En fastlege deler sine erfaringer med sykmelding og pasienter. Legen mener debatten om høyt sykefravær gir et feil bilde av virkeligheten.
Artikkelen er skrevet av en fastlege som reflekterer over sykmelding og pasienters holdninger til fravær fra jobb. Legen forteller at pasienter ofte uttrykker bekymring og skam ved tanken på sykmelding, og at de fleste ønsker å være i arbeid.
Erfaringen er at folk strekker seg langt for å unngå sykmelding. Behovet for sykmelding avhenger ofte av jobben man har, spesielt i yrker som krever fysisk tilstedeværelse.
Fastlegen mener at de som utnytter systemet er unntakene, og at sykelønnsordningen er en viktig del av velferdsstaten som ikke bør baseres på disse unntakene. Legen vil fortsette å sykmelde pasienter som har behov for det.
Arbeidsministeren
Bergensavisen
Fastlegekontoret
Arbeidsliv
Bergen
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Fastlege Trym Viktor Jaang Bjørn-Hansen kritiserer leger for å sykemelde pasienter som ikke burde vært det, og mener dette er en hovedårsak til det høye sykefraværet i Norge. Han hevder leger ofte gir sykemeldinger for å unngå konflikter og lange diskusjoner, og at mange pasienter kommer til legen med en forventning om å få sykemelding. Bjørn-Hansen mener også at langtidssykemeldinger kan forverre tilstanden for pasienter med psykiske lidelser. Allmennlegeforeningen bekrefter at det kan være lettere å gi sykemelding, men understreker at de fleste leger prøver å finne den beste løsningen for pasienten. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier hun stoler på fastlegenes vurderinger, men oppfordrer til mer bruk av gradert sykemelding.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bedriftslederes bekymring for økende sykefravær. Flere ledere understreker viktigheten av tett oppfølging av ansatte og et godt arbeidsmiljø for å redusere fraværet. Det er delte meninger om sykelønnsordningen bør endres; noen mener det er nødvendig, mens andre ønsker mer forskning. Psykiske lidelser er en økende årsak til sykefravær, og flere bedrifter satser på «nærledelse» og kompetanseheving for ledere for å fange opp signaler tidlig. Debatten om sykefravær er aktualisert, men det er uenighet om løsningene.
3 måneder siden
Artikkelforfatteren forteller om sin erfaring med å bruke bleie på jobb i en uke på grunn av kraftig diaré. Inspirert av Carina Olset, som har vært åpen om sin bruk av bleie på jobb grunnet kronisk tarmsykdom, har forfatteren valgt å jobbe til tross for plagene. Artikkelen diskuterer temaet sykefravær og argumenterer for at samfunnet bør fokusere mer på hvordan folk kan jobbe med sine plager, i stedet for å fordømme sykefravær. Forfatteren mener at en viss andel sykefravær er nødvendig for å unngå uførhet, men at toleransen for ulike plager i arbeidslivet bør økes. Artikkelen tar også opp bekymringen rundt økende uførhet, spesielt blant unge, og oppfordrer til å delta i arbeidslivet til tross for helseproblemer.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økningen i antall nordmenn som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) og uføretrygd. Psykiske lidelser er den største diagnosegruppen blant AAP-mottakere, men også diagnoser som 'tretthet og slapphet' har økt. Vanlig sykdom er hovedårsaken til AAP, men mange har tilleggsutfordringer. NAV og leger understreker viktigheten av tilrettelegging i arbeidslivet og å se på samfunnets holdninger for å redusere sykefraværet. Økningen i AAP-mottakere kan skyldes ettervirkninger av covid-19 og et tøffere arbeidsmarked, men dette er foreløpig ikke konkludert.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for å øke antall egenmeldingsdager for å redusere belastningen på leger og unngå unødvendige legebesøk. Dagens system krever sykemelding etter tre dager, noe som fører til sløsing med legeressurser og unødvendige konsultasjoner. Et forsøk med 365 dagers egenmelding viste positive resultater med redusert sykefravær i flere virksomheter, blant annet i Mandal kommune. Artikkelen foreslår å lovfeste åtte dagers egenmelding for alle, eller vurdere 16 eller 365 dagers egenmelding, for å redusere presset på helsevesenet og gi mer tillit til arbeidstakere.
3 måneder siden
Artikkelen belyser forskjeller i sykelønnsordninger mellom ulike grupper i samfunnet. Mens NHO-ansatte og stortingsrepresentanter har gullkantede ordninger med full lønn under sykdom, foreslås det kutt i sykelønnen for vanlige arbeidstakere. Dette skaper et klasseskille, der de med tariffestet full lønn går fri, mens de i privat sektor risikerer dårligere velferdsrettigheter. Forslag om å straffe bedrifter som gir ekstra sykelønn sees som et angrep på avtalefriheten. Artikkelen kritiserer høyresiden for å prioritere kutt i sykelønnen til vanlige folk, mens de selv beholder sine gode ordninger.
2 måneder siden
En fastlege og forsker tar til orde for å premiere leger som benytter et samtaleverktøy for å redusere sykefraværet. Dette verktøyet hjelper pasienter med å identifisere muligheter for å opprettholde arbeidsevnen til tross for helseutfordringer. NAV signaliserer at dagens takstsystem er modent for revisjon og vurderer å innføre insentiver for jobbfokusert behandling. Arbeidsministeren uttrykker også positivitet rundt prosjektet, da det potensielt kan bidra til å skille mellom arbeidsrelaterte og andre helseplager. En lærling i hjemmetjenesten erfarte selv hvordan samtaleverktøyet hjalp henne å fortsette i full jobb.
29 dager siden
En norsk lege ved NTNU har observert «pauseskam» i arbeidslivet, der ansatte føler skyld ved å ta pauser. Hun ønsker å gjeninnføre den gamle «røykepausen», men understreker at selve røykingen er unødvendig. Christiansen mener det er viktig å ta korte avbrekk i løpet av arbeidsdagen for å unngå overstimulering og opprettholde konsentrasjonen. Hun tror mange arbeidstakere føler de sluntrer unna hvis de tar pauser, og oppfordrer til å normalisere korte avbrekk med fysisk aktivitet eller hvile for å øke trivselen.
2 måneder siden
En forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI) hevder at fastleger kan tape penger på å være strenge med sykmeldinger, da de tjener mer på raske konsultasjoner. Dette kan føre til at leger lettere skriver ut sykmeldinger for å unngå tidkrevende samtaler og press fra pasienter. En fastlege er uenig i at pasienter 'bestiller' sykmeldinger, og mener konsultasjoner handler om å finne løsninger i samarbeid med pasienten. Forskere undersøker nå hvordan dagens finansieringsordning påvirker legenes arbeid og om det kan være en årsak til det høye sykefraværet i Norge.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler forslag fra forsker Arnstein Mykletun for å redusere sykefraværet i Norge. Han mener politikerne har en unik sjanse til å ta styring over området. Mykletun foreslår fire «bremseklosser» i systemet: arbeidstaker, arbeidsgiver, fastlege og Nav. Han argumenterer for at arbeidstakere bør ha en liten egenandel ved sykemelding, arbeidsgivere bør ha større ansvar for langtidssykefravær, fastleger må ikke premieres for å sykemelde, og Nav må støtte saksbehandlere som underkjenner urettmessige sykemeldinger. Mykletun mener dagens system gir feil insentiver og at Norge bruker for mye penger på trygd.