En norsk lege ved NTNU har observert «pauseskam» i arbeidslivet, der ansatte føler skyld ved å ta pauser. Hun ønsker å gjeninnføre den gamle «røykepausen», men understreker at selve røykingen er unødvendig.
Christiansen mener det er viktig å ta korte avbrekk i løpet av arbeidsdagen for å unngå overstimulering og opprettholde konsentrasjonen.
Hun tror mange arbeidstakere føler de sluntrer unna hvis de tar pauser, og oppfordrer til å normalisere korte avbrekk med fysisk aktivitet eller hvile for å øke trivselen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Fastlege Trym Viktor Jaang Bjørn-Hansen kritiserer leger for å sykemelde pasienter som ikke burde vært det, og mener dette er en hovedårsak til det høye sykefraværet i Norge. Han hevder leger ofte gir sykemeldinger for å unngå konflikter og lange diskusjoner, og at mange pasienter kommer til legen med en forventning om å få sykemelding. Bjørn-Hansen mener også at langtidssykemeldinger kan forverre tilstanden for pasienter med psykiske lidelser. Allmennlegeforeningen bekrefter at det kan være lettere å gi sykemelding, men understreker at de fleste leger prøver å finne den beste løsningen for pasienten. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier hun stoler på fastlegenes vurderinger, men oppfordrer til mer bruk av gradert sykemelding.
1 dag siden
En fastlege deler sine erfaringer med sykmelding og pasienter. Legen mener debatten om høyt sykefravær gir et feil bilde av virkeligheten.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bedriftslederes bekymring for økende sykefravær. Flere ledere understreker viktigheten av tett oppfølging av ansatte og et godt arbeidsmiljø for å redusere fraværet. Det er delte meninger om sykelønnsordningen bør endres; noen mener det er nødvendig, mens andre ønsker mer forskning. Psykiske lidelser er en økende årsak til sykefravær, og flere bedrifter satser på «nærledelse» og kompetanseheving for ledere for å fange opp signaler tidlig. Debatten om sykefravær er aktualisert, men det er uenighet om løsningene.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler forslag fra forsker Arnstein Mykletun for å redusere sykefraværet i Norge. Han mener politikerne har en unik sjanse til å ta styring over området. Mykletun foreslår fire «bremseklosser» i systemet: arbeidstaker, arbeidsgiver, fastlege og Nav. Han argumenterer for at arbeidstakere bør ha en liten egenandel ved sykemelding, arbeidsgivere bør ha større ansvar for langtidssykefravær, fastleger må ikke premieres for å sykemelde, og Nav må støtte saksbehandlere som underkjenner urettmessige sykemeldinger. Mykletun mener dagens system gir feil insentiver og at Norge bruker for mye penger på trygd.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for fordelene ved å sove på jobb, inspirert av profiler som Einstein og Churchill. Studier viser at korte lurer forbedrer fokus og hukommelse, og i flere land oppmuntres det til slike pauser. Optimal lengde på en lur er rundt 30 minutter, og eksperter anbefaler å sette alarmen på 20–30 minutter. Ettermiddagen er ideell, men unngå for lange lurer for å ikke forstyrre nattesøvnen. Selv seks minutter kan være nok. Sykepleiere oppfordres til å ta lurer, men tidspress hindrer ofte dette.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for å øke antall egenmeldingsdager for å redusere belastningen på leger og unngå unødvendige legebesøk. Dagens system krever sykemelding etter tre dager, noe som fører til sløsing med legeressurser og unødvendige konsultasjoner. Et forsøk med 365 dagers egenmelding viste positive resultater med redusert sykefravær i flere virksomheter, blant annet i Mandal kommune. Artikkelen foreslår å lovfeste åtte dagers egenmelding for alle, eller vurdere 16 eller 365 dagers egenmelding, for å redusere presset på helsevesenet og gi mer tillit til arbeidstakere.
3 måneder siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson foreslår å innføre firedagers arbeidsuke eller andre former for redusert arbeidstid i helse- og velferdssektoren for å redusere sykefravær og øke rekrutteringen. Han mener dette kan føre til at flere jobber heltid og at yrkene blir mer attraktive. Arbeidsminister Tonje Brenna avviser forslaget og mener Norge trenger mer arbeidskraft, ikke mindre. Hun er åpen for at bedrifter tester ut ulike arbeidsordninger, men regjeringen vil ikke ta initiativ til å redusere arbeidstiden. Brenna mener at kortere arbeidstid vil føre til at Norge stopper opp, og at det er viktigere å jobbe med trivsel, nok kollegaer og gode arbeidstider.
2 måneder siden
Samfunnsdebattant Fredrik Fornes foreslår sertifisering for ledere for å redusere sykefravær og hindre dårlig ledelse. Fornes mener det er underlig at man trenger sertifikat for å kjøre truck, men ikke for å ha personalansvar, og viser til at dårlig ledelse koster samfunnet store summer årlig. Professor Therese Egeland støtter intensjonen, men er usikker på gjennomføringen av en slik ordning. Hun understreker viktigheten av oppfølging og utvikling av ledere, og påpeker at dårlig ledelse kan ha alvorlige konsekvenser for ansattes helse og trivsel.
3 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) er bekymret over det høye sykefraværet blant sykehusansatte og har satt som mål å redusere det til 2019-nivå. Han mener dette vil frigjøre 1500 årsverk og lette presset på de ansatte. Sykefraværet har økt i alle helseregioner siden 2019, med Helse nord som den regionen med høyest fravær. Vestre understreker at det er viktig å fokusere på tiltak som fungerer, som systematisk oppfølging av sykmeldte, fleksibel turnus og bedre ledelse. Han vil følge utviklingen månedlig og rapportere i juni. Vestre presenterte også sine forventninger til helsesektoren i sin første «Helsetale».
23 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.