller den harry. Brynhildsen mener det er blitt for lett å bli krenket og stiller spørsmål ved hvorfor akkurat denne reklamen får så mye oppmerksomhet, og foreslår en sladdet versjon.
1 måned siden
En trend kalt «vabbing» sprer seg, der kvinner bruker utflod som parfyme for å tiltrekke seg partnere. Sexolog Shan Boodram hevder å bruke sin egen «vaginajuice» som parfyme, og mener det gjør menn mer tiltrukket. Hjerneforsker Troels W. Kjær påpeker at feromoner i utflod er luktfrie, og at utflod kan ha andre lukter som ikke nødvendigvis er tiltrekkende. Ada McVean advarer om risiko for infeksjon og overføring av bakterier. Forskere mener trenden mangler vitenskapelig grunnlag for påstanden om feromoner. Som et alternativ anbefaler en hjerneforsker å droppe intimbarbering for å spre feromoner via kjønnshårene.
7 timer siden
Moderne tolkninger av bunaden, som fargerike skjorter, skaper debatt. Tradisjonalister kritiserer endringene, mens andre mener folk kan velge selv.
2 måneder siden
En professor ved OsloMet mener at pels er på vei tilbake i motebildet på grunn av økt tilgjengelighet, praktiske fordeler og et ønske blant unge om å utfordre tidligere negative holdninger. Salget av pelskåper øker, og flere influensere bruker pels. Professoren påpeker at pels ikke bare kommer fra pelsdyroppdrett, men også fra sau og jakt. Hun understreker at pelsdyroppdrett er forbudt i Norge, og at dyrevelferd omfatter mer enn bare oppdrett, inkludert plastforurensning fra klær.
3 måneder siden
En økende andel nordmenn opplever matskam i forbindelse med jula, spesielt kvinner. Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm mener dette skyldes et urealistisk bilde av hvordan man skal spise i jula, og at mange har en 'alt eller ingenting'-tankegang. Hun oppfordrer til å planlegge for at jula er annerledes, ta aktive valg rundt hva man spiser, og nyte maten uten å skamme seg. Ramm understreker at det er viktig å komme tilbake til normale rutiner etter jul, uten å straffe seg selv med for strenge dietter, og heller fokusere på sunn mat og gode måltider.