To nye danske studier indikerer en mulig sammenheng mellom diabetesmedisinen Ozempic og den sjeldne øyesykdommen Naion, som kan føre til synstap. Det danske legemiddelverket har bedt den europeiske bivirkningskomiteen Prac om å vurdere studiene.
Forskningen, som også involverer Folkehelseinstituttet og Oslo universitetssykehus, viser at semaglutid, virkestoffet i Ozempic og Wegovy, kan øke risikoen for Naion. Studien er ikke fagfellevurdert, og risikoen anses som lav.
Det understrekes at diabetespasienter har høyere risiko for Naion, og at norske studiedata er begrenset til 2022 og omfatter ikke brukere av Wegovy.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI) indikerer en mulig sammenheng mellom diabetesmedisinen semaglutid, som finnes i Ozempic og Wegovy, og den sjeldne øyesykdommen NAION. Studien viser en økning på 1,4 ekstra tilfeller av NAION per 10 000 brukere årlig, noe som er 2,8 ganger høyere risiko enn ved bruk av andre diabetesmedisiner. FHI understreker at risikoen for å utvikle NAION er lav, men at det er viktig å dele informasjon om mulige bivirkninger. Europeiske legemiddelmyndigheter vil nå vurdere om NAION skal legges til som en mulig bivirkning i pakningsvedlegget. FHI påpeker at semaglutid fortsatt er et effektivt legemiddel.
4 måneder siden
FHI mistenker at slankemedisinen semaglutid, som finnes i flere populære medisiner, kan forårsake den sjeldne øyesykdommen NAION. NAION er en alvorlig tilstand som rammer blodforsyningen til synsnerven og kan føre til akutt synstap. FHI har sammen med Syddansk Universitet og Oslo universitetssykehus gjennomført en studie i Norge og Danmark for å undersøke sammenhengen. Selv om risikoen for å utvikle NAION er svært lav, er det viktig å være oppmerksom på mulige bivirkninger. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) følger med på bivirkningene og har mottatt noen få meldinger der NAION mistenkes å være knyttet til semaglutid.
2 måneder siden
En dansk studie med data fra 2,2 millioner kvinner viser at hormonell prevensjon øker risikoen for blodpropp i hjerne og hjerte. Risikoen er størst for de som bruker p-piller, p-ring og p-plaster som inneholder både østrogen og gestagen. Gestagenpiller gir en mindre risikoøkning, mens hormonspiral ikke viste økt risiko. Forskere understreker at den faktiske risikoen er lav, men at leger bør ta dette med i betraktningen ved forskrivning. Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper, samt individuelle risikofaktorer. Studien påpeker også behovet for mer forskning på positive effekter av hormonell prevensjon.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler slankemedisinen Ozempic, som opprinnelig er en diabetesmedisin, men som har vist seg å ha en betydelig slankende effekt. Medisinen, som inneholder virkestoffet semaglutid, har blitt svært populær og brukes av millioner av mennesker, spesielt i USA. Dette har ført til en endring i synet på fedme, og utfordrer den tradisjonelle oppfatningen om at vektnedgang kun handler om livsstilsendringer. Samtidig har legemiddelselskapet Novo Nordisk, som produserer Ozempic, blitt Europas mest verdifulle selskap. Slankemedisinens høye pris er imidlertid en utfordring, og politikere som Joe Biden og Bernie Sanders har kritisert legemiddelgigantene for dette. Donald Trump truer med toll på danske varer, noe som kan påvirke prisen på slankemedisiner i USA, mens Elon Musk ønsker at medisinen skal være billig for alle.
29 dager siden
En ny studie viser at slankemedisinen Wegovy reduserer risikoen for hjerteinfarkt og slag hos overvektige pasienter med hjerte- og karsykdom. Studien, kalt SCORE, undersøkte effekten av semaglutid 2,4 mg (Wegovy) på nesten 28.000 pasienter. Resultatene viste at brukere av medisinen hadde betydelig lavere risiko for hjerteinfarkt, slag eller død sammenlignet med ikke-brukere. Den høyeste dosen reduserte også risikoen for sykehusinnleggelse for hjertesvikt. Kort oppfølgingstid gjør det vanskelig å vurdere langtidseffektene. Studien bygger videre på tidligere forskning som viser positive effekter av semaglutid.
29 dager siden
Artikkelen omhandler bruken av slankesprøyter som Ozempic og de potensielle bivirkningene. TV-profil Jeremy Clarkson deler sine erfaringer med slankemedisiner, inkludert kvalme og manglende matglede. Kostholdsrådgiver Karoline Steenbuch uttrykker bekymring for at mange bruker slankesprøyter uten å endre livsstil, og at normalvektige influensere bruker slankesprøyter. Clarkson ønsker seg en ny type matkultur med fokus på små, smakfulle retter for dem som spiser lite.
1 måned siden
En ny dansk studie fra Syddansk Universitet indikerer en mulig sammenheng mellom tatoveringer og økt risiko for lymfekreft og hudkreft. Studien, basert på tvillingdata, viser at personer med store tatoveringer har en høyere forekomst av disse kreftformene. Resultatene indikerer blant annet at raten for lymfekreft er nesten tre ganger høyere hos tatoverte. Forskerne understreker at det er behov for mer forskning for å fastslå en sikker årsakssammenheng, men anbefaler å vurdere risikoen. Funnene er spesielt relevante for Norge, hvor en betydelig andel av befolkningen har tatoveringer.
2 måneder siden
Isbading har blitt svært populært de siste årene. Forskning gir imidlertid ikke entydige svar på om det har varige helseeffekter.
3 måneder siden
Salget av slankemedisin i Norge økte kraftig i 2024, med over en million solgte pakninger, en økning på 42 prosent fra året før. Tall fra Apotekerforeningen viser at reseptbelagte medisiner som Wegovy og Saxenda er populære, mens Ozempic ikke er inkludert i statistikken på grunn av strengere regler. Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, uttaler at det er en uvanlig stor kunnskap blant pasienter om hvilken medisin de mener de trenger, men advarer mot manglende forskning på langtidsbivirkninger. Hun understreker også at behandlingen ofte er livslang, og ikke en rask løsning for vektnedgang.
27 dager siden
Periodisk fasting diskuteres etter en influensers fasteprosjekt. Fagfolk peker på både fordeler og ulemper ved ulike fastemetoder.