Artikkelen argumenterer for at arbeid er bra for oss, både for vår fysiske og psykiske helse, og at det gir en følelse av mening. Den kritiserer det økende fokuset på hvor vanskelig det er å være i jobb, og hvordan dette kan skape en holdning om at jobb er en belastning.
Forfatteren understreker at mange som står utenfor arbeidslivet, inkludert de med psykiske lidelser, ønsker å jobbe og være en del av fellesskapet. Det er viktig å legge til rette for et arbeidsliv som inkluderer alle, hvor man ser styrkene til hver enkelt ansatt, og hvor det er enklest mulig å delta.
Artikkelen oppfordrer helsepersonell og politikere til å snakke om at jobb er bra for oss, og at det i de fleste tilfeller er bedre å være i jobb enn hjemme.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer forslag fra Høyre, Frp og delvis Ap om å innføre en nedre aldersgrense for uføretrygd. Det hevdes at mange unge uføre ønsker å jobbe, men hindres av helseproblemer eller diskriminering. Over 100.000 funksjonshemmede står ufrivillig utenfor arbeidslivet, og uføretrygd er ikke en økonomisk attraktiv løsning. Prosessen for å få uføretrygd er lang og krevende. Artikkelen argumenterer for at det er et politisk ansvar å sikre et verdig liv for alle, uavhengig av arbeidsevne, og at det må gjøres mer for å inkludere funksjonshemmede i arbeidslivet.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer den nåværende sykefraværsdebatten for å svikte unge med psykiske lidelser ved å blande diagnoser med følelser. Den understreker at depresjon er en alvorlig tilstand som krever diagnose, ikke bare en følelse. Videre fremheves viktigheten av tverrfaglig behandling som inkluderer jobbstøtte, og at integrerte tilbud for behandling og jobbrehabilitering er mangelfulle. Artikkelen påpeker også de store samfunnskostnadene ved psykiske lidelser og etterlyser en mer nyansert debatt, samt avskaffelse av begrepet 'lettere' psykiske lidelser.
3 måneder siden
Artikkelforfatteren forteller om sin erfaring med å bruke bleie på jobb i en uke på grunn av kraftig diaré. Inspirert av Carina Olset, som har vært åpen om sin bruk av bleie på jobb grunnet kronisk tarmsykdom, har forfatteren valgt å jobbe til tross for plagene. Artikkelen diskuterer temaet sykefravær og argumenterer for at samfunnet bør fokusere mer på hvordan folk kan jobbe med sine plager, i stedet for å fordømme sykefravær. Forfatteren mener at en viss andel sykefravær er nødvendig for å unngå uførhet, men at toleransen for ulike plager i arbeidslivet bør økes. Artikkelen tar også opp bekymringen rundt økende uførhet, spesielt blant unge, og oppfordrer til å delta i arbeidslivet til tross for helseproblemer.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økningen i antall nordmenn som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) og uføretrygd. Psykiske lidelser er den største diagnosegruppen blant AAP-mottakere, men også diagnoser som 'tretthet og slapphet' har økt. Vanlig sykdom er hovedårsaken til AAP, men mange har tilleggsutfordringer. NAV og leger understreker viktigheten av tilrettelegging i arbeidslivet og å se på samfunnets holdninger for å redusere sykefraværet. Økningen i AAP-mottakere kan skyldes ettervirkninger av covid-19 og et tøffere arbeidsmarked, men dette er foreløpig ikke konkludert.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer LOs forslag om å begrense etableringen av private helseaktører for å sikre nok bemanning i offentlig sektor. Dette, argumenteres det, vil frata helsepersonell retten til å velge arbeidssted. Forfatteren mener at løsningen ligger i å forbedre lønns- og arbeidsforholdene i det offentlige, samt å la helsepersonell fokusere på kjerneoppgaver. Artikkelen fremhever også at staten allerede har myndighet til å beordre helsepersonell i krisesituasjoner, og at tvang derfor ikke er nødvendig. Fokus bør være på å gjøre offentlig sektor mer attraktiv.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg det høye sykefraværet blant småbarnsforeldre, som ofte skyldes psykiske helseutfordringer. Det påpekes at gravide og foreldre opplever omfattende diskriminering i arbeidslivet, noe som forverrer situasjonen. Denne diskrimineringen viser seg i form av manglende tilrettelegging, tap av lønnsøkninger og forfremmelser, samt omorganiseringer. Studier viser at dette har vedvart over tid uten at det har ført til nevneverdig politisk handling. Mange arbeidsgivere ønsker mer kunnskap og verktøy for å bedre ivareta sine ansatte i denne livsfasen. Enkle tiltak som inkludering av fedre, god planlegging rundt permisjon, og rettferdig behandling ved lønn og forfremmelse kan ha stor effekt. Landsforeningen 1001 dager har søkt om midler til et prosjekt for å løfte foreldres stemme i arbeidslivspolitikken.
1 dag siden
En fastlege deler sine erfaringer med sykmelding og pasienter. Legen mener debatten om høyt sykefravær gir et feil bilde av virkeligheten.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer NHO og Frps forslag om å endre sykelønnsordningen, og hevder at dette vil ramme lavtlønte i praktiske yrker. Forfatteren, som selv har erfaring fra serveringsbransjen, frykter at retten til sykepenger vil bli et privilegium for de med trygge jobber og gode avtaler. Små bedrifter vil trolig ikke ha råd til å tilby full lønn ved sykdom, noe som kan føre til økte klasseskiller i arbeidslivet. Artikkelen argumenterer for at sykelønnsordningen bør forbli en rettighet for alle arbeidstakere, ikke en gode som gis av arbeidsgiver.
3 måneder siden
Artikkelforfatterne fra bedriftshelsetjenesten argumenterer mot påstanden om at sykefraværet i Norge ikke er økende. De viser til Nav-statistikk som indikerer en økning på 16 prosent siden 2010, noe som medfører store kostnader og personlig lidelse. Målet med IA-avtalen om å redusere sykefraværet er ikke nådd. Forfatterne mener politiske uenigheter, spesielt rundt sykelønnsordningen, hindrer en konstruktiv tilnærming. De understreker behovet for å fokusere på forebygging av sykdom og fremme av helse for å sikre en bærekraftig arbeidsstyrke i møte med en aldrende befolkning.
1 måned siden
I en kronikk argumenterer en representant fra SV for at partiet tar folks problemer på alvor og vil prioritere å løse bemanningskrisen i helse-, omsorg- og oppvekstsektoren. SV mener det er viktig å rekruttere og beholde ansatte i disse sektorene, skape gode arbeidsplasser og redusere deltidsstillinger. De kritiserer høyresiden for å favorisere private løsninger som svekker offentlig velferd, og understreker at SV vil fortsette å drive frem sosiale velferdsreformer for å sikre trygghet for alle.