En ny studie viser at slankemedisinen Wegovy reduserer risikoen for hjerteinfarkt og slag hos overvektige pasienter med hjerte- og karsykdom. Studien, kalt SCORE, undersøkte effekten av semaglutid 2,4 mg (Wegovy) på nesten 28. 000 pasienter.
Resultatene viste at brukere av medisinen hadde betydelig lavere risiko for hjerteinfarkt, slag eller død sammenlignet med ikke-brukere. Den høyeste dosen reduserte også risikoen for sykehusinnleggelse for hjertesvikt.
Kort oppfølgingstid gjør det vanskelig å vurdere langtidseffektene. Studien bygger videre på tidligere forskning som viser positive effekter av semaglutid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI) indikerer en mulig sammenheng mellom diabetesmedisinen semaglutid, som finnes i Ozempic og Wegovy, og den sjeldne øyesykdommen NAION. Studien viser en økning på 1,4 ekstra tilfeller av NAION per 10 000 brukere årlig, noe som er 2,8 ganger høyere risiko enn ved bruk av andre diabetesmedisiner. FHI understreker at risikoen for å utvikle NAION er lav, men at det er viktig å dele informasjon om mulige bivirkninger. Europeiske legemiddelmyndigheter vil nå vurdere om NAION skal legges til som en mulig bivirkning i pakningsvedlegget. FHI påpeker at semaglutid fortsatt er et effektivt legemiddel.
2 måneder siden
Ny forskning fra Harvard viser at muskelfett er en viktig markør for fremtidig risiko for hjerte- og karsykdom, uavhengig av kroppsmasseindeks (BMI). Studien fulgte over 600 pasienter og fant at de med mye muskelfett hadde større sannsynlighet for å utvikle hjertesykdommer. Tidligere har forskere fokusert på bukfett som en risikofaktor, men denne studien tyder på at fett i musklene også er en betydelig risiko, selv hos de uten høyt bukfettnivå. Det er foreløpig uklart hvordan man best kan redusere muskelfett, men både trening og vektreduksjon kan være effektive metoder. BMI alene er en mangelfull måte å stille en diagnose på, ifølge forskere.
2 måneder siden
Slankemedisiner som Wegovy øker i popularitet i Norge, noe som ifølge eksperter kan utfordre dagligvarekjedene. Medisinene reduserer matlyst og kaloriinntak, og fører til mindre matvarehandel. En studie viser at amerikanere på slankemedisiner kjøper åtte prosent mindre mat. I Norge bruker nå over 250 000 mennesker slankemedisin. Dagligvareeksperter mener butikkene bør tilpasse seg ved å tilby produkter rettet mot denne målgruppen, som for eksempel Nestlé har gjort i USA. Foreløpig har imidlertid NorgesGruppen, Coop og Rema 1000 ikke merket nedgang i matvareforbruket.
4 måneder siden
To nye danske studier indikerer en mulig sammenheng mellom diabetesmedisinen Ozempic og den sjeldne øyesykdommen Naion, som kan føre til synstap. Det danske legemiddelverket har bedt den europeiske bivirkningskomiteen Prac om å vurdere studiene. Forskningen, som også involverer Folkehelseinstituttet og Oslo universitetssykehus, viser at semaglutid, virkestoffet i Ozempic og Wegovy, kan øke risikoen for Naion. Studien er ikke fagfellevurdert, og risikoen anses som lav. Det understrekes at diabetespasienter har høyere risiko for Naion, og at norske studiedata er begrenset til 2022 og omfatter ikke brukere av Wegovy.
1 måned siden
En ny studie fra Akershus Universitetssykehus (Ahus) viser at uvaksinerte covid-19-pasienter hadde lavere risiko for å utvikle hjertesykdom i løpet av de første ni månedene etter sykehusinnleggelse, sammenlignet med pasienter innlagt med lungebetennelse. Studien utfordrer tidligere bekymringer om økt risiko for hjerte- og karsykdommer etter covid-19. Selv om myokarditt forekom hyppigere hos covid-19-pasienter, var det en sjelden tilstand sammenlignet med hjerteinfarkt og hjertesvikt. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at studien er begrenset til uvaksinerte pasienter smittet før vaksinasjon, og at situasjonen i dag er annerledes. FHI anbefaler fortsatt vaksinering for risikogrupper og understreker viktigheten av å følge generelle råd for å forebygge hjerte- og karsykdom.
2 måneder siden
En dansk studie med data fra 2,2 millioner kvinner viser at hormonell prevensjon øker risikoen for blodpropp i hjerne og hjerte. Risikoen er størst for de som bruker p-piller, p-ring og p-plaster som inneholder både østrogen og gestagen. Gestagenpiller gir en mindre risikoøkning, mens hormonspiral ikke viste økt risiko. Forskere understreker at den faktiske risikoen er lav, men at leger bør ta dette med i betraktningen ved forskrivning. Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper, samt individuelle risikofaktorer. Studien påpeker også behovet for mer forskning på positive effekter av hormonell prevensjon.
4 måneder siden
FHI mistenker at slankemedisinen semaglutid, som finnes i flere populære medisiner, kan forårsake den sjeldne øyesykdommen NAION. NAION er en alvorlig tilstand som rammer blodforsyningen til synsnerven og kan føre til akutt synstap. FHI har sammen med Syddansk Universitet og Oslo universitetssykehus gjennomført en studie i Norge og Danmark for å undersøke sammenhengen. Selv om risikoen for å utvikle NAION er svært lav, er det viktig å være oppmerksom på mulige bivirkninger. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) følger med på bivirkningene og har mottatt noen få meldinger der NAION mistenkes å være knyttet til semaglutid.
3 måneder siden
Salget av slankemedisin i Norge økte kraftig i 2024, med over en million solgte pakninger, en økning på 42 prosent fra året før. Tall fra Apotekerforeningen viser at reseptbelagte medisiner som Wegovy og Saxenda er populære, mens Ozempic ikke er inkludert i statistikken på grunn av strengere regler. Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, uttaler at det er en uvanlig stor kunnskap blant pasienter om hvilken medisin de mener de trenger, men advarer mot manglende forskning på langtidsbivirkninger. Hun understreker også at behandlingen ofte er livslang, og ikke en rask løsning for vektnedgang.
1 måned siden
En ny studie publisert i Journal of the American Heart Association viser at å begrense TV-titting til under én time daglig kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, spesielt for personer med genetisk risiko for type 2-diabetes. Forskere analyserte data fra over 340.000 britiske menn og kvinner over en periode på 14 år, og fant at de som så to timer eller mer TV daglig hadde en 12 prosent høyere risiko for å utvikle slike sykdommer. Studien konkluderer med at redusert TV-titting og økt fysisk aktivitet kan forbedre hjertehelsen uavhengig av genetisk bakgrunn.
4 måneder siden
Novo Nordisk opplevde et kraftig fall på børsen etter at en studie for slankemedisinen CagriSema ikke nådde forventet resultat. Aksjen falt nesten 18 prosent på Wall Street, og selskapet tapte 1000 milliarder norske kroner i markedsverdi. Studien viste et gjennomsnittlig vekttap på 22,7 prosent, lavere enn det forventede 25 prosent. Dette skapte usikkerhet rundt CagriSemas potensiale som en fremtidig erstatning for Wegovy og Ozempic. Konkurrenten Eli Lilly opplevde en oppgang i aksjekursen. En forvalter stiller spørsmål ved studiens design og selskapets fremtidige strategi.